A devenit sutienul un dușman al femeilor din toată lumea?

A devenit sutienul un dușman al femeilor din toată lumea?

Este un faux pas pe podiumurile de modă, dar și în mediul online, iar știința ne spune că este un articol de îmbrăcăminte inutil. A devenit sutienul un dușman al femeilor din toată lumea? Suntem pregătite să îl eliminăm complet din garderobă?

Dispariția sutienului pare să fie iminentă dacă ne luăm după tendințe. Deși în prezentările Yves Saint Laurent vedem de mult timp modele îmbrăcate în haine transparente, fără nimic pe dedesubt, abia recent am întâlnit această modă și la Dior, Balmain, Armani, Fendi și Celine. PUMA x Fenty a upgradat trendul prin creațiile cu vedere la partea inferioară a sânului, fără să expună mamelonul (underboob). Pe rețelele sociale, vedete precum Bella Hadid, Kendall Jenner și Emily Ratajkowski își adaptează publicul la noua modă, prin fotografii sugestive, dar și purtând tricouri cu sâni imprimați pe ele. Pe Facebook există multiple pagini și grupuri care promovează mișcarea fără sutien. La o primă vedere, se pare că este vorba despre o alegere pur estetică, însă nu se rezumă la atât.

Shine bright like a nipple @chaos #mirrormirror

O postare distribuită de Cara Delevingne (@caradelevingne) pe

Renunțarea la sutien ca o eliberare de constrângerile sociale

„Încă din anii 1980, am început să renunțăm la a tinde spre standardele de frumusețe și spre perfecțiune în ceea ce privește corpul”, spune istoricul de modă Catherine Örmen. Unul dintre momentele-cheie ale acestui fenomen a fost marcat de Campania „Free the Nipple” („Eliberează Sfârcurile) din 2012, în cadrul căreia s-a cerut dreptul ca femeile să poată defila topless în numele egalității. Campania a fost inspirată din gestul feministelor de a-și da foc la sutiene în mod simbolic, în 1968. Lista constrângerilor fizice și sociale de care se eliberează aceste femei este una lungă. Să luăm, de exemplu, ideea de a ascunde sânii pentru a nu-i excita pe ceilalți, completată, în mod ironic, de ideea de a păstra totuși o imagine atrăgătoare a acestora, prin bureți și sisteme de push-up.

Încotro se îndreaptă lucrurile?

Dacă inegalitatea dintre sexe există în viața reală, atunci este prezentă și online. Pe Facebook și Instagram, orice imagine care conține sâni dezgoliți este cenzurată, însă nu se pune problema când vine vorba de sfârcurile masculine. Acest lucru le-a întărâtat și mai mult pe activistele mișcării „fără sutien”. Iar dacă lupta lor este una politică, iată că există și un factor medical. Potrivit unui studiu realizat de doctorul Jean-Denis Rouillon de la Spitalul Universitar din Besançon și publicat în 2013, sutienele afectează circulația sângelui și activitatea țesutului care susține sânii, accelerând procesul de îmbătrânire.

Totul e în regulă, atât timp cât arată bine

O problemă a acestui trend este faptul că se aplică numai femeilor cu sâni frumoși. Atât timp cât decolteul tău este semeț, rotund și ferm, totul este în regulă. Catherine Örmen confirmă: „O călătorie recentă la Miami pentru o prezentare de lenjerie intima mi-a permis să observ că multe femei care au renunțat la sutien (dacă nu chiar toate) au recurs la bisturiu…” Grăbindu-ne să scoatem din ecuație sânii obișnuiți, puțin lăsați, asimetrici, trendul „fără sutien” pare să promoveze emanciparea numai pentru femeile cu care natura a fost mai darnică.

Foto: Northfoto

Cezara Palade
palade.cezara@gmail.com