Curele de detoxifiere: funcționează sau nu?

Curele de detoxifiere: funcționează sau nu?

Ne place vara datorită temperaturilor care ne permit să ne distrăm la orice oră. Totuși, este sezonul care ne pune cele mai multe probleme de încredere în sine și ne face să ne analizăm mai atent în oglindă. Din dorința de a slăbi, multe dintre noi apelează la cure de detoxifiere, însă funcționează sau nu această modalitate de „curățare” a organismului?

Weekendurile sunt pentru distracție și relaxare totală, nu-i așa? Probabil în această perioadă de relaxare ai uitat de #healthyliving și ai mâncat paste, sau pizza sau burgeri fără să te simți vinovată. Însă când weekendul ia sfârșit, încep grijile, și probabil te gândești că este o idee bună să ții o cură de detoxifiere după ce ai „păcătuit” din punct de vedere culinar. Specialiștii îți spun dacă aceste cure de detoxifiere funcționează sau nu și dacă merită să trăiești doar cu sucuri o perioadă.

Cura de detoxifiere: funcționează sau nu?

Ei bine, se pare că nu există niciun studiu științific care să arată dacă dietele de detoxifiere funcționează sau nu. Însă prin prisma cunoștințelor acumulate până acum de oamenii de știință și medici, se pare că există o singură metodă de detoxifiere a organismului. „Singura metodă dehnică de a-ți detoxifica corpul este să încetezi să mai consumi lucruri care sunt toxice, precum drogurile și alcoolul sau alimentele cu potențial alergenic care sunt în general otrăvitoare”, explică Jennifer Haythe, cardiolog și internist la Colombia University, potrivit Maire Claire.

Totuși, asta nu înseamnă că îți vei putea „curăța” corpul de toate lucurile rele pe care le-ai consumat într-o săptămână de băut sucuri de fructe sau legume.

Trupul tău se detoxifică singur

„Ficatul, rinichii și tractul gastrointestinat sunt întotdeauna într-o stare naturală de curățare”, spune dr. Haythe. „O cură cu sucuri nu îți va face organele mai eficiente la a-și face treaba lor firească – corpul tău va excreta impurtățile în modul în care vrea”, continuă ea. În cel mai bun caz, o cură de detoxifiere nu te va ajuta la nimic, pe când în cel mai rău caz, „poate cauza anumite probleme”.

Ajungi să consumi cantități uriașe de zahăr

„Adesea, când cineva încearcă o cură de detoxifiere, ajunge să bea tone de sucuri de fructe sau să mănânce doar fructe zile la rând. Așa că ingerează doar cantități uriașe de zahăr, ceea ce dă peste cap nivelul de insulină și poate cauza acnee, oboseală și foame”, explică dr. Haythe.

Desigur, există și cure de detoxifiere care se bazează integral pe sucuri de legume. „Nu există dovezi științifice care să ateste că băutul de sucuri, fie ele chiar și de legume, te va ajuta să pierzi în greutate sau să îți „cureți” corpul de presupusele toxine”, spune doctorul.

Mai mult decât atât, aceste cure de detoxifiere pot fi contraproductive dacă scopul tău este să slăbești. La finalul lor ai putea ajunge să mănânci chiar și mai mult decât înainte, din dorința de a compensa ceea ce ți-a lipsit pe durata dietei. În plus, cel mai probabil ținând o astfel de dietă îți vei limita consumul de nutrienți necesari, precum grăsimi bune și proteine.

Concluzia? Nu există dovezi științifice care să ateste că aceste cure de detoxifiere chiar funcționează.

Foto: Shutterstock

 

Cezara Palade
palade.cezara@gmail.com