cum s-au schimbat relatiile din zzilele noastre fata de cele din generația părinților noștri

Cum s-au schimbat relațiile din zilele noastre față de cele din generația părinților noștri

De la Tinder la ghosting (dispariția dintr-o relație amoroasă fără a oferi explicații), obiceiurile noastre de dating îi miră pe părinții noștri – pe vremea lor, oamenii se bazau pe contactul față în față pentru întâlniri sau despărțiri.

Cu toate acestea, diferența dintre generații nu se rezumă doar la tehnologie, cum am putea crede. Există o diferență în cât de des facem sex sau când alegem să ne căsătorim, de exemplu.

Iată cum s-au schimbat relațiile din zilele noastre față de cele de pe vremea părinților noștri

  • Nu avem o problemă cu sexul înainte de căsătorie: înainte, sexul înaintea căsătoriei nu era văzut bine, însă lucrurile au început să se schimbe, încet, încet.
  • Cu toate acestea facem mai puțin sex: conform unui studiu din 2016, persoanele din generația baby boom erau mai active sexual pe când aveau 20 de ani, față de cei născuți după 1990. Se pare că tinerii din generația Millennilas au mai puțini parteneri și un interes mai scăzut cu privire la sex.
  • Nu așteptăm căsătoria pentru a locui împreună cu un partener: dacă înainte, un cuplu locuia împreună abia după căsătorie, în zilele noastre, acest lucru nu mai este valabil. O posibilă explicație pentru asta este că a devenit mai acceptabil social să locuiești cu un partener chiar dacă nu sunteți căsătoriți, dar este și din cauză că tinerii se căsătoresc mult mai târziu.
  • Ne căsătorim mai târziu: numărul persoanelor care locuiesc cu un partener fără să fie căsătoriți a crescut, în timp ce numărul celor care vor să aibă un act care să ateste că sunt o familie a scăzut foarte mult. În ziua de astăzi, tinerii se căsătoresc mult mai târziu, principalul lor motiv fiind că nu se simt pregătiți financiar.
  • Facem copii mai târziu: cu toate că mulți tineri nu se căsătoresc, cei care o fac însă, nu se grăbesc să devină părinți. Vârsta medie la care generația  Millennilas face copii a crescut de la 21 (în 1970) la 26 (în 2014). Femeile citează limitările financiare ca cel mai comun motiv pentru care amână să devină mame.
  • Nu prea ne mai putem etichete: în ziua de astăzi, sunt tot mai multe persoane care nu se identifică drept heterosexuale sau gay. Astfel a luat naștere termenul de fluiditate sexuală. Cercetătorii au descoperit că generația Millennilas nu mai vede orientarea sexuală ca pe o bază de comportament și este mult mai deschisă la experiențe și mai puțin atentă la modul în care se identifică.

Foto: Hepta

roxana.cornac
roxana.cornac@glamour.ro