Kate Moss: o excursie exclusivistă în St.Barths

Toată lumea la bord! Simfonia trendurilor de vară mixează printuri nostalgice cu bijuterii masive şi extravagante şi culori de curcubeu. Alătură-te modelului Kate Moss şi fotografului Patrick Demarchelier pe iahtul de curse, Puffy, pentru o călătorie exclusivistă în St. Barths.

St. Barths e un mod de viaţă. Un look aristocratic şi câteva piese vintage: aceasta este reţeta perfectă pentru imagini care par desprinse din paginile revistelor cu şi despre cei bogaţi şi faimoşi, fotografiaţi chiar de legendarul Slim Aaron.

St. Barths, Insula fantastică

Un paradis îndepărtat într-o mare ca safirul: exclusivista insulă St Barthélemey este refugiul în care cei bogaţi şi faimoşi se retrag pentru câteva zile de viaţă simplă şi relaxată, spune Fiona Golfar.

Chiar şi cei care deţin un avion particular ajung în St Barths cu un mic avion numit hopper, şi asta doar după o escală pe insula vecină, Saint Martin. Chiar dacă e vorba de o călătorie de câteva minute, pasagerii trebuie să treacă peste o decolare dramatică pe deasupra dealurilor şi o aterizare care pare suficient de periculoasă pe a doua cea mai scurtă pistă din lume. Într-un final, ajung pe această insulă vulcanică atât de idilică – înconjurată de bariere de corali (găsim aici nu mai puţin de 43 de specii diferite), ape turcoaz şi cele mai frumoase plaje din întregul Caraibe.

Cu siguranţă, tocmai acest drum dificil face ca insula St Barths să fie şi mai populară. Aici nu ai parte de vapoare cu turişti în croazieră, nici de zboruri low-cost din care să coboare amatorii de cluburi sau de distracţii ieftine, şi cu siguranţă nici n-o să găseşti hoteluri pentru buget redus. Această insulă e o oază pentru cei foarte bogaţi, unde cei mai puternici oameni din lume şi stelele strălucitoare din lumea modellingului se întâlnesc pe plajele superbe, jucându-se aici de-a… viaţa simplă.

Insula Saint Barthélemey, parte a Indiilor de Vest franceze, a fost colonizată prima dată în secolul 17 şi, în ciuda faptului că se află doar la câteva ore de zbor de New York, insula are un farmec aparte, european de-a dreptul. Capitala Gustavia (un nume cu o rezonanţă cel puţin curioasă) a fost numită după regele Gustav al Suediei (care a deţinut această insulă la sfârşitul secolului 18). Iar vizitatorii suficient de nenorocoşi ca să ajungă aici pe apă (cu acel vapor care te scutură suficient de mult încât să-ţi provoace un teribil rău de mare) sunt întâmpinaţi în port de un şir de clădiri istorice care atestă moştenirea scandinavă. Locuitorii acestor clădiri din zilele noastre sunt ceva mai internaţionali – Cartier, Tiffany, Hermès şi Ralph Lauren – şi îţi dau o idee destul de precisă asupra genului de turişti aşteptaţi în vacanţă pe această insulă.

Lângă port, în zilele dintre Crăciun şi Anul Nou, eşti întâmpinat de priveliştea celor mai impunătoare iahturi din lume, aliniate ca un oraş pe apă, atât de luminoase şi strălucitoare astfel încât ai putea crede că vezi de departe linia luminilor de la marginea Manhattanului. Miliardarul rus Roman Ambramovich, proprietarul clubului de fotbal Chelsea, şi prietena sa, Dasha Zhukova, îl deţin pe cel mai mare dintre ele. Cel a magnatului american Ron Perelman are o colecţie de artă impunătoare – lucrările lui Damien Hirsts se aliniază de-a lungul pereţilor. Plutind alături de acesta stau iahturile aparţinând co-fondatorului Microsoft, Paul Allen şi magnatului Rupert Murdoch.

Cele mai cunoscute hoteluri de pe insulă sunt afaceri de familie. Isle de France, pe plaja Flamande, e populară în rândul americanilor. Cei mai tradiţionalişti preferă Eden Rock, fosta reşedinţă a celui mai faimos aventurier al insulei, Rémy de Haenen.

St Barths le permite oaspeţilor amatori de petreceri o libertate greu de găsit oriunde în altă parte; nu e vorba de acele petreceri stupide şi extravagante pe care le zăreşti la tot pasul în St Tropez, de exemplu. Aici, Jay-Z, Jon Bon Jovi şi Demi Moore se plimbă în costum de baie pe plajă în căutarea ţestoaselor. Gărzile de corp au liber. Personalul este redus la minimum. Aici a petrecut o săptămână Beyoncé, după acea reprezentaţie la Super Bowl, să se odihnească şi să mănânce „orice prăjit“.

Insula a devenit un loc exclusivist încă de atunci când magnatul american David Rockefeller s-a îndrăgostit de acest loc şi i-a adus aici pe pe toţi prietenii lui: familiile Kissinger, Onassis şi Rothschild; aceştia, la rândul lor, au fost seduşi de farmecul european irezistibil, de cele 22 de plaje magnifice şi de oportunităţile superbe de sailing. Fotografi ca Giles Bensimon şi Patrick Demarchelier le-au urmat în anii 70, la fel şi Calvin Klein sau Anjelica Huston. Lumea modei a transformat St Barths în paradisul propriu, debarcând aici pentru shootinguri (ca cel mai recent dintre ele, pentru costumele de baie Victoria’s Secret, realizat de Terry Richardson) sau pentru a-şi petrece vacanţele. Mario Sorrenti împarte plaja cu supermodelele Daria Werbovy sau Alessandra Ambrosio; Nicolas Ghesquière îşi savurează cafeaua în port împreună cu stilista Marie Amélie Sauvé; Lara Stone şi soţul ei pot fi zăriţi pe când se plimbă alene prin portul Gustavia.

Sezonul de petreceri începe în timpul vacanţei de Crăciun, iar petrecerea de Crăciun dată de Ambramovich şi Zhukova e probabil cea mai aşteptată. Anul trecut, Dasha şi-a întâmpinat oaspeţii (printre care scriitorul Derek Blasberg, Olympia Scary şi ambasadoarea modei Shala Monroque) într-o superbă rochie pudrată în roz, semnată Valentino. Pe de altă parte, dacă o mulţime de celebrităţi adunate în acelaşi loc nu e genul tău de petrecere, ţine minte că insula devine ceva mai liniştită la începutul lunii martie.

„Nu vin niciodată aici de Crăciun“, spune Sylvie Chantecaille, fondatoarea liniei de produse cosmetice cu acelaşi nume, care de 25 de ani îşi petrece aici vacanţele. „Am copilărit pe insula Porquerolles în sudul Franţei“, îşi aminteşte. „Această insulă are acelaşi gen de atmosferă şi acelaşi stil relaxat“. Mâncarea e tipic europeană şi oamenii sunt chic într-un mod care aminteşte de începuturile de glorie ale St Tropez. Aici, „uniforma“ e compusă din bikini (de obicei Eres sau Chantecaille). „Nimeni nu poartă costume de baie într-o singură piesă în St Barths“, adaugă Sylvie, cu determinarea unei franţuzoaice autentice.

„E adevărat“, întăreşte Amélie Bidermann, care îşi petrece aici fiecare vacanţă încă din adolescenţă. Acum vine aici în luna mai – evitând, după cum afirmă, „noul val“ – şi de fiecare dată îşi pune în valiză bikinii Lisa Marie Fernandez şi un teanc de cămăşi bărbăteşti făcute la comandă, Charvet, pe care le pune peste costumul de baie atunci când merge să ia un prânz relaxat la Taiwana. Dress-code-ul la această terasă perfectă pentru prânz nu e unul strict; câteva piese Missoni sau Stella, o cămaşă din bumbac supradimensionată din colecţia Céline peste o pereche de bikini, o pereche de espadrile Chanel… vă puteţi imagina uşor. Companionii la cină pot fi Naomi Watts (care împarte o salată de linte cu soţul ei Liev Schreiber), sau Jon Bon Jovi, sau Pete Brant şi Stephanie Seymour savurând o porţie de pui la grătar sau o salată de roşii cu mango din producţia locală a insulei. Pentru cină, toată lumea merge la Maya’s, un restaurant vechi de 28 de ani, condus de localnicii Maya şi Randy Gurley. Stilul vestimentar? De data aceasta rochii în stilul anilor 70, Saint Laurent.

Prin urmare, ne întrebăm: cine nu s-ar îndrăgosti de această insulă micuţă (doar 13 kilometri lungime în cel mai lat punct al ei) şi de peisajele sale magnifice? Cine nu e pur şi simplu năucit de amestecul de culori – roz, galben, portocaliu al florilor de hibiscus sălbatic crescute pe marginea drumului – şi de aromele delicate de frangipani şi floare de hârtie care plutesc în aer? Aici, activităţile sportive se desfăşoară în aceeaşi notă relaxată: nu se fac cursuri de golf şi există doar două terenuri de tenis. Cei mai aventuroşi pot face căţărări pe stâncile dintre plajele Flamande şi Colombier, sau pe cele dintre Morne Rouge şi Saline.

Pentru Chantecaille, cea mai bună perioadă de a vizita insula e sfârşitul lunii martie: atunci are loc Bucket Race, regatta anuală. „Abia aceasta e perioada în care atmosfera pe insulă e aceea pentru care St Barths a devenit famioasă“, aduagă ea. Lăsaţi deoparte super-iahturile; în timpul regattei, portul e plin cu ambarcaţiuni cu vele, potrivite pentru sailing. „Anul trecut am fost pe o barcă care fusese construită în 1910. A fost atât de chic!“.

Fondatorul brandului French Connection, Stephan Marks, a vizitat prima dată insula împreună cu prietenul său, Peter Morton (fondatorul Hard Rock Café), în anii 70, la fel cum au făcut-o mulţi dintre cei care au pornit afaceri de succes. „Nu suntem nostalgici“, îşi aminteşte Marks. „Împreună cu Peter am închiriat aceeaşi casă ani la rând până mi-am construit una proprie.“ Acum el locuieşte deasupra plajei Flamands şi destul de des îi primeşte aici pe fiica sa, Candice, şi pe fosta sa parteneră, Nicole Farhi (care îl vizitează acum alături de soţul ei actual, David Hare). „Prima dată am venit aici când Candice era micuţă“, spune Farhi, căruia nu-i place să socializeze mult, aşa că toate ieşirile ei se rezumă la a ridica comanda de homari de la un pescar local, pe care îi găteşte apoi pentru cină. „Mergem la plimbare pe stâncile din apropierea casei în fiecare dimineaţă“, spune ea, „apoi luăm micul dejun şi mergem cu o barcă micuţă să facem scuba diving“.

Galina Agapov, o femeie de afaceri din Rusia stabilită la Londra, şi-a construit o casă de vacanţă în Pointe Milou, în nord-estul insulei. Acolo, copiii ei privesc către mare din acea superba infinity pool a proprietăţii şi se amuză privind manevrele de aterizare a avioanelor pe pista extrem de scurtă. „Practic, îmi petrec timpul în şortul meu J Brand şi sandale“, spune ea despre stilul vestimentar de vacanţă. „De obicei pun în valiză un teanc mare de tricouri American Vintage şi perechea mea de bikini Tomas Maier.“  Deşi admite că îşi ia cu ea şi salopeta alb-negru Azzaro, pentru a se pregăti pentru petrecerea dată de Dasha.

Indiferent cât de aglomerat poate deveni St Barths, tot îşi păstrează un aer de intimitate. Aceasta e moştenirea insulei. Oamenii sunt relaxaţi şi liniştiţi: zilele însorite au parte şi de briza răcoroasă a oceanului şi soarele apune agale în spatele bărcilor care vin să acosteze în port. „Distracţia se termină după 20 august“, spune Agapov despre ziua care marchează începerea sezonului uraganelor. Şi nimeni, nici măcar Abramovich, nu va putea ateriza pe acea vreme.

 

Adriana Matei
contact@misshypewit.com