Cum să treci de sezonul Sărbătorilor de iarnă fără să te stresezi

Pe lângă decorul festiv, prăjituri, colinde și mirosul de vâsc, cea mai frumoasă perioadă a anului ne poate induce și sentimente de anxietate și stres. Foarte mult stres.

De la faptul că îți vei revedea familia și prietenii, până la faptul că vei avea parte de cheltuieli financiare, toate aceste lucruri transformă luna decembrie în cea mai stresantă kună a anului.
Conform unor studii, femeile sunt mai afectate de tot ce se întâmplă în acest sezon. Dar, acest lucru nu trebuie să ți se întâmple și ție. Dacă vrei să te bucuri din plin de magia acestor zile, urmează sfaturile noastre pentru zile lipsite de stres.

Găsește timp doar pentru tine
Unul dintre cele mai frumoase lucruri despre sezonul sărbătorilor este faptul că toată lumea lasă deoparte grijile și, pur și simplu, se bucură de compania celor dragi. Dar, cu siguranță, există și momente când ești tentată să te desprinzi de momentele relaxante și distractive și să verifici ce se petrece pe mail, să încerci să ai grijă de toți membrii familiei tale sau să începi să bifezi lucrurile de pe lista de To Do. Dar, adevărul este că timpul acordat doar propriei persoane este una dintre cele mai bune idei pentru acest sezon al sărbătorilor. Trebuie să realizezi că nu vei reuși să le fii de folos celor din jur dacă vei fi tot timpul stresată și iritată. Fă o plimbare în natură, petrece o zi la spa, ascultă muzica preferată, meditează sau fă orice altceva îți face plăcere. Astfel, vei reuși să acumulezi mai multă energie pentru îndeplinirea tuturor obiectivelor.

Fii recunoscătoare
Poate cel mai important sfat pentru sezonul sărbătorilor este să îți reamintești că, în esență, scopul acestora este să arăți recunoștință pentru tot ce ai în viața ta. În momentele din acest sezon în care simți că stresul pune stăpânire pe tine, așază-te la masă cu o coală de hârtie în față și începe să notezi toate lucrurile pentru care ești recunoscătoare, de la talentele și abilitățile pe care le posezi, până la oamenii care te sprijină. Acest truc este îndeosebi de potrivit în preajma acestor sărbători, dar îți poate fi de folos și în restul zilelor din an, pentru a combate stresul și anxietatea. Astfel, îți vei îndrepta atenția de la problemele cu care te întâlnești, la lucrurile și oamenii care te fac fericită și împlinită.

Fă o listă cu toate lucrurile pe care trebuie să le faci
Știm cu toții că sezonul Sărbătorilor de iarnă este minunat, dar implică și un nivel ridicat de stres, pentru că lucrurile pe care le avem de făcut se multiplică. Pentru a naviga cu succes prin această perioadă, sfatul nostru este să elaborezi mai multe liste cu lucruri de făcut, în funcție de urgență, scop, etc. Deși ar putea să pară excesiv, notarea tuturor lucrurilor, până la cele mai puțin importante, te va ajuta să elaborezi un sistem prin care vei lua lucrurile pas cu pas, iar creierul tău se va simți răsplătit de fiecare dată când vei bifa o sarcină pe care o duci până la capăt.

Organizează-ți casa
Organizarea locuinței tale și curățenia generală sunt una dintre cele mai bune metode pentru a te elibera de energia negativă și de stresul care poate să se acumuleze în preajma acestor sărbători. Acest lucru se întâmplă pentru că, în cele din urmă, calitatea de a fi organizată este un beneficiu pe care îl aduci propriei persoane, pentru că în acest mod vei avea mai mult timp pe care îl poți petrece făcând lucruri care îți plac. Persoanele care își mențin locuința organizată au mai multă energie decât persoanele care nu au prea mare grijă de casa loc, au demonstrat studii de specialitate. O casă curată ar putea să te ajute să treci cu bine de zilele stresante din timpul sărbătorilor.

Foto: outnow.ch

Natalia Muntean
natalia.muntean@ringier.ro