Legenda Valentino

Chiar dacă s-a retras din lumina reflectoarelor, Valentino Garavani e încă forţa artistică ce ne face să visăm, sezon după sezon, la o rochie roşie ca focul. Sau la mai multe!

Chiar dacă s-a retras din lumina reflectoarelor, Valentino Garavani e încă forţa artistică ce ne face să visăm, sezon după sezon, la o rochie roşie ca focul. Sau la mai multe!

După ce Jackie Kennedy a purtat o rochie superbă semnată Valentino la nunta cu Aristotel Onassis, numele creatorului italian a fost rapid pe buzele tuturor. Dar Garavani nu era la prima lui creaţie dedicată fashion-icon-ului Jackie O. Chiar din 1968, la un an după prezentarea primei colecţii Valentino la Palazzo Pitti în Florenţa, creatorul imaginase „Collection Blanche“, dedicată tot lui Jackie. O lume întreagă visa încă de atunci la creaţiile italianului şi dive de la Hollywood ca Audrey Hepburn şi Elizabeth Taylor se declaraseră îndrăgostite de creaţiile lui Valentino. Eleganţă, stil şi spirit aristocratic: rochiile roşii ale lui Valentino, decolteele adânci (în forma literei V) şi materialele fluide au fost elementele cheie ale mărcii, care s-au regăsit atât în prima colecţie prezentată la Paris Fashion Week în 1975 (la 16 ani de la înfiinţarea casei de modă de către Valentino Garavani şi Giancarlo Giammetti), cât şi în prima colecţie haute-couture, pe catwalk în 1989. Rochii purtate de vedete la premierele de Oscar (şi o muză din generaţia tânără, Anne Hathaway, căreia i-a creat şi rochia de mireasă), costume pentru delegaţia italiană de la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, trei parfumuri încântătoare lansate sub acelaşi brand – toate au fost bifate, pe rând, de creatorul mărcii italiene, Valentino Garavani. Retras din funcţia de director artistic al casei în 2007 (când a cedat locul designerilor Maria Grazia Chiuri şi Pier Paolo Piccioli), Valentino s-a ocupat însă îndeaproape, anul trecut, de crearea unei întregi colecţii de costume pentru ansamblul de balet newyorkez.

Valentino Garavani, la finalul unei prezentări în Le Carrousel du Louvre

De reţinut: Museé Virtuel Valentino Garavani e deja pe web – puteţi vedea imagini de arhivă din cei 50 de ani de modă. Valentino: The Last Emperor e filmul documentar care suprinde o carieră de individat în lumea modei. În plus, recent, boutique-urile brandului de pe Via Montenapoleone din Milano şi de pe L’avenue Montaigne din Paris au fost rearanjate cu sprijinul inventivului arhitect britanic David Chipperfield. Iar casa de modă italiană aparţine, de la jumătatea anului trecut, unui fond de investiţii din Qatar. 

Creaţiile Valentino mizează pe materiale fluide, broderii delicate şi croieli minimaliste. Şi, bineînţeles, pe culoarea roşie.

Foto Patrick Demarchelier. Costumele din imagine sunt create de Valentino Garavani pentru The New York City Ballet. S-au folosit produse pentru păr Serge Normant şi produse de machiaj Giorgio Armani. Hairstylist Domingo Quintero, machiaj Stoj Bulic. Set design Mary Howard Studio. Imaginile din prezentări şi backstage: Fairchild Archive, Yannis Vlamos

În fotografie: Valentino face proba rochiei unei balerine de la ansamblul New York, Sara Mearns, în premiera lui Peter Martins.