Eticheta după despărţire pe reţelele de socializare

O fotografie, un like suspect, un hashtag: în era social media, ai nevoie de o strategie chiar și atunci când închei o relație.

Cu siguranţă ai observat şi tu: în zilele noastre, totul se rezumă la două momente-cheie: înainte şi după apariţia Internetului. Iar relaţiile amoroase nu fac excepţie. Întâlnirile discrete pe o bancă în parc, privirile timide, scrisorile de dragoste – toate acestea au devenit istorie într-o epocă în care aproape toată lumea urmează regulile nescrise ale online-ului. O fotografie, un hashtag, o schimbare de status şi povestea de dragoste e gata! Numai că lucrurile tind să se complice atunci când vine vorba de o despărţire. Înainte părea atât de simplu să pui capăt unei relaţii: adunai într-o cutie toate pozele şi lucrurile care aveau legătură cu el şi o ascundeai bine, bine, ţinând departe amintirile trecutului vostru împreună. Urma o etapă de tranziţie pentru tine, ceva mai dificilă, e drept, iar apoi totul revenea la normal. Dar cum în era social media este o adevărată provocare să te detaşezi, mai ales că orice informaţie este la doar un click distanţă, a venit momentul să dezbatem care este cea mai bună strategie după despărţire pe reţelele de socializare.

Evită confesiunile virtuale
Indiferent de felul în care v-aţi despărţit, încearcă să nu te laşi copleşită de emoţii şi să nu reacţionezi impulsiv. Înainte să te apuci să compui o postare pe Facebook despre cât de ciudată şi încurcată este dragostea, gândeşte-te că, inevitabil, vor apărea o mulţime de întrebări legate de ce ți s-a întâmplat şi poate că nu e cel mai bun moment să le dai tuturor prietenilor virtuali explicaţii. Despărţirea voastră nu trebuie să se transforme într-o dezbatere online. Este normal să te simţi rănită, singură și tristă, dar starea ta de spirit nu se va îmbunătăţi dacă vei porni un război pe plaftormele sociale împotriva lui. O relație încheiată nu este un capăt de lume și, mai devreme sau mai târziu, îți vei da seama că ești suficient de puternică pentru a depăși acest obstacol cu înțelepciune și maturitate. Fără drame virtuale, fără hashtag-uri cu patos! #YesYouCan

To unfriend or not to unfriend: that is the question
Vei fi tentată să îi dai unfriend pe Facebook din prima, că doar ţi-ai promis că nu vei mai avea niciodată vreo legătură cu el, dar poate că nu trebuie să mergi aşa departe. Dacă faci asta acum, îi vei atrage atenţia şi nu este cazul să vadă că îi acorzi importanţă sau că te concentrezi asupra lui. În schimb, îi poţi da unfollow şi astfel nu îţi va mai apărea nimic legat de „activitatea“ sa online. Însă ai grijă să nu trişezi. Chiar dacă activezi această opţiune, tot vei putea vedea ce postează dacă intri direct pe profilul său. Da, da, ştim că nu vei face tu una ca asta, dar să fim serioase: este destul de greu să rezişti tentaţiei, aşa că nu ar fi rău să îţi iei câteva măsuri suplimentare.
Dezinstalează-ţi pentru o vreme toate aplicaţiile mobile prin intermediul cărora poţi lua legătura cu fostul tău iubit, evită rețelele de socializare atunci când ești la birou şi profită de această pauză de la tehnologie şi de noul statut de single woman pentru a face tot ce îţi place mai mult: citeşte toate acele cărţi de care nu ai avut timp până acum (s-a strâns un teanc frumuşel, nu-i aşa?), răsfaţă-te cu o şedinţă la masaj, vizitează locuri noi şi încearcă să îţi faci planuri pentru fiecare seară. Nici nu vei avea timp să te mai gândești la el!

Albumele romantice din online
Printre două selfie-uri, trei peisaje și o cafea, ți-au „scăpat“ cu siguranță și câteva fotografii cu el. Numai că între timp v-ați despărțit și abia acum îți dai seama că profilul tău de Facebook (sau de Instagram) a devenit, de-a lungul timpului, povestea vizuală a relației voastre. Dacă te deranjează acest lucru, e cazul să te înarmezi cu multă răbdare și să te apuci de o curățenie generală pe conturile tale. Începe, în primul rând, cu acele poze cu voi doi în ipostaze romantice și caption-uri siropoase (pe care, data viitoare, ar fi tare bine să le eviți ca să nu mai ajungi într-o astfel de situație)! Iar dacă una dintre ele este și fotografia ta de profil, înlocuiește-o și nu o mai schimba vreodată: este contul tău, deci fotografia de profil ar trebui să fie doar cu tine. Nu are sens să le mai păstrezi, mai ales că pot stârni confuzie. Dacă la un moment dat cunoști un nou tip, foarte simpatic, iar fotografiile tale cu fostul sunt în continuare acolo? Nu va fi tocmai încântat să le vadă. Bineînțeles, nu există nicio regulă care spune că, după ce te-ai despărțit de o persoană, trebuie să ștergi toate urmele relației voastre de pe rețelele sociale, însă ar fi bine să nu lași loc de interpretări.

Politica like-urilor post-despărțire
Într-adevăr, rețelele de socializare ne ajută să comunicăm mai ușor, să găsim anumite persoane mai repede, însă ne-au și complicat destul de mult viața. Am ajuns să acordăm prea multă importanță online-ului și să neglijăm interacțiunea directă. Pe aceste platforme, uneori, chiar și un banal emoticon sau un like poate transmite un mesaj greșit. Da, exact! Și îți dăm un singur exemplu, deși în mod sigur am fost toate într-o situație asemănătoare… măcar o data. Să spunem că întâlnești un tip fermecător, genul de bărbat la care ai visat dintotdeauna. Îți place foarte mult și vrei să afli totul despre el, așa că începi o adevărată investigație… în mediul online, desigur. Numai că ajungi pe profilul său și descoperi un like de la fosta lui iubită. Apoi încă unul și încă unul, ba chiar găsești și câteva comentarii recente, iar tu nu știi cum să interpretezi aceste semne și îți imaginezi tot felul de scenarii. Să ne înțelegem: nu toate like-urile înseamnă ceva și nu toată lumea stă să facă o analiză a lor. Înainte să tragi concluzii pripite și să renunți la el, gândește-te că aparențele pot fi înșelătoare, mai ales pe Internet. Încă nu există un manual care să îți spună ce să faci și ce să nu faci pe rețelele sociale după ce te-ai despărțit de cineva – chiar ar trebui să se inventeze unul, ca să nu mai fie dubii – dar până atunci încearcă să nu te mai alarmezi pentru tot ce îți apare în newsfeed.

Foto Patrick Demarchelier

roxana.cornac
roxana.cornac@glamour.ro