Designer sub lupă: Ioana Ciolacu

Câteva colecţii surprinzătoare, defilări la săptămâna modei de la Berlin şi o bursă obţinută în competiţia Designer for Tomorrow, înmânată chiar de Stella McCartney.

Câteva colecţii surprinzătoare, defilări la săptămâna modei de la Berlin şi o bursă obţinută în competiţia Designer for Tomorrow, înmânată chiar de Stella McCartney.

A început cu arhitectura, a continuat cu designul vestimentar şi un master în modă la Londra şi a plusat cu câteva apariţii interesante la săptămâna modei de la Berlin. Anul trecut, tânărul designer Ioana Ciolacu a primit premiul în competiţia Designer of Tomorrow (la care au concurat 450 de designeri). „Am primit premiul de la Stella McCartney, am fost cu ea la prezentarea ei de primăvară-vară la Paris, unde în backstage i-am cunoscut echipa, pe Miranda Kerr şi Cara Delevingne, i-am întâlnit pe Anna Wintour, Salma Hayek şi Sir Paul McCartney. Apoi am petrecut o zi la Londra şi am dezvoltat un tipar împreună cu echipa ei şi sunt încântată că acesta a fost folosit pentru colecţia de toamnă a Stellei“, povesteşte Ioana despre această experienţă.

Îţi mai aminteşti prima piesă imaginată? Cum arăta? Era o pereche de blue jeans, uşor evazaţi şi cu talia joasă. Eram în clasa a IX-a.

Cum arată piesa ta favorită şi cât de des îţi porţi creaţiile? Piesele preferate sunt întotdeauna jachetele supradimensionate. Dar îmi place mult Roadie Shirt AW2014/2015 din mătase de bambus imprimată. 

Cât de greu intră un designer român în circuitul internaţional al modei? Cum ai ajuns la târgul Who’s Next la Paris? Şi ce urmează? Ţine mult de talent, de noroc, însă mai ales de a fi în locul potrivit la momentul potrivit. La târgul Who’s Next Paris din ianuarie am ajuns fiind aleasă printre cei 10 designeri care şi-au reprezentat brandul ajutaţi de Not Just A Label x Who’s Next. Am fost selectată şi pentru târgul din iulie; la vară ne vedem din nou la Who’s Next.

Cinci piese fără vârstă pentru orice fashionista… Little black dress, cămaşa din mătase, smart pants, un pardesiu made to measure, pantofi cu toc.

DOs and DON’Ts ale modei de astăzi în România? DO: individualismul, dezvoltarea stilului personal, deschiderea către nou, acceptarea exprimării prin vestimentaţie, second-handurile, reciclarea. DON’T: uniformizarea; afişarea sexualităţii debordante cu orice preţ şi cu orice ocazie; excesul fără fond.

Trei elemente care ar defini o colecţie semnată Ioana Ciolacu. Structură, efervescenţă, contrast.

Cum va arăta următoarea ta colecţie? Colecţia pentru SS 2015 care va fi prezentată în această vară la Berlin Fashion Week se numeşte Hunters. Va avea 25–30 ţinute care vor explora idea că orice vânător poate deveni vânat şi invers, într-un sens figurativ, bineînţeles.

Unde găsim piesele semnate Ioana Ciolacu? Deocamdată exclusiv la atelier, cu programare, urmând să lansăm curând showroomul şi optiunea unui magazine online propriu. (studio, str. Luterană nr. 5, Bucureşti, www.ioanaciolacu.com)

Intră în galeria foto ca să vezi câteva dintre modelele imaginate de Ioana Ciolacu.

Foto: DfT; Iringo Demeter