Jil Sander pleacă de la Jil Sander. A treia oară!

Fondatoarea casei de modă Jil Sander şi-a anunţat, la sfârşitul lunii octombrie, decizia de a se retrage (din nou) de la conducerea casei care îi poartă numele.

Fondatoarea casei de modă Jil Sander şi-a anunţat, la sfârşitul lunii octombrie, decizia de a se retrage (din nou) de la conducerea casei care îi poartă numele.

Nu e prima dată când Jil Sander decide să se retragă din poziţia de director de creaţie al casei care îi poartă numele; doar că de data aceasta motivul invocat este unul „personal“. „Creaţiile ei uimitoare şi remarcabila putere de a lucra cu întreaga echipă au fost definitorii pentru casa de modă“, declara Alessandro Cremonesi, directorul executiv al companiei.

Jil Sander, în vârstă de 70 de ani, a părăsit prima dată casa de modă care îi poartă numele în 2001, la un an după ce pachetul majoritar de acţiuni a fost vândut către grupul Prada. Locul ei ca director de creaţie a fost luat atunci de Milan Vukmirovic (ulterior devenit designer al casei italiene Trussardi), însă popularitatea brandului începuse să scadă. Astfel, Jil Sander a revenit în poziţia de designer în 2003. Din cauza neînţelegerilor cu managementul Prada, Jil Sander pleacă din nou, în 2004, locul ei fiind luat de creativul belgian Raf Simons, în 2005. Cum Simons a fost numit director de creaţie la Dior în 2012 (un pas incredibil pentru belgian), Jil Sander a revenit în fruntea casei de modă şi a revenit cu câteva colecţii interesante.

Acum, Jil spune că pleacă din motive personale, iar ultima sa colecţie a fost prezentată la Milano (pentru primăvară-vară 2014); următoarele colecţii vor fi elaborate in-house, de departamentul de creaţie al casei de modă.

Jil Sander

Foto: Yannis Vlamos