Keszeg Agnes: între modă și poveste

Desene delicate ca și cum ar fi desprinse din paginile unui basm rusesc, eșarfe vaporoase imprimate cu cele mai interesante modele, păpuși total altfel: designerul și ilustratoarea Keszeg Agnes ne-a cucerit.

Încă de când am văzut primele eșarfe cu ilustrațiile atât de delicate ale designerului Keszeg Agnes, pot să spun că m-am îndrăgostit. Și că ilustrațiile ei m-au făcut să mă simt din nou copil, în vremea basmelor. Keszeg Agnes a terminat secția de design vestimentar în 2006 la Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, iar în același an a apărut și primul volum ilustrat de ea, în Ungaria. În 2008 a absolvit cursurile de masterat la design vestimentar cu o machetă de dicționar de… modă ilustrat. Iar pasiunea pentru modă s-a manifestat și într-o serie de ilustrații pentru reviste din țară și străinătate (ediții ale InStyle, Harper’s Bazaar, Elle). În acest moment are peste 25 de volume ilustrate în țară și străinătate și în 2009 Keszeg Agnes a lansat și prima colecție de eșarfe și primele păpuși de porțelan.

Care a fost prima piesă pe care ai făcut-o? Cum arăta, cine a cumpărat-o?

A fost colecția mea de diplomă și nu am vândut piesele, pe unele dintre ele le-am făcut cadou. Piesele erau toate brodate, colecția se numea Galeria Tretyakov și m-am inspirat din icoanele rusești.

Care sunt cele mai frecvente surse de inspiraţie pentru tine?

Poate să mă inspire orice, oricând, citesc, mă uit la filme, urmăresc pe net multe site-uri de specialitate, încerc să stau tot timpul cu ochii larg deschiși.

De ce ai ales ilustrații? Care sunt cele mai dragi proiecte ale tale în acest domeniu?

Ilustrații, pentru că prin desen mă exprim cel mai bine. Am deja câteva mii de ilustrații publicate și e greu de ales între ele. Îmi place mai mult varietatea lor: am lucrat pe cărți cu tematici foarte diferite, începând de la povești din perioada renașterii pâna la poezii contemporane, am făcut ilustrații de modă. Am colaborat pentru colecția Irinei Schrotter de la MQ Vienna Fashion Week 2013 cu designerul colecției, Lucian Broscățean pentru imprimeuri, am lucrat cu diferite firme de publicitate din țară.

Care e cea mai grea etapă pentru un creator de modă: să imagineze obiectul, să îl realizeze fizic, să îl promoveze, să îl vândă? De ce?

Cel mai greu este de construit un nume puternic și aici includ toate etapele pomenite mai sus. Trebuie totul gândit foarte bine încă de la început.

Care sunt designerii tăi preferați all time și piesele care ți-au plăcut din sezonul în care tocmai intră?

Am început cu Christian Lacroix, apoi Alexander McQueen, Miuccia Prada, Raf Simons, Nicolas Ghesquière.

DOs & DON’Ts în moda văzută pe străzile din România.

În ultimii ani am văzut mai mulți oameni mai bine îmbrăcați pe străzi, dar în continuare nu-mi plac excesele de orice fel.

Cum va arăta următoarea ta colecție? Ce va fi nou?

Va fi o colecție de păpuși, foarte spectaculoase, sper, și o colecție de eșarfe.

Unde putem găsi creațiile tale?

Se pot cumpara online de pe molecule-f.com, dar și de la showroom-ul Molecule de pe strada Popa Petre nr. 12, la Galeria Galateca, str. C. A. Rosetti, nr.2-4, dar și ilustrațile direct de la mine, de pe site-ul meu, keszegagnes.com.

Intră în galeria foto pentru a vedea câteva dintre creațiile lui Keszeg Agnes.

Foto Daniel Robu

roxana.cornac
roxana.cornac@glamour.ro