Dieta cu calorii negative e un mit

Ar fi atât de ușor să existe alimente pe care dacă le mâncăm, slăbim. Cum ar fi să mănânci brânză și să arzi calorii în același timp? Rai.

Dar nu, e momentul să te trezești. Brânza fără calorii este unicornul nutrițional. Nu există niciun aliment pe care să-l mănânci și să îți ardă din calorii. Auzim des că legume precum țelina, salata verde sau broccoli, care au foarte puține calorii, ne ajută să și ardem câteva în timp ce le mâncăm. Unii oameni cred că pepenele sau pieptul de pui au același efect. Dar nu e așa.

Atunci când consumi alimente, corpul tău consumă la rândul său calorii, pentru digestie. Are și un nume: efectul termogenic al alimentelor. Dar numărul caloriilor pe care corpul tău le consumă în acest proces e destul de mic. Ar fi ineficient altfel, pentru că el are nevoie de energia (măsurată în calorii) din mâncare, ca să funcționeze.

 

Nu poți mânca numai țelină sau salată și chiar dacă ai face asta, tot ai consuma mai multe calorii decât arzi. Dar să fim realiste, oricum mănânci tot felul de alte lucruri. Asta nu înseamnă că alimentele ca mărul, broccoli sau varza nu au beneficiile lor. Pe lângă faptul că au puține calorii, sunt bogate în fibre. Ele au un rol important în sănătatea noastră: previn bolile de inimă sau problemele cu colesterolul. Și ajută, într-adevăr, să slăbim. Dar nu pentru că organismul nostru consumă mai multe calorii la digestie, ci datorită fibrei, care ne dă o senzație de sațietate.

 

În orice caz, și mai bine ar fi să nu mai fim atente la calorii. În general, e bine să știm orientativ ce alimente au mai multe sau mai puține calorii, pentru sănătate. Dar multe dintre etichete nu arată numărul real de calorii al produselor, iar obiceiul de a număra de fiecare dată poate ajunge la stadiul de obsesie. Și cel mai important, nu toate caloriile au același efect. Organismul nostru reacționează altfel la 100 de calorii din bomboane față de cele din fructe.

 

Îngrijește-te de corpul tău printr-o dietă variată, cu fructe, legume, proteine și semințe. Un stil de viață sănătos e mai eficient decât promisiunile false.

 

 

erika
erika.chivu@ringier.ro