Cât de repede ne încetinește metabolismul

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, metabolismul încetinește, dar nu te panica. Nu se întâmplă atât de rapid pe cât crezi.

Oricum s-ar comporta metabolismul tău în adolescență sau după ce faci 20 de ani, probabil ai auzit că odată ce ajungi la 30 de ani, totul se duce la vale. ”Stai să vezi cum se depune după 30 de ani”, replica favorită a celor mai în vârstă. Te face să crezi că în ziua în care împlinești 30, corpul tău uită cum să consume energie. Și chiar dacă într-adevăr, metabolismul încetinește în timp, nu există un moment în fix din care totul se schimbă.

E clar că metabolismul își schimbă modul de funcționare, în timp. Dar poți sta liniștită, procesul durează destul de mult. Și chiar dacă nu putem evita încetinirea de care ne temem atât de mult, o putem amâna. Hai să vedem ce se întâmplă de fapt când metabolismul suferă schimbări și prin ce stil de viață putem prelungi acest proces.

 

Ca să o luăm cu începutul, metabolismul este procesul biologic complex prin care corpul transformă caloriile, din alimente și băuturi, în energie. Chiar și când lenevim în pat, corpul nostru are nevoie de energie pentru acțiuni simple precum respirația sau echilibrarea hormonală. Cantitatea de calorii pe care le arde corpul nostru când stăm sau dormim se numeste metabolism bazal. E controlat de hormoni, iar pe măsură ce îmbătrânim, intervin schimbări hormonale care afectează modul în care reținem sau pierdem grăsimea din corp.

 

Chiar dacă auzim 30 în stânga și în dreapta, cele mai mari schimbări se produc când ne apropiem de menopauză, atunci când scade estrogenul. Și un alt factor care influențează este masa musculară. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, pierdem din masa musculară, iar asta afectează cantitatea de energie pe care o ardem. Cu cât producem mai puțini hormoni, corpul nu mai poate susține mușchii la fel de bine și afectează numărul de calorii pe care le putem consuma.

 

Și, da, poate că vedem schimbări în corpul nostru după 30 de ani, dar au de-a face, de cele mai multe ori, cu faptul că multe dintre noi nu mai sunt la fel de active fizic. Lucrăm mai mult sau intervine o sarcină. Toate afectează metabolismul, dar cel mai simplu și eficient mod de a menține un metabolism rapid pentru mai mult timp este sportul. Activitatea fizică și o dietă sănătoasă sunt secretele.

erika
erika.chivu@ringier.ro