Cum poţi fi la modă fără prea mulţi bani?

Nu trebuie să cheltui o avere ca să fii la modă, şi nici nu trebuie să investeşti doar în haine de firmă pentru a fi considerată cu adevărat o fashionista. Poţi fi chic fără să ai limita cardului de credit mereu în pericol.

Chiar dacă ne uităm mereu la noile colecţii care defilează pe podiumuri la săptămânile modei şi nu pierdem nici o ocazie pentru a admira, de aproape, toate noutăţile apărute în magazinele noastre favorite, trebuie să recunoaştem: ne-am dori ca noile haine să apară în garderoba noastră aşa, printr-o zvâcnire de baghetă fermecată, şi nu prin „arderea“ cardului de credit. Cu puţină imaginaţie însă şi un strop de inspiraţie, poţi fi fashionable oricând şi fără să cheltui prea mulţi bani. Trebuie doar să urmezi câteva reguli simple.

  • Caută în magazinele mass-market acele ţinute pe care le-ai văzut şi în colecţiile designerilor celebri. Investeşte în piese care urmează doar un trend, nu care copie 100% (nereuşit) o piesă dintr-o colecţie mult prea cunoscută. Magazine ca H&M, Zara, New Yorker, Reserved, Bata, Deichman sunt tot atâtea opţiuni valabile.
  • Fă-ţi un obicei din a vizita târgurile vintage şi magazinele de tip outlet, cu preţuri reduse semnificativ. Până la urmă, piesele basics nu se demodează vreodată (V for Vintage).
  • Fii la curent cu perioadele de reduceri speciale, fă-ţi carduri de client la magazine pentru a avea mereu reducere la piesele tale preferate.
  • Înscrie-te la newsletterele site-urilor de shopping online. Astfel, vei fi la curent cu cele mai tari reduceri, cu perioadele de promoţie şi vei putea profita de cele mai mici preţuri, instant.
  • Fă-ţi timp să faci cumpărături în… propriul tău şifonier. Suntem sigure că, pierdute pe umeraşe sau pe rafturile din spatele dulapului stau haine nepurtate (sau poate încercate o dată), pe care le poţi reasorta, reinterpreta. Moda e un fenomen ciclic, până la urmă,d eci acei pantaloni evazaţi care ţi se păreau demodaţi anul trecut s-ar putea să fie foarte la modă sezonul acesta.
  • De ce nu… fă o vizită în dulapul mamei (sau bunicii). Cu siguranţă vei găsi acolo piese vintage foarte frumoase, de care mama ta nu mai are nevoie (sau care nu-i mai vin) şi pe care tu le poţi da o nouă interpretare.
  • Reinventează-ţi piesele vechi din garderobă: coase câteva broşe pe reverul unui scaou mai vechi, aplică paiete pe un tricou simplu, alb, plusează cu nasturi coloraţi pe un cardigan şi, iată: ai parte de outfituri cu totul noi.
  • Învaţă să ai încredere în tine: până la urmă, Kate Moss nu se îmbracă de fiecare dată cu haine noi – şi chiar Kate Middleton reciclează ţinutele de mai multe ori. Importantă e atitiudinea cu care le porţi!

Foto: Yannis Vlamos

Bogdan Galca
bogdan.galca@ringier.ro