3 căi pentru a obține ce îți dorești de la relația de cuplu

Nimănui nu îi place să îi fie desconsiderate nevoile și dorința ca acestea să fie satisfăcute.

Fiecare persoană are nevoie de lucruri diferite, poate că tu ai nevoie de mai multă implicare din partea partenerului, iar prietena ta își dorește partide mai pasionale de sex, în timp ce sora ta și-ar dori să nu mai primească atâtea apeluri de la soacra ei.

În afară de nevoia ca acestea să fie satisfăcute, importantă mai este și modalitatea în care acestea sunt exprimate. Dacă abordezi un ton autoritar sau îi spui iubitului tău că ai nevoie de mai multă atenție din partea lui, în timp ce ești în mijlocul unei reprize de plâns, s-ar putea să fii percepută drept prea sensibilă. Un ton calm, non-combativ este calea pe care trebuie să o urmezi pentru a primi ce-ți dorești.

Iată câteva sfaturi pentru ca nevoile tale să fie satisfăcute:

Fii sinceră și deschisă
Sinceritatea este unul dintre cele mai importante ingrediente atunci când vrei să vorbești despre sentimentele și nevoile tale. Spune-i partenerului tău ce simți că îți lipsește și încearcă să treci peste anumite limitări care ar putea să îți cenzureze discursul. Dacă vrei să obții ceva, trebuie să verbalizezi dorința în cel mai clar mod cu putință. Există posibilitatea ca răspunsul partenerului să fie “nu” și în asemenea cazuri ar trebui să te întrebi ce compromisuri ești gata să faci și ce nu ești dispusă să sacrifici. Este important să lași spațiu și pentru nevoile partenerului tău, chiar dacă acestea nu îți plac.

Identifică-ți adevăratele nevoi
Există marea probabilitate ca fiecare dintre noi să își dorească flori în fiecare zi, bilețele de dragoste pe pernă și seri romantice la malul mării. Dar, nu întotdeauna lucrurile pe care le primim sunt exact așa cum ni le-am imaginat. De aceea, este important să stabilești exact care sunt lucrurile și nevoile care trebuie să îți fie îndeplinite neapărat. Dacă o relație te face să te simți nesatisfăcută, gândește-te la ce lipsește pentru ca aceasta să meargă bine și vorbește despre aceasta cu partenerul tău.

Învață să îți satisfaci propriile nevoi
Cu siguranță că ai mai auzit vorbindu-se despre importanța cunoașterii propriei persoane, a nevoilor, punctelor vulnerabile și dorințelor. Este un lucru nu doar minunat, dar și plin de forță să ai capacitatea de a-ți satisface propriile nevoie, fără să implici și o altă persoană, dacă aceste nevoi nu o implică. Relațiile de ordin amoros ne fac viața mai frumoasă, dar acestea nu ar trebui să te facă să uiți de independența și forța ta. Incearcæ să testezi aceste calități, rezolvă o problemă care este doar a ta de una singură, mergi la cinema sau la cină de una singură. Există numeroase lucruri și nevoi de care poți avea grijă doar tu. Important este să le identifici, atunci vei putea forma o echipă și mai puternică împreună cu partenerul tău.

Foto: outnow.ch

Natalia Muntean
natalia.muntean@ringier.ro