Despre vintage shopping cu Laura Călin, fondator V for Vintage

Știm că moda revine de fiecare dată – ce e azi în tendințe va fi din nou peste 20 de ani și tot așa. Am stat de vorbă cu Laura Călin, fondator V for Vintage, despre ce înseamnă acest fenomen, unde putem găsi piese unicat fabuloase și cum le putem oferi o nouă viață.

Când ai descoperit pasiunea pentru vintage?
Acum mai bine de 10 ani am ajuns la primul târg vintage, undeva în Paris. De la o piesă vintage am ajuns rapid la o mini colecție și am început să îmi schimb modul în care îmi accesorizez ținutele. La început a fost o bijuterie, apoi o geantă și pe urmă o piesă vestimentară. Am început să caut și să aflu cât mai multe despre ce înseamnă vintage și cum să recunosc valoarea unei astfel de piese.

Dacă nu ai experiență în vintage shopping, de unde să începi? Ce sfaturi ai pentru debutanți?

Începuturile în zona de vintage shopping se fac într-un loc în care există un curator care asigură o garanție a autenticității articolelor. Spun asta pentru că este una din preocupările noastre la V for Vintage în zona colecționarilor de vintage. Atât colecționarii care participă la targ, cât și piesele cu care participă sunt supuse unui control de veridicitate. Prima întrebare pe care ar fi bine să o aibă în minte cineva care cumpără vintage este: Unde aș purta asta? Să se uite atent la material, la tiv, la cusături și, sigur, la starea generală a produsului. Apoi indiferent de cât de mult i-ar plăcea ceva, ar trebui să aleagă doar piese vestimentare în stare bună, pentru că reparațiile sunt foarte dificile pe o piesă vintage. Să fie atentă la dimensiuni, pentru că marimile vintage rareori coincid cu cele moderne, și să își urmeze instinctul.
Același demers se urmărește și la bijuterii care, din cauza duratei de existență, pot avea diverse probleme tehnice (o piatră lipsă, o închidere șubredă etc) care pot sau nu să fie remediate.

Care e diferența dintre vintage și second-hand?
Ca definiție, hainele și accesoriile vintage sunt cele ce se încadrează în perioada 1920-1960, cele dintre 1970 și 1980 încadrându-se în categoria retro. Tot ce datează dinainte de 1920 este considerat antique (sub-împărțită și aceasta în mai multe etape: antică, medievală, Renascentistă, Barocă, Georgiană, Regentă (1812-1930), Victoriană (1837-1901) și Edwardiană (1901-1919) etc. Prin urmare orice piesă vestimentară, accesoriu sau obiect de decoraţiune ce aparţine perioadei 1920-1970 este vintage. Aici vorbim despre obiecte peste care s-a aşezat patina timpului. Aşadar, putem răscoli în cuferele bunicii şi putem descoperi mici comori: fie un cardigan de caşmir, fie o rochie cloş, un corset extrem de feminin, o maletă sau chiar o geantă din piele. Vintage-ul este un curent versatil, ce îţi pune la încercare imaginaţia şi simţul estetic. Second-hand este orice piesă purtată cel puțin o dată care poate fi reintrodusă în circuitul comercial, azi o port eu mâine o poartă altcineva. Ca și vechime poate avea o lună, un an sau 10, ceea ce contează este starea în care este păstrată. Diferențele sunt și din punctul de vedere al prețului: piesele vintage de colecție pot ajunge la prețuri destul de mari și le crește valoarea în timp, adică sunt considerate mici investiții, în timp ce piesele second-hand au prețuri mici și se pot vinde inclusiv la kilogram.

După ce criterii selectezi participanții la V for Vintage?
Colecționarii din zona vintage sunt atent selectați, iar piesele pe care le aduc la târg se încadrează în ceea ce noi numim vintage autentic. Criteriul de selecție este unul singur: autenticitatea pieselor cu care participă. Mai contează modul în care își prezintă și amenajează zona de expoziție și modul în care știu să își prezinte piesele expuse.

Silvia Cristescu
silvia_cristescu@hotmail.com