Ce impact are asupra ta mâncarea picantă

Un nou studiu, publicat în această săptămână, a găsit o legătură pozitivă între condimentele picante și o durată de viață mai lungă.

„Efectele benefice ale mirodeniilor și ale ingredientelor lor bioactive, cum ar fi capsaicina, au fost mult timp documentate în studii experimentale. De exemplu, un studiu a arătat că cei care consumă alimente picante au şanse mai mici să se îmbolnăvească de cancer“, spun cei care au efectuat studiul.

Cercetătorii au subliniat faptul că studiile anterioare au legat condimentele de reducerea greutății și riscul de obezitate, precum și de o mai bună sănătate cardiovasculară și gastro-intestinală. „Aceste date sugerează faptul că condimentele pot avea o influență mare asupra morbidității și mortalității la om“, spun cercetătorii. Ei au studiat 199.293 de bărbați și 288.082 de femei (cu vârste cuprinse între 30-79 de ani), între anii 2004-2013, pentru a afla dacă ipoteza lor a fost corectă.

Pe parcursul studiului s-a observat că „comparativ cu cei care au mâncat alimente condimentate mai puțin de o dată pe săptămână, cei care au consumat alimente condimentate 6 sau 7 zile pe săptămână, au arătat un procent de 14% de reducere a riscului relativ a mortalității”.

Cei care au participat la acest studiu au fost întrebați despre consumul acestor alimente: ardei iute proaspăt, ardei iute uscat, sos de ardei iute și ulei de ardei iute. „Ardeiul iute proaspăt și uscat a fost cel mai consumat aliment din cei care au raportat consumul de alimente picante săptămânal“.

Deci, se pare că ardeiul iute te ajută să îți prelungești durata de viață. Cine se plânge? Noi, cu siguranță, NU!

roxana.cornac
roxana.cornac@glamour.ro