Cum să porți o discuție serioasă cu iubitul tău

Te simți fericită și împlinită alături de iubitul tău și deja îl incluzi în toate planurile tale de viitor. Dar te-ai gândit vreodată ce părere are el despre asta?

Să inițiezi o discuție despre un subiect sensibil cu cel de lângă tine nu este deloc simplu. Dar, potrivit unui studiu condus de cercetătorii de la Universitatea din Denver, cuplurile care vorbesc despre viitorul lor împreună încă de la începutul relației, au o legătură mult mai puternică, bazată pe încredere, siguranță și sprijin reciproc. Până la urmă, de ce să aștepți cinci ani pentru a-i spune că îți dorești un copil sau că nu îți place implicarea părinților săi în relația voastră? Într-adevăr, contează foarte mult sincronizarea și felul în care abordezi aceste subiecte, dar nu le evita! Chiar dacă acum totul merge perfect între voi și crezi că mai poți amâna aceste discuții, gândește-te că, la un moment dat, lucrurile pe care nu le-ați lămurit vă vor cauza probleme. Bani, căsnicie, copii: iată doar câteva dintre subiectele pe care trebuie să le discutați împreună pentru a afla dacă sunteți pe aceeași lungime de undă.

Când banii devin o problemă…

Inevitabil, fiecare cuplu ajunge la un moment dat să se confrunte cu problema banilor. Și, chiar dacă la început nu ți se pare un subiect complicat, trebuie să știi că pe termen lung îți poate da nenumărate bătăi de cap. Poate că tu îți dorești independență financiară, în timp ce el vrea să împărțiți totul. Și cum aveți de gând să plătiți atunci când vine vorba de achizițiile comune? Cel mai sigur este să vorbiți deschis despre finanțele voastre și să trasați o linie clară de la bun început pentru a evita un potențial conflict. Bineînțeles, nu spunem că ar trebui să dezbați aceată temă încă de la primele întâlniri, când nici măcar nu știi dacă îți dorești o relație pe termen lung cu el. Dar, dacă deja au trecut luni bune de când sunteți împreună, va trebui să găsești momentul oportun pentru the money talk. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. În acest fel, vei afla exact ce planuri are el, cum gândește și, împreună, veți putea lua cea mai bună decizie pentru voi.

Planuri de căsătorie

În filme totul pare atât de ușor: el o surprinde cu un inel, o cere în căsătorie (întotdeauna ne-am întrebat de ce doar bărbații lansează propunerea, ar fi atât de amuzant să vedem și câteva femei cu inițiativă), ea acceptă, iar apoi urmează o nuntă spectaculoasă. În realitatea însă, lucrurile nu funcționează chiar așa. Căsătoria este un subiect delicat și, de cele mai multe ori, este dificil și să începi o discuție despre asta. Când este momentul potrivit pentru această conversație? Oare îți dorești cu adevărat să faci acest pas? Sunt pur și simplu atâtea întrebări care îți trec prin cap. Și nu numai te confrunți cu ele: și bărbații sunt la fel de confuzi. Dar cineva trebuie să spargă gheața, așa că nu te teme să faci tu primul pas. Nu ocoli acest subiect de teamă că îl vei speria, poate că și el vrea să îți vorbească despre asta, dar nu îndrăznește. Sunt cupluri pentru care ideea de nuntă și evenimentul în sine sunt foarte importante și cupluri care nu pun mare preț pe acte și nu se grăbesc să își oficializeze relația. Trebuie să vorbiți deschis despre cum vă imaginați viitorul împreună și despre ceea ce vă doriți. Poate că sună clișeic, dar este adevărat: comunicarea va fi întotdeauna cheia succesului unei relații!

Baby Alert!

Un copil este o responsabilitate imensă și, orice ar spune alții, niciodată nu vei fi pregătită îndeajuns pentru momentul în care vei deveni mamă. Dar asta nu înseamnă că nu poți pregăti treptat terenul pentru o discuție cu iubitul tău. Începe cu pași mici. Dacă prietenii voștri au copii, observă-l cum se poartă cu ei. Sau mergeți la o plimbare prin parc și urmărește-i reacțiile când îi vede pe micuți. Poți da startul unei conversații făcând un comentariu despre cât de bine se descurcă în preajma copiilor. Iar pe măsură ce relația voastră evoluează, va fi mult mai ușor să vorbiți despre asta.

Cât de complicat e mutatul împreună?

În teorie, nu ar trebui să fie deloc complicat: vă iubiți și vreți să vă petreceți tot timpul unul lângă celălalt, așa că mutatul împreună nu este decât o mișcare firească în evoluția relației voastre. Dar, înainte de a face acest pas, ar fi bine să aveți o discuție serioasă și să stabiliți câteva reguli. De la obiceiurile pe care le are fiecare, la distribuirea sarcinilor în casă, este important să știți care sunt lucrurile pe care le puteți accepta (sau nu) la celălalt, să discutați despre micile obstacole care ar putea apărea pe parcurs și despre cum puteți trece împreună peste ele. Pentru că da, atunci când locuiești împreună cu cineva, fie că este vorba de iubitul tău sau de o altă persoană, totul se rezumă la compromis. În plus, la fel de important este și momentul în care luați hotărârea de a locui împreună: Arielle Kuperberg, profesor de sociologie la Universitatea din Carolina de Nord, susține că acest pas trebuie făcut atunci când ambii parteneri sunt suficient de maturi pentru a avea o relație stabilă. Dacă te muți cu el, trebuie să fii conștientă că nu te vei mai bucura de intimitatea pe care o aveai atunci când stăteai singură, însă nu te gândi că acesta e un lucru rău. Să locuiești cu iubitul tău poate fi chiar distractiv, mai ales că ai șansa de a-l cunoaște mai bine: încearcă să ai puțină răbdare la început, până te acomodezi cu el și cu noua voastră casă.

Ce faci dacă părinții intervin în relația voastră?

Dacă părinții tăi sau ai lui cred că au un cuvânt de spus în relația voastră, e timpul să stabilești niște limite. Chiar dacă fac parte din familie și vor să fiți fericiți, trebuie să înțeleagă că sunteți doi adulți care știu ce au de făcut, fără să fie nevoie de implicarea altora.

Asigură-i că ești suficient de matură cât să iei propriile decizii.
Poate că ai un job, o casă, rate la bancă și o mulțime de responsabilități, dar, cumva, părinții consideră că ești în continuare un copil care are nevoie de supraveghere și orientare. Și în mod sigur la fel sunt și părinții lui. Dar viața voastră nu le aparține lor. Dacă anumite lucruri au funcționat pentru ei, asta nu înseamnă că vor funcționa și pentru voi. Orice relație are propriul său ritm și evoluția sa depinde doar de tine și de iubitul tău.

Fii fermă și impune o anumită distanță.
Vorbește cu iubitul tău despre asta și încercați împreună să le explicați părinților voștri că țineți enorm la ei și le respectați părerile, dar că sunteți perfect capabili să vă descurcați pe cont propriu. În caz contrar, există riscul ca ei să intervină prea mult în relația voastră, încercând să o controleze, iar acest lucru nu va face altceva decât să provoace conflicte între tine și el sau între voi și părinți.

roxana.cornac
roxana.cornac@glamour.ro