Cum să prelungeşti viaţa pantofilor tăi

Vrei să te bucuri cât mai mult de perechea preferată de pantofi? Trebuie doar să știi cum să îi întreții.  

Răspunsurile vin de la David Mesquita, co-proprietar al Leather Spa, un serviciu de reparaţii de pantofi din New York.

Gândeşte-te că pielea este un material care are nevoie de curăţare şi hidratare constantă. Dacă respecţi câteva etape de îngrijire poţi să adaugi ani buni pantofilor tăi.

  • Ai grijă de talpă. Peste 80% dintre pantofii care ajung în magazinul nostru au nevoie să le fie schimbate branţurile. Aşa că nu aştepta până în ultimul moment pentru a face asta: mergi într-un magazin cu accesorii de pantofi şi cumpără branţuri de calitate pentru încălţămintea ta. Dacă ai de ales între variantele de pingele (bucată de talpă folosită pentru a înlocui partea anterioară a tălpilor uzate) din plastic, metal sau cauciuc, alege-le pe cele din urmă.
  • Protejează pielea. Aplică un strat de spray special (îl găseşti în magazinele de pantofi) care să creeze un stat protector care preîntâmpină penetrarea apei şi a murdăriei. Atunci când pantofii tăi arată un pic ponosiţi este timpul pentru un „tratament de hidratare“ cu o cremă de întreţinere grasă care îngrijeşte, hrăneşte şi mentine elasticitatea pielii.
  • Curăţă aşa cum trebuie. Pielea întoarsă şi nabucul (imitaţie de piele de antilopă, cu aspect mat, catifelat) necesită mai multă atenţie. Fibrele lor adună praf care poate decolora pantofii. Cumpără o perie specială şi curăţă-i. Pentru a curăţa pantofii din pânză, lasă-i să se înmoaie într-un lighean cu apă în care ai picurat puţin detergent delicat. Foloseşte un săpun şi o periuţă de dinţi mai veche pentru a curăţa orice urme de pete. Un strop de soluţie de curăţat geamuri este excelentă pentru a face pantofii din piele să fie strălucitori.
  • Nu dispera. Mai toate zgârieturile de pe pantofii din piele (dacă nu sunt foarte adânci) se pot remedia. Chiar şi dacă ai câteva zgârieturi mai adânci apelează la o cremă în culoarea pielii pantofilor. Cataramele şi şireturile sunt uşor de înlocuit, Dacă îţi rupi tocul acesta poate fi întărit, reumplut cu cuie din lemn şi recapitonat.
  • Înfruntă furtuna. Dacă te-a prins ploaia şi pantofii tăi sunt uzi leoarcă, imediat ce ajungi acasă, descalţă-te şi umple pantofii cu şervete din hârtie sau ziare. Nu îi îndesa până la refuz astfel încât să îi deformezi pentru că vor păstra acea formă atunci când se vor usca. Şi nu îi pune niciodată lângă cuptor sau lângă o altă sursă de căldură pentru că pielea se va strânge. Când sunt complet uscaţi, hidratează-i cu un balsam pentru piele.

Truc: Dacă pantofii tăi pur şi simplu îţi omoară picioarele du-i la un cizmar. „Un cizmar bun le poate adăuga mici bucăţi de elastic, le poate lungi bretelele sau chiar le poate mută. Pantofii din piele pot fi „întinşi“ cu până la jumătate de număr“, spune David Mesquita.

Foto Yannis Vlamos

roxana.cornac
roxana.cornac@glamour.ro