De ce este indicat să dormi până târziu în weekenduri, conform științei

De ce este indicat să dormi până târziu în weekenduri, conform științei

Adorăm diminețile târzii de sâmbătă și duminică, momentele în care putem dormi puțin mai mult și ne putem răsfăța câteva ore în plus în pat. Totuși, parcă pe la ora 10 ne cuprinde acel sentiment de vinovăție, teama că pierdem toată ziua între cearșafuri în loc să facem ceva productiv. Data viitoare când creierul tău te pune la treabă fără să vrei, ia aminte la sfatul oamenilor de știință.

Conform unui studiu realizat pe parcursul a 13 ani asupra a peste 40,000 de oameni, este chiar indicat să dormi până târziu în weekenduri. Asta pentru că în timpul săptămânii dormi aproximativ cinci ore pe noapte, iar în zilele libere ai ocazia să recuperezi somnul pierdut. Mai concret, dormitul până târziu în zilele de weekend are un efect decisiv asupra duratei vieții.

De ce este indicat să dormi până târziu în weekenduri

Conform studiului publicat în Journal of Sleep Research, rata de mortalitate a persoanelor care dorm cinci ore sau mai puțin în timpul săptămânii, dar dorm până târziu în weekenduri, este similară cu cea a persoanelor care dorm în mod consecvent câte șapte ore pe noapte. Pe de altă parte, persoanele care dorm constant mai puțin de cinci ore pe noapte sunt mai predispuși să moară înainte să împlinească vârsta de 65 de ani.

Știința spune că fiecare persoană are nevoie de un program diferit de somn, program care se schimbă oricum odată cu vârsta. Potrivit National Sleep Foundation, adolescenții au nevoie de opt până la 10 ore de somn, în timp ce adulții au nevoie de șapte până la nouă ore de somn.

Nu este bine nici să fii pe cealaltă parte a baricadei. Un alt rezultat al studiului a fost acela că persoanele care dorm mai mult de opt ore pe noapte în fiecare noapte sunt mai predispuși să moară devreme – ceea ce înseamnă că există și acel concept de „prea mult somn” de care am tot auzit.

Concluzia? Ascultă de corpul tău, iar dacă el îți spune să te odihnești până la 12 într-o zi de sâmbătă, amintește-ți că este indicat să dormi până târziu în weekenduri!

Foto: Northfoto

Tags:
Cezara Palade
palade.cezara@gmail.com