O carieră de piatră şi Depoul CFR Sibiu, transformate în catwalk de modă

Peste 40 de designeri participă, la Sibiu, la Feeric Fashion Days, festival care a transformat în catwalk mai multe locuri din oraş, anunţă Mediafax. Astfel, modelele au defilat, în rochii diafane, pe terasele unei cariere de piatră, în Depoul CFR şi în Turnul Sfatului, cel mai cunoscut obiectiv turistic din oraş

Ajuns la a şaptea ediţie, festivalul Feeric Fashion Days şi-a propus să aducă moda aproape de oameni. De aceea, timp de o săptămână, locuri obişnuite din municipiul Sibiu – cea mai mare piaţă agroalimentară, cel mai cunoscut obiectiv turistic, terminalul aeroportului, fântâna din Piaţa Mare, Depoul CFR – au devenit, rând pe rând, catwalk pentru zeci de modele.

De asemenea, cei peste 40 de designeri vestimentari veniţi din ţară şi din străinătate şi-au prezentat creaţiile şi în curtea Palatului Brukenthal din Avrig, la cariera de piatră de la Turnu Roşu, la Monumentul Eroilor de la Şelimbăr, dar şi într-o fabrică, în Muzeul Brukenthal şi într-o hală industrială.

Festivalul a început marţi, la cariera de piatră de la Turnu Roşu, pe o ploaie torenţială, la fel ca la fiecare ediţie din ultimii ani.

Desemnat să aibă prima prezentare a fost Evgheni Hudorojkov, creator vestimentar din Republica Moldova. Colecţia sa – “Fashion for Peace” – cuprinde 19 rochii diafane, din cele mai fine materiale. Este o “colecţie art” care, cu unele modificări, poate fi transformată în colecţie de rochii de seară.

 

La prima privire, ploaia torenţială nu se potrivea deloc cu rochiile care urmau să fie prezentate, dar organizatorii au vrut, încă de la început, contrast extrem în această prezentare, de aceea a şi fost ales un loc “brut, atipic, muncitoresc”. Toată lumea a aşteptat cinci, zece minute, după care Evgheni Hudorojkov şi modelele care-i purtau creaţiile au decis că este timpul să pornească prezentarea, în pofida ploii.

“Colecţia mea are un puternic mesaj politic-social. Este o colecţie inspirată de o persoană foarte dragă mie, foarte gingaşă, feminină, transparentă, simplă, dar, în acelaşi timp, complicată. Mesajul a fost amplificat şi mai mult de ploaie. Mesajul colecţiei este să fim mai buni şi face trimitere la situaţia care se află în Ucraina. Ucraina este lângă noi şi noi suferim alături de ea. Apoi, avem şi în Republica Moldova o luptă cu tot sistemul guvernamental care este şi, în acelaşi timp, toată lumea este într-un fel de haos, iar noi vrem să facem totul mai frumos. Este un mesaj pentru a fi mai buni. Şi prin aparatajul ce era acolo (utilajele folosite la cariera de piatră – n.r.) s-a redat toată greutatea care este asupra lumii acum. Prin tot griul de acolo, s-a simbolizat griul din lume, iar rochiile care erau ca aerul demonstrează că mai avem o şansă să fim mai buni şi să creăm bunul şi frumosul”, explică Evgheni Hudorojkov.

 

Decorul a fost folosit în prezentare: utilajele de mare tonaj s-au pus în mişcare pe fundalul pasarelei, sute de kilograme de pietriş au început să curgă dintr-un tub aflat la peste 20 de metri înălţime, în timp ce, la baza dealului de piatră, modelele prezentau diafanele creaţii ale designerului moldovean.

El va mai apărea în cadrul Feeric Fashion Days cu o parte a colecţiei “Ciocârlia”, prezentată, în februarie, la New York şi Las Vegas. Colecţia, inspirată de motive tradiţionale din România şi Republica Moldova, cuprinde, în total, 43 de rochii cu broderie stilizată. La Sibiu, vor fi prezentate 18 dintre aceste rochii.

“În România şi Moldova avem broderie tradiţională, avem motive tradiţionale. Am făcut o colecţie prin care să pun în valoare aceste lucruri. Este o colecţie de rochii de seară cu broderie stilizată cu motive etno. Am făcut colecţia special pentru prezentările din State (Statele Unite ale Americii – n.r.) pentru că am vrut să duc acolo o parte din ceea ce suntem noi”, spune Evgheni Hudorojkov.

Miercuri, în a doua zi de festival, alte locuri speciale au fost puse în valoare prin prezentări de modă inedite.Unul dintre acestea – Depoul CFR Sibiu. Intră pe Mediafax.ro pentru a vedea şi alte imagini de la festivalul de la Sibiu.

Foto: Mediafax Foto

Tags:
,