Cum te poate trage înapoi imaginea pe care o ai despre tine însăți

Cum te trage înapoi imaginea pe care o ai despre tine însăți

Am auzit cel puțin o dată că „femeile vin în mărimi și forme diferite”, însă câte dintre noi ne mai gândim la asta atunci când ne privim în oglindă? Faptul că ai un sentiment de nemulțumire profundă  când îți analizezi propriul corp îți afectează nu numai psihicul, ci și acțiunile din viața de zi cu zi. Iată cum te trage înapoi imaginea pe care o ai despre tine însăți.

Toată viața am încercat să mă încadrez în anumite tipare de frumusețe, și tot atât de mult timp m-am simțit ca o paria. Faptul că nu m-am potrivit niciodată cu imaginile pe care le vedeam în reviste sau chiar și în jurul meu, la școală, în liceu, la locul de muncă, m-a făcut să vreau să mă ascund și să fiu cât mai invizibilă pentru toți. Nu voiam să atrag atenția asupra mea, pentru că m-am temut că oamenii vor observa că sunt grasă (ca și cum nu mă văzuseră până atunci) și mă vor judeca pentru că vorbesc sau mă comport ca un om normal. Ca și cum nu aș avea dreptul să exist, doar pentru că nu eram slabă. Mi-am dat seama târziu de asta, și abia când am depășit perioada adolescenței am înțeles cum te poate trage înapoi imaginea pe care o ai despre tine însăți.

Cum? Atunci când nu ai încredere în tine poți rata diverse oportunități care ți-ar putea aduce succesul. Nu o spun eu, o spune un studiu realizat de Dove pentru HuffPost Uk, în cadrul căruia au fost intervievate peste 5 000 de fete cu vârste între 10 și 17 ani, provenite din 14 țări. În urma studiului, s-a descoperit că mai bine de jumătate din toate aceste fete (54% mai exact) au o imagine proastă despre corpul lor, care le scade încrederea în sine și le face să rateze oportunități-cheie în viață.

Care este legătura dintre încrederea în sine și succes

Nu vorbesc aici despre „legea atracției”, ci despre o legătură psihică între imaginea de sine și parcursul unei persoane în carieră și în viață. Studiul a relevat că fetele mulțumite sau chiar mândre de propriul corp au mai multe șanse să devină adulți încrezători în propriile forțe, și să aibă un parcurs satisfăcător în viață. Pe de altă parte, imaginea de sine le trage înapoi pe fetele care nu sunt fericite cu felul în care arată. Acestea din urmă sunt vulnerabile în fața presiunilor sociale legate de standardele de frumusețe, și se întâmplă ca din această cauză să refuze să se implice în activități fundamentale precum socializarea sau apartenența la anumite grupuri.

Fetele intervievate în cadrul studiului au fost rugate să determine cât de mult se identifică cu propoziții negative precum „sunt multe lucruri pe care le-aș schimba în legătură cu aspectul meu dacă aș putea” sau cu afirmații precum „sunt mândră de corpul meu”. Conform răspunsurilor date, fiecare dintre ele a primit un scor pentru imaginea față de sine. S-a descoperit, astfel, că aproape 6 din 10 fete, la nivel global, au evitat măcar o dată să se implice într-o activitate din cauza felului în care arată. Aceste statistici se ridică la trei sferturi (75%) în ceea ce privește fetele din Rusia sau Indonezia. Prin comparație, 53% din fetele din Regatul Unit au evitat o activitate pentru că nu se simțeau bine în legătură cu corpul lor, iar fetele din Japonia s-au dovedit a fi cel mai puțin afectate de imaginea de sine (22%).

Louise, o adolescentă de 17 ani din sud-estul Angliei, a mărturisit pentru HuffPost UK că modul în care socializează este diferit atunci când este anxioasă în legătură cu felul în care arată. „De multe ori, se întâmplă să nu ies din casă. Simt că oamenii vor urî modul în care arăt, pentru că și eu urăsc [modul în care arăt],” spune ea. „Voi spune că nu pot ieși la cină și voi inventa scuze să nu mănânc, pentru că nu mă simt bine în corpul meu în ziua respectivă. Nu vreau să ies în evidență, pentru că nu vreau ca alți oameni să mă vadă, pentru că vor crede că sunt grasă,” explică Louise. Adolescenta pune aceste sentimente pe seama standardelor rigide de frumusețe portretizate în media, care afectează negativ fetele de vârsta ei. „O mare parte din această situație are de a face cu social media și modul în care oameni precum Kylie și Kendal Jenner sunt prezentate ca fiind «frumusețile» societății pentru că sunt atât de slabe. Toate modelele pe care le vezi sunt slabe și asta intră în mințile noaste, și în mintea mea, că trebuie să fiu slabă pentru că ele sunt slabe,” spune ea.

5 din 10 fete ratează șanse pentru că nu se simt bine în corpul lor

Și din păcate, Louise nu este singura care manifestă acest comportament. Studiul a relevat că 55% din fete refuză să petreacă timp cu familia, evită să participe la activități în afara casei sau să aplice pentru a intra într-o anumită echipă în școală, dacă nu sunt mulțumite cu felul în care arată. Asta înseamnă că 5 din 10 fete (incluzându-le cu cele cu stimă ridicată de sine) ratează șanse importante în viață, pentru simplul fapt că se simt judecate pentru aspectul lor. Acest număr crește în mod semnificativ pentru fetele cu o imagine proastă de sine, de la 5 din 10, la 8 din 10. Același studiu a relevat și că fetele care nu se simt bine în corpul lor simt o mai mare presiune să ia note bune la școală, să se mărite și să nu greșească niciodată, în comparație cu cele mulțumite de propriul aspect.

Abiee Harris, o tânără de 20 de ani, își amintește cum a rugat-o pe mama ei să o ajute să slăbească atunci când a simțit nevoia să se ascundă în vestiar la ora de sport. „Îmi amintesc că aveam 10 ani când am fost atât de supărată pe felul în care arătam încât m-am ascuns când a trebuit să mă schimb pentru ora de educație fizică și am rugat-o pe mama să mă ajute să slăbesc. În școala generală, nu voiam să ridic mâna în clasă, în cazul în care aveam urme vizibile de transpirație, și uneori nu purtam haine care îmi plăceau mult pentru că erau prea mulate. Când mă uit în urmă acum realizez că nu era nimic în neregulă cu mine, dar [imaginea de sine] tot mă trăgea înapoi. Sunt destul de încrezătoare în legătură cu corpul meu în acest moment, dar chiar și acum am câteva dubii,” explică ea.

Iar cele două tinere nu sunt cazuri izolate, este clar cum te poate trage înapoi imaginea pe care o ai despre tine însăți. Așa cum am scris la început, și eu m-am găsit de multe ori în situații asemănătoare, și oricât de greu este să recunosc, chiar și astăzi mai am aceste tentative de a refuza oportunități din cauza aspectului meu. Și sunt sigură că multe dintre voi simțiți la fel, însă poate că acest studiu vă poate ajuta să conștientizați și să combateți aceste gânduri.

Foto: 123RF

Citește și:

Forța ascunsă a produselor de îngrijire: legătura dintre ritualul de beauty și starea de spirit

5 tehnici eficiente pentru a-ți controla emoțiile când nu vrei să fii citită de cei din jur

Cezara Palade
palade.cezara@gmail.com