De ce ne este greu să facem contact vizual

Întotdeauna am fost sfătuiți să facem contact vizual în timpul conversațiilor tocmai pentru a demonstra că-l ascultăm pe celălalt sau ca să îi oferim încredere, și nu numai.

Dar mulți dintre noi ne-am regăsit în poziția de a ne întreba: de ce este atât de greu să menținem contact vizual pe o perioadă mai îndelungată de timp.

Vestea bună? Nu trebuie să ne îngrijorăm. Se pare că nici creierul nostru nu vede contactul vizual ca pe ceva simplu. Un studiu demonstrează că, deși este destul de ciudat să ne uităm în ochii celuilalt, acest lucru încetinește și procesul de gândire.

Pentru acest experiment, Universitatea din Kyoto a făcut un studiu cu 26 de persoane care trebuiau să rezolve un puzzle de cuvinte în timp ce se uitau la o portret pe un ecran. Chipul îi privea pe ei ori în lateral. Atunci când puzzle-ul era ușor, privirea către portret nu era o problemă, dar când dificultatea puzzle-ului creștea, oamenii începeau să se se încurce când trebuiau să privească spre portret.

Specialiștii cred că aceste două activități se folosesc de aceeași parte a creierului și când încercăm să le facem pe amândouă în același timp. Iar când le facem pe amândouă în același timp, creierul își pierde din puterea de a se mai concentra.

Atunci când comandăm cafea, contactul vizual nu este neapărat o problemă. Dar când dezbatem un subiect important, politica de pildă, impulsul de a privi în altă parte devine deja mult puternic. Acest lucru probabil servește unui scop. De altfel, e mult mai greu să-ți aduni gândurile atunci când ești concentrat în a-l privi pe cel cu care vorbești.

Așadar, dacă nu ești foarte îndrăgostit sau nu ești implicat într-o partidă de sex foarte intensă, poți să încerci să mai eviți din când în când privirea celui cu care vorbești. Atât tu, cât și el, veți putea gândi mai clar și vă puteți bucura de conversație la un alt nivel.

Foto: Outnow.ch

erika
erika.chivu@ringier.ro