Cum să porţi balerini (şi să nu pari demodată)

Un interviu cu Tabitha Simmons, designer de pantofi şi fashion stylist pentru Vogue, Dazed&Confused şi AnOther Magazine. 

Balerinii sunt în mare vogă în acest moment şi pot arăta la fel de chic precum o pereche de pantofi cu tocuri ameţitoare. În plus, reprezintă o alegere neaşteptată, mai ales pentru o ţinută de seară.

  • Alege o pereche de balerini cu vârful ascuţit. Balerinii cu vârful rotund pot să pară într-adevăr cam demodaţi. Însă atunci când vârful este ascuţit sau decorat cu anumite detalii, pantofii par mai eleganţi şi, în plus, îţi lungesc picioarele. Caută o pereche care să fie un pic mai decupaţi – vei vrea să se vadă doar un pic din degete.
  • Înviorează-i un pic. Iubesc balerinii în două tonuri. Sau ai putea să alegi o pereche cu imprimeu grafic, în alb şi negru sau unii în culori foarte tari. Dacă vrei o pereche pe care să o poţi purta mai ales seara, te sfătuiesc să alegi o pereche într-o singură culoare, dar care să aibă un detaliu deosebit: poate o pereche de balerini negri, din piele întoarsă, cu o fundă multicoloră sau o pereche de balerini roşii din piele cu un cristal roşu supradimensionat. Dacă sunt doar într-o culoare, aceste detalii nu îi vor face să pară prea înzorzonaţi.
  • Pune-i în valoare. Cum să arăţi stylish atunci când porţi balerini? Cheia succesului este ca ţinuta ta să fie minimalistă şi croită fix pe tine. Încearcă o pereche de balerini cu vârful ascuţit împreună cu o pereche de pantaloni capri, un tricou şi un sacou cambrat. Dacă vrei să porţi fustă, mizează pe una scurtă: cum nu vei purta tocuri înalte vei arăta chic, şi nu atât de provocator. O rochie elegantă din şifon, cu o croială retro, este o alternativă feminină dacă vrei să arăţi mai puţină piele. Dacă porţi jeanşi, ai grijă să îţi vină turnaţi şi alege-i pe cei skinny care lasă gleznele la vedere. Piesele pe care să le eviţi: pantalonii largi şi fustele în A care ajung la jumătatea gambei.
  • Alege geanta potrivită. Dacă porţi o rochie sau o fustă scurtă şi balerini, o geantă de umăr de dimensiuni medii şi o geantă supradimensionată arată excelent – o geantă mică ar fi o alegere prea… drăgălaşă. Dacă porţi mai degrabă o pereche de jeanşi şi un sacou poţi să alegi un clutch sau o geantă tip poştaş. O ţinută sumară cere o geantă mare şi viceversa.

De Danielle Pergament, traducere şi adaptare de Mirela Ujică; foto Condé Nast Archive

Bogdan Galca
bogdan.galca@ringier.ro