Despre vintage shopping cu Andreea Balaban

Știm că moda revine de fiecare dată – ce e azi în tendințe va fi din nou peste 20 de ani și tot așa. Am stat de vorbă cu Andreea Balaban despre ce înseamnă acest fenomen, unde putem găsi piese unicat fabuloase și cum le putem oferi o nouă viață.

Când ai început să colecționezi piese vintage?
Din adolescență, mai exact din perioada liceului. Locuiam în provincie, iar în vremea aceea (clasa a X-a sau a XI-a), se deschiseseră foarte multe magazine de tip second-hand la mine în oraș, magazine împânzite de bunătăți vintage. Sigur, erau și foarte multe articole care nu aveau nicio treabă cu ideea de vintage însă, pentru cine avea răbdare, colecția mea e dovada că oferta exista. Mă dusesem în SH-uri din cu totul alte motive și am început să colecționez vintage fără să îmi dau seama, în prezent numărând peste o sută de articole.

Ce îți cumperi cel mai des?
Rochii și bijuterii.

Care sunt magazinele tale preferate de vintage? Dar online?
Prefer târgurile locale atunci când călătoresc – Hell’s Kitchen Flea Market în New York, Portobello în Londra sau Porta Portese în Roma. Online cumpăr des de pe Vintage Bazar și Vintage Lady, dar și de pe Etsy, Ebay sau ale noastre Olx și Okazii.

Daca te îndrăgostești de o piesă vintage care nu e mărimea ta, merită să o cumperi?
Categoric! Atâta timp cât te bucuri de serviciile unei croitorese bune, orice piesă vintage poate fi ajustată și readusă la viață. Nu am suficiente degete la mâini pentru a enumera de câte ori am dus la modificat sacouri, rochii și fuste fie prea mari în umeri, fie prea largi în talie.

Care-i cel mai de preț lucru pe care l-ai găsit vreodată?
Mi-e greu spre imposibil să aleg doar una pentru că sunt atașată de TOATE piesele mele vintage. Foarte specială este însă o cămașă Hermès, din mătase, cu imprimeu animalier pe care am plătit doar 50 de bani. Am cumpărat-o acum șase-șapte ani dintr-un second-hand din Buzău, odată ce mi-a atras atenția printre maldărele de tricouri ponosite.


Cum integrezi piesele vintage în garderoba de zi cu zi?
Cred că cel mai ușor de integrat sunt bijuteriile. O pereche de cercei, o brățară sau un colier vintage, toate sunt piese ușor de alăturat chiar și unui outfit modern. La extrema cealaltă, fiind considerate demodate, cel mai dificil de purtat mi se par pălăriile (de cele mai multe ori pot duce ținuta într-o zona de deghizare, costumey, cum spun englezii), iar pentru haine, din punctul meu de vedere, o alăturare de 50% vintage și 50% nou (sau chiar mai mult) ajută la plasarea ținutei în contemporan. Ca exemplu, o fustă cloș din anii ’50 poate arăta fabulos în compania unei bluze cu dungi marinărești și sandale cu talpă ortopedică. Ori cu o cămașă din denim, ori o bluză din mătase, sau chiar un tricou simplu… combinațiile sunt infinite.

Silvia Cristescu
silvia_cristescu@hotmail.com