Cum supraviețuiești unui Crăciun în familie?

Da, trebuie să recunoaștem: un Crăciun cu toată familia în jurul mesei este o adevărată provocare. Oricât de mult ne iubim bunicii, unchii și mătușile, întrebările lor iscoditoare ne pun răbdarea la încercare la modul cel mai serios.

Nici nu ajungi bine acasă, la tradiționala reuniune a familiei, că încep observațiile („Doamne, dar cât ai slăbit! Chiar nu mănânci deloc?“), curiozitățile enervante („Dar tu ce faci mai exact la serviciul ăla al tău?“), mustrările („Dacă n-ai mai venit pe la noi, nu mai știm nimic de tine…“). Dacă ești (sau vii) singură, pregătește-te pentru un lung șir de întrebări despre viața ta sentimentală: „De-acum încolo trebuie să te gândești la căsătorie, la copii, nu crezi?“ sau „Când îți găsești și tu pe cineva?“.

Nu îți imagina că ai de-a face cu niște amatori, rudele tale stăpânesc excelent arta interogatoriului și îți vor suspecta orice răspuns: „Și chiar nu ești cu nimeni?“ sau „Dar nu ai mai vorbit și cu X (unde X este un bărbat pe care l-ai menționat în treacăt, la un moment dat, însă a fost suficient pentru ca ei să îi rețină numele)?“ Dacă vii cu prietenul tău, să nu crezi că ai scăpat!

Dimpotrivă, eforturile lor se dublează: vor vrea să știe cine e el, ce face, care sunt planurile voastre de viitor („Cum? Nu aveți încă planuri?“). Știm că este dificil să faci față unei avalanșe de întrebări indiscrete, însă poți „riposta“ cu umor. Vor să afle cu ce te ocupi tu de când te-ai mutat de-acasă? Trebuie doar să le redirecționezi curiozitatea către o altă „victimă“: întreabă de verișorii tăi, de vecinii de pe scară, de pisica familiei. Încep discursul despre căsătorie și copii?

Creează o diversiune, pune un colind, pretinde că te-a strigat cineva în altă cameră și revino cu un subiect total neinteresant pentru ei, dar care ție, aparent, nu îți dă pace. Fauna din Africa, sistemul educațional precar din Orientul Mijlociu, organizațiile secrete și conspirațiile mondiale: ai atâtea opțiuni care îi vor plictisi instantaneu și îi vor face să uite de viața ta personală.

Foto outnow.ch

roxana.cornac
roxana.cornac@glamour.ro