Cum te poți alege cu o sarcină nedorită din cauza cărbunelui activ

Cum te poți alege cu o sarcină nedorită din cauza cărbunelui activ

Un nou trend de wellness capătă proporții în social media, însă medicii avertizează că vine la pachet cu o serie de riscuri. Introducerea cărbunelui activ în dieta ta poate avea efecte neașteptate, și consecințe precum o sarcină nedorită. Îți explicăm cum funcționează.

Dacă te-ai gândit vreodată să încerci acele băuturi aparent delicioase cu cărbune activ de pe Instagram, probabil nu te-ai gândit că acestea ar putea avea anumite riscuri. Se știe despre cărbunele activ că are o serie de beneficii, atât asupra stomacului și sistemului digestiv, cât și asupra tenului sau dinților. Ei bine, iată cum te poți alege cu o sarcină nedorită din cauza lui.

Ingerarea cărbunelui activ poate duce la o sarcină nedorită

Hashtagul #activatedcharcoal a fost folosit de aproape 200 000 de ori pe Instagram. Acest lucru ne spune că ingredientul a devenit din ce în ce mai popular în comunitatea pasionatelor de beauty și wellness. Însă problema nu sunt produsele de skincare care îl conțin, ci alimentele.

https://www.instagram.com/p/BnRtQ3NgAaz/?tagged=activatedcharcoal

Cărbunele activ este acum un ingredient des întâlnit în băuturile și alimentele pe care le întâlnim în postările de pe Instagram. Adevărul este că poate trata intoxicațiile acute, poate reduce senzația de balonare, dar și colesterolul. Toate aceste beneficii sună minunat, nu-i așa?

Din păcate, riscurile ingerării cărbunelui activ sunt mai puțin cunoscute, iar medicii avertizează că acestea nu trebuie ignorate. „Prima problemă de siguranță în ceea ce privește administrarea de cărbune activ este aceea că, pe lângă faptul că se leagă de toxine, poate de asemenea absorbi și inactiva medicamentele obișnuite și suplimentele – inclusiv pilula anticoncepțională – făcându-le ineficiente. Nu trebuie să fii un geniu ca să îți dai seama de posibilele consecințe în acest caz”, a explicat nutriționistul Sophie Griffiths, conform GLAMOUR UK.

„Un alt risc apare dacă cărbunele activ „se duce pe calea greșită” spre plămâni. Există numeroase cazuri de plămâni intrați în colaps și boli pulmonare grave apărute în urma unei astfel de greșeli nefericite”, a mai explicat nutriționistul. Sophie spune că acest ingredient poate afecta și negativ sistemul digestiv, cauzând probleme precum obstrucția intestinală, diareea, care se pot transforma în deshidratare severă.

https://www.instagram.com/p/BdLjGPVhdGO/?tagged=activatedcharcoalsmoothie

Totuși, „înainte să îți arunci tot stocul de cărbune activ, ar trebui să reții că acest produs este în general în regulă pentru a fi folosit, iar riscurile de mai sus sunt declanșate doar când cantiăți mari din substanța neagră sunt consumate. Totuși, având în vedere severitatea potențialelor complicații, cititoarele ar face bine să se gândească de două ori înainte să treacă de partea întunecată”, a concluzionat Griffiths.

Așadar, dacă nu vrei să te alegi cu probleme de sănătate sau o sarcină nedorită, încearcă să nu exagerezi cu smoothie-urile cu cărbune activ .

Foto: Shutterstock

Tags:
Cezara Palade
palade.cezara@gmail.com