Ce trenduri alegi din noul sezon?

Camuflaj sau anii 40? Imprimeu floral de iarnă sau paltoane supradimensionate? Iată care sunt trendurile din acest sezon care merită încercate.

Camuflaj sau anii 40? Imprimeu floral de iarnă sau paltoane supradimensionate? Iată care  sunt trendurile din acest sezon care merită încercate.

Moda este un proces care necesită timp pentru a digera pe îndelete tonele de informaţii. Show-urile, care au loc în februarie şi septembrie, reprezintă momentele de maximă intensitate, când noi arome, reţete şi ingrediente sunt prezentate şi amestecate pentru prima dată. Pentru a păstra registrul comparaţiei, putem spune că, doar câteva luni mai târziu, editorii, stiliştii, revistele şi cei de pe covorul roşu se comportă ca nişte oaspeţi sceptici veniţi la cină: mestecă noile colecţii şi le oferă tratamentul lui Greg Wallace (Masterchef) – comentează, critică şi dau note de trecere.

Este deci timpul să „ronţăim“ şi noi ultimele informaţii. Aceste colecţii prezentate pe podiumuri– şi cele high-street inspirate din ele – împânzesc magazinele. Dar, în final, publicul este cel care decide ce trenduri şi de la ce designeri merită să cumpere şi care sunt hainele ce vor fi lăsate să se umple de praf pe rafturi.

V-am pregătit încă un ghid al tendinţelor acestui sezon care să vă ajute să le înţelegeţi mai bine. Ţineţi minte că niciun trend nu este lăsat într-o splendidă izolare – tendinţele tind să se suprapună. Sperăm că veţi avea ce să devoraţi.

CAMUFLAJ
Cine zice că e trendy? Inventat de militari, adoptat de moda străzii şi, mai nou, convocat pe podiumuri, imprimeul camuflaj a apărut în campaniile noului sezon la Michael Kors, Christopher Kane şi în colecţia London Fashion Week semnată Whistles. În loc să-şi ajute purtătoarele să se integreze, acest trend mai degrabă le scoate în evidenţă pe adepte – printr-o nouă combinaţie de culori sau prin materialele luxoase folosite.
Funcţionează? Pe scurt: nu e de noi. Deşi imprimeul camuflajul poate fi frumos, este o etichetă prea populară pentru stilul de stradă cu influenţe military pentru a fi transformat în high fashion. Pune o little black dress lângă o rochie cu imprimeu camuflaj. E mult prea army pentru gusturile noastre. Poartă-l doar dacă trebuie – asta dacă nu cumva eşti Rihanna sau Fearne Cotton, caz în care îl poţi afişa liniştită.

Camuflaj la Christopher Kane, imprimeuri florale de iarnă la Lanvin şi punk la Versace.

IMPRIMEU FLORAL DE IARNĂ
Cine zice că e trendy? Mai mult o figură de stil decât o tendinţă, imprimeurile florale primăvăratice se regăsesc mereu în ţinutele din sezonul primăvară/vară. Adaptat şi iarna, acest trend reprezintă o nouă mişcare şi îl vom regăsi la mulţi designeri în acest sezon. Alegerile noastre: Preen, Dolce&Gabanna, Lanvin şi Erdem.
Funcţionează? De ce nu? Comparat cu imprimeul camuflaj, cel floral este un motiv decorativ infinit mai versatil. Pentru toamnă/iarnă, întâmpină serile interminabile cu imprimeuri florale care impresionează prin textură sau adoptă-le în combinaţii de culori mai închise – dar fără a exagera.

PUNK
Cine zice că e trendy? Uneori tendinţele ne dau bătăi de cap, iar în această iarnă câţiva designeri s-au jucat cu influenţele punk anticipate la Met Ball. Versace a numit acest trend foarte sugestiv, „Vunk“ şi (la fel ca David Koma şi Meadham Kirchhoff) a optat pentru strălucire la cel mai înalt nivel. Moschino a ales să manifeste aceste tendinţe prin tartan, în timp ce Clements Riberio a excelat prin dantelă. Cu toate acestea, singurul designer de pe listă care adoptă adevăratul stil punk, Vivienne Westwood, a desfiinţat acest remix al secolului XXI, numindu-l punk-lite.
Funcţionează? Ne-am săturat de ace de siguranţă care nu fac altceva decât să strice un lucru bun. Dacă nu mergi la o petrecere cu rochii cu temă – cum ar fi Met Ball – optează pentru anarhie şi refuză acest trend. Da, jeanşii skinny lucioşi (cu moderaţie) şi pantofii cu ţinte arată bine, dar sunt singurele piese de influenţă punk pe care ţi le recomandăm.

 

VOLANE
Cine zice că e trendy? De la Jenny Packham la Alexander McQueen până la Carolina Herrera şi Oscar de la Renta, terminaţiile vaporoase au prins curaj şi a rămas stabilit că volanele sunt la modă. Aşa-numita fustă-sirenă rămâne cambrată şi îşi păstrează forma creion, dar se termină cu o prelungire ondulată, nu foarte lungă.
Funcţionează? Purtate cu tocuri, rochiile cu volan arată incredibil. Purtat peste genunchi, volănaşul va transforma fusta-creion din emblema secretarei sexy în ţinuta unui vedete incredibil de provocatoare. Poartă-l mult mai jos şi vei părea disproporţionată. Fusta cu volănaş de la McQueen este deosebită, dar cel care a excelat la acest capitol este Matthew Williamson.

ANII 40
Cine zice că sunt trendy?
Cea mai elegantă decadă de la Hollywood, perioada anilor 40, poate fi considerată epoca de aur a stilului ladylike. În această iarnă, Bottega Veneta şi Miu Miu s-au jucat cu croielile paltoanelor, în timp ce Oscar de la Renta şi Rochas au optat pentru ţinute de seară bombshell.
Funcţionează? Trebuie să eviţi costumul dramatic, pentru că e un look care merită interzis. Paltoanele Bottega sunt cele mai drăguţe din toate show-urile – ocupă locul înâti pe drept, având în vedere preţul. Serios acum, ţinutele inspirate din anii 40 merg cel mai bine cu un machiaj adecvat. Ruj roşu şi ciorapi cu dungă de la gleznă la genunchi (pentru colecţionari) îmbrăcaţi în timp ce te uiţi la „The Big Sleep“. O modalitate acceptabilă de a face referire la această decadă.

Volane la AlexanderMcQueen, anii 40 la Bottega Veneta

CAROURI
Cine zice că sunt trendy? Punk-ul manifestat prin tartan din belşug la Moschino, într-o versiune mai grunge la Yves Saint Laurent, imprimeu windowpane la Victoria Beckham, texturat la Chanel şi la Mulberry de asemenea?! Ne-am convins. O mare de carouri în toate formele posibile, în întregime sau doar pe anumite porţiuni, mari sau mici – e un model ce face parte din ţinuta designerilor la defilările de iarnă. Dar vor reuşi carourile – la fel ca multe alte modele inspirate din vestimentaţia masculină din acest sezon –  să fie purtate şi pe stradă?
Funcţionează? Arată fabulos pe hainele pentru câini, pe păturile de picnic sau pe cutiile de fursecuri, dar pe oameni tartanul pare demodat – asta dacă nu cumva porţi kilt. În loc de imprimeul windowpane, poţi alege o bluză care nu are un model controversat. Carourile conturează frumos şi arată bine dacă sunt purtate în culori îndeajuns de contrastante. De ce nu încerci imprimeul pied-de-coq, o variantă mult mai sofisticată a acestui model?

PALTOANE SUPRADIMENSIONATE
Cine zice că e trendy? Stella McCartney (mult prea supradimensionat), Louis Vuitton (supradimensionat şi peste lenjerie intimă) şi cei de la MaxMara (pufos) sunt casele de modă principale care au pariat anul acesta pe paltoanele mari. Când spunem mari, ne referim la enorme. Senzaţia e ca atunci când eşti copil şi porţi paltonul tatălui tău: larg pe braţ, cu rever lat, mare la umeri şi, apogeul, până la jumătatea gambei.
Funcţionează? Orice mai puţin un palton masiv va avea un aspect delicat. Extrapolează-l în adevăratul sens al cuvântului şi vei arăta ca un beţiv ce poartă o haină de căpătat. Încearcă o variantă cu model pentru a-l mai tempera.

Carouri la Moschino, paltoane supradimensionate la MaxMara

Foto: Yannis Vlamos