Cum să treci mai ușor peste dezamăgiri

Dezamăgirea este unul dintre cele mai dificil de suportat sentimente, pentru că poate lua nenumărate forme și niciodată nu știi ce lucruri sau întâmplări noi ar putea trezi acest sentiment.

Uneori, dezamăgirile sunt extrem de traumatizante și au puterea de a schimba vieți, dar există și dezamăgirile mai mici, cele care sunt, pur și simplu, enervante.

Există metode sigure care te pot ajuta să depășești cu mai mare ușurință orice dezamăgire și frustrări din viața ta. Iată câteva dintre acestea

Scrie
Această modalitate este una dintre cele mai efective, pentru că scrisul despre ce ți se întâmplă te poate ajuta să te eliberezi de emoții. Un jurnal este perfect pentru că acesta nu judecă, ci pur și simplu, „ascultă” și are răbdare pentru ca tu să îți expui toate trăirile, grijile și emoțiile care te încearcă după o nouă dezamăgire. Cea mai bună cale este să scrii fără a ridica pixul de pe foaie, până când reușești să renunți la orice sentiment care are legătură cu incidentul care te-a făcut să suferi. Scrisul este perfect pentru a te elibera de durere și pentru a te umple de putere și forță.

Oferă-ți un moment sau două pentru a te plânge
Poate că pentru a te simți mai bine, ai nevoie, mai întâi, de câteva momente în care să simți toate emoțiile negative care te copleșesc și să te stresezi. Atunci când te confrunți cu vești proaste, permite-ți un momente sau două pentru a te obișnui cu acestea și pentru a le procesa. De asemenea, de ajutor ar putea fi să pui o etichetă emoțiilor care te cuprind, fie că este vorba despre furie, tristețe, frică sau resentimente. Numește cu exactitate emoția pentru a percepe în mod conștient experiența. Nu încerca să ignori ceea ce ți se întâmplă, ci vorbește despre trăirile tale pentru ca ulterior să poți acționa cu mai multă corectitudine și siguranță.

Este situația cu adevărat atât de rea?
După lovitura inițială și valurile de durere care îi urmează, fă un pas în spate și analizează situația. Deși ar putea să ți se pară că acesta este cel mai oribil lucru, nu uita că noi, oamenii, avem tendința să dramatizăm și să oferim un strop în plus de tragedie întâmplărilor din viața noastră. Sentimentele sunt extrem de importante, dar nu trebuie să uiți că gândurile care îți trec prin minte în aceste momente pot fi înșelătoare. După momentele inițiale de șoc și după ce durerea pare că s-a mai calmat, privește în mod obiectiv ce ți se întâmplă și dă-ți silința să se pari adevărul de gândurile negative care pun stăpânire pe mintea ta.

Nu lua în mod personal opiniile altor persoane
Puncte de vedere diferite nu reprezintă nicidecum o insultă la adresa persoanei tale. Unii oameni se simt atacați atunci când interlocutorul sau oricine altcineva nu este de acord cu părerile lor și au impresia că nu există nimic greșit în acțiunile lor. Ei bine, o persoană cu adevărat înțeleaptă și deschisă înțelege că fiecare om are o perspectivă unică și că acest lucru este absolut normal. Fii deschisă față de idei și opinii noi, chiar dacă acestea par să contravină lucrurilor în care crezi tu. Nu trebuie să ai dreptate în orice situație.

Foto: outnow.ch

Natalia Muntean
natalia.muntean@ringier.ro