Lecţii valoroase de stil, furate de la Jackie O

Eleganţa legendară şi atemporală a lui Jackie Onassis ne fascinează şi azi. Compune-ţi şi tu ţinute impecabile, plecând de la câteva elemente „furate“ de la acest fashion icon desăvârşit.

Înainte de Michelle Obama, Carla Bruni şi Samantha Cameron, Jackie Onassis făcea legea când venea vorba de ce este stylish pentru o femeie aflată la braţul unui politician şi nu numai. Stilul ei unic a influenţat garderoba feminină decade întregi. Cu ajutorul stilistului şi bunului ei prieten Oleg Cassini, Jackie a introdus în garderobele femeilor detalii stylish ce nu-şi vor pierde din valoare în timp: deux-pièces cu pantaloni, eşarfe purtate ca turban, rochii sarafan… toate acestea sunt definitorii pentru stilul memorabil al acestei prime doamne.

Pălăria pillbox

Această pălărie plată şi fără boruri a fost emblematică pentru lookurile doamnei Kennedy. Oleg Cassini a decis că era nevoie de o pălărie atipică, ce nu-i ascundea faţa, dar desăvârşea ţinutele lui Jackie. Această pălărie relativ necunoscută a fost preluată din uniforma militară şi cea a hostesselor Pan Am, şi a devenit rapid un trend internaţional.

Eşarfele nu se poartă exclusiv în jurul gâtului

Când nu purta pălării, Jackie Kennedy prefera eşarfele mari din mătase, fixate de ochelarii de soare. Acest look a fost adoptat ceva mai târziu de către Jackie, când nu mai era atât de activă pe scena politică. În acea perioadă prefera fustele gipsy, alături de tricouri. Un look mai relaxat, dar imposibil de trecut cu vederea.

Ochelari de soare supradimensionaţi

Aceşti „clasici“ au reprezentat prima declaraţie de stil a doamnei Kennedy. Era nedespărţită de ei în timpul vizitelor oficiale alături de soţul său. Perechile ei aveau un element personalizat, mai exact o cheie grecească imprimată pe rame. Să fi fost oare acest simbol al vieţii eterne premonitoriu pentru evenimentele ce au urmat?

Croiul în formă de A

De la rochii sarafan la costume deux-pièces, silueta Primei Doamne era mereu conturată de acest croi. Îndrăgostită de look-ul Dior al acelei perioade, Jackie purta adesea piese mini.

Volume

De la jachete voluminoase semnate Hubert de Givenchy la volumul părului său, Jackie O nu se sfia să iasă în evidenţă. De coafura deja iconică a lui Jackie era responsabil Mr. Kenneth, despre care am putea afirma că a fost primul hairstylist al celebrităţilor.

Poartă alb!

Cu mult înainte ca Margiela să mizeze pe anonimitatea desăvârşită a albului, Kennedy purta la modul cel mai firesc jeanşi, rochii şi cămăşi albe. Fie că se relaxa pe un iaht pe Coasta Amalficană, fie că era în vizită oficială pentru a face cunoştinţă cu regina Marii Britanii (1961), un lucru era clar: Jackie se simţea în largul ei în alb. Chiar şi pentru ultima ei apariţie publică (Lincoln Center, 1993) a ales o rochie albă Carolina Herrera.

Mâneca trei sferturi

Putem afirma că ea practic a patentat mâneca trei sferturi. Practic tot ce alegea să poarte avea mâneci trei sferturi. De altfel, e o lungime perfectă dacă stăm să ne gândim mai bine: sunt scoase în evidenţă bijuteriile din zona încheieturii mâinii, mănuşile şi poşetele.

Valentino

La nunta cu Aristotel Onassis din 1968, Jackie a purtat o rochie albă, din dantelă, semnată Valentino. Această rochie a fost ulterior cea mai copiată piesă couture din istorie. Jackie l-a adorat toată viaţa pe Valentino, iar la înmormântarea ei acesta a spus: „Avea această calitate rară de a transforma cele mai banale piese în ceva cu adevărat elegant: cea mai simplă rochie, cel mai ponosit trenci, cea mai veche pereche de pantaloni. Modul în care îşi purta eşarfele, ochelarii de soare, felul în care alegea o geantă sau o pereche de pantofi sau în care alegea să meargă desculţă… cu sau fără tiara, la ea totul era natural. Ştia instinctiv ce şi cum să poarte“.

Investeşte într-un costum bun

Pe 22 noiembrie 1963,  Jackie Kennedy a purtat un costum din lână roz cu revere bleumarin. Acest costum este acum puternic asociat cu asasinarea soţului său. Jackie a continuat să poarte acel costum pătat de sângele soţului său, după zborul de întoarcere în Washington: „Să vadă toţi ce i-au făcut soţului meu“.