8 lucruri pe care trebuie să le ştii despre stil

Atunci când vine vorba despre stil, nimeni nu se naşte învăţat. Dar există mereu loc pentru… cursuri suplimentare.

Faci parte dintre acelea care au acasă un dressing plin cu piese în alb-negru şi bleumarin? Sau, din contra, urmezi fiecare trend apărut pe catwalk, chiar dacă ţi se potriveşte, chiar dacă nu? Dacă ai vrea să schimbi ceva la modul în care te îmbraci sau dacă ai vrea să-ţi conturezi un stil care să te reprezinte, urmează câteva reguli simple. Mai întâi, uită-te cu atenţie nu doar la prezentările de pe catwalk, ci şi la fotografiile de streetstyle şi la persoanele pe care le admiri în jurul tău. Apoi, nu uita de cele mai importante tips&tricks.

1. Primul pas (şi poate cel mai important): cunoaşte-ţi interiorul dulapului cu haine. Nu glumim! S-a demonstrat practic: purtăm în mod obişnuit aproximativ un sfert dintre hainele pe care le deţinem. Aşa că, înainte de a porni să faci alte cumpărături, aruncă şi o privire în şifonier. Important: achiziţionează doar acel item care se va potrivi cu cel puţin trei dintre piesele pe care le ai acasă.

2. Dacă o piesă (sau o culoare anume) apare pe catwalk trei sezoane la rând, atunci poate este cazul să-ţi cumperi şi tu una. A se vedea cazul rochiei negre clasice, care nu se va demoda prea uşor. Sau niciodată (uită-te doar la ţinutele adoptate de front row fashionista).

3. Nu încerca să copiezi mereu ţinutele văzute pe catwalk. Adaptează, adaptează, adaptează! Alege doar acele piese care se potrivesc siluetei tale şi în care te simţi în largul tău atunci când le porţi.

4. Văzute mereu în fotografiile de streetstyle de câţiva ani încoace sunt: jachetele biker, trenciurile şi rujul portocaliu. Poţi încerca, din când în când, dar fără să exagerezi.

5. Când eşti în încurcătură, apelează la accesorii: cu cât mai extravagante, cu atât mai bine. Poţi purta la petreceri diferite aceeaşi rochie (sau acelaşi duo format din pantaloni cigarette şi top simplu), câtă vreme alegi pantofi coloraţi sau, de ce nu, un colier masiv cu pietre colorate.

Nail laque, by Terry, în nuanţa Terrybly (exclusiv în Madison) şi colier Gucci, net-a-porter.com

6. Îţi place în mod deosebit lookul unei vedete şi ţi-ai dori să arăţi şi tu ca aceasta? În primul rând, fii realistă: nu va funcţiona dacă tu ai 1,50 metri şi vedeta este Charlize Theron. În al doilea rând, gândeşte-te şi unde vei purta ţinutele alese (tu nu defilezi pe covorul roşu două seri din şapte). Apoi, dacă toate aceste filtre au fost aplicate, poţi începe prin a păstra fotografii cu actriţa tă favorită, îmbrăcată în ţinute de zi sau de cocktail şi poţi încerca să construieşti acele ţinute cu hainele pe care deja le ai în garderobă.

7. Adaugă un pic de strălucire fiecărei ţinute în parte: un colier, o pereche de cercei spectaculoşi, o agrafă cu pietre strălucitoare, o curea metalică, un clutch argintiu. Sau un lac de unghii într-o culoare interesantă (evită însă aplicaţiile paiete sau unghiile leopard!)

8. Reţeta instant: dacă eşti în pană de inspiraţie, apelează la piese simple, fără croieli extravagante, fără culori sau imprimeuri care să atragă atenţia în mod deosebit.

Oana Vasilache, Fashion Director GLAMOUR
DO 
Alege mereu, dar mereu, încălţări comode şi de calitate. În niciun context şi sub nicio formă nu trebuie să te chinui cu nişte tocuri care, deşi arată fabulos, te fac să vrei să plângi. Disconfortul se va citi pe faţa ta în fiecare moment.
DON’T Evită să te ruinezi pentru câteva piese vestimentare. Hainele trebuie să comunice corect cine şi ce este persoana care le poartă. Nicio piesă vestimentară nu merită un credit la bancă!

Foto: Northfoto, Condé Nast Archive

Bogdan Galca
bogdan.galca@ringier.ro