Cum să îți organizezi portofelul

Un portofel mai subţire te va ajuta să ai mai mulţi bani. Nu ne crezi? Aducem argumente!

Deschide-ţi portofelul chiar acum. Dacă ai găsit deja mai multe chitanţe şi vouchere expirate, scapă de ele imediat. „Organizarea portofelului este primul şi cel mai simplu pas pe care îl ai de făcut pentru a deţine controlul asupra finanţelor tale“, spune Helen Pickard, fondatoarea site-ului goodvalueformoney.com. Iată ce ai de făcut.

1. Ai mai multe carduri de credit? Renunţă la ele. Păstrează unul singur. Folosit cu înţelepciune, un card de credit poate deveni cel mai bun prieten al tău şi o adevărată soluţie salvatoare. „Dar dacă ai mai mult de unul, te expui riscului de a cheltui fără să ai o evidenţă“, spune Pickard. „Foloseşte un serviciu de transfer fără comision şi mută-ţi toţi banii pe un singur card.“

2. Foloseşte cardurile de fidelitate. Rezumă-te la trei. Dintre toate cardurile pe care le ai, cel puţin unul nu este niciodată folosit, aşa că trebuie să scapi de instruşi. „Dacă nu ai folosit acel card în ultimele trei luni, sunt şanse mari să nu îl mai foloseşti vreodată“, spune Mark Pearson, expert în business. Aşa că păstrează-le doar pe cele pe care le consideri importante şi care te ajută să economiseşti bani.

3. Fereşte-te de cardurile de cumpărături. Nu, nu trebuie să deţii vreunul. Crezi că un card de cumpărături e la fel ca un card de fidelitate? Nu tocmai. „Cardurile de cumpărături de tipul «cumperi acum, plăteşti mai târziu» nu sunt altceva decât carduri de credit cu o altă denumire“, spune Pearson. „Sfatul meu este să stai departe de ele.“

4. Nu ţine codul PIN la îndemână. Da, pare un lucru evident, dar e vorba de siguranţa banilor tăi, aşa că trebuie să fii prevăzătoare. Nu ţine codul PIN scris pe o hârtie pe care o strecori în portofel, nu îl nota în agenda din geantă sau în telefon. Le poţi pierde întâmplător sau ţi le poate lua cineva fără să observi. Încearcă să memorezi de fiecare dată PIN-ul (fie că e vorba de cel de la card sau de la telefon), iar dacă nu eşti sigură că îl poţi reţine, găseşte formule de asociere ca să ţi-l aminteşti cu uşurinţă.

5. Nu uita să îţi personalizezi portofelul. Strecoară în el o poză cu cineva drag. Faptul că ţii o astfel de fotografie în portofel nu îţi oferă numai ţie un sentiment de bucurie – are acelaşi efect şi asupra unui străin care îţi poate găsi portofelul pierdut, iar asta va creşte şansele ca el să ţi-l returneze. În cadrul unui studiu, psihologul Richard Wiseman de la Universitatea Hertfordshire a scăpat 240 de portofele prin întregul Edinburgh: 88% dintre cele care conţineau o fotografie cu un bebeluş au fost returnate, la fel s-a întâmplat şi cu 53% dintre cele care conţineau o fotografie cu un căţeluş sau cu 48% dintre cele cu instantanee de familie.

 

De Gemma Askham, traducere și adaptare Bianca Sterie, foto Jody Todd

roxana.cornac
roxana.cornac@glamour.ro