Alessandra Ambrosio: secretele succesului personal și profesional

Alessandra Ambrosio, vedeta noii campanii L’Oréal Professionnel ne dezvăluie secretele succesului ei personal și profesional.

La cei 34 de ani ai ei, Alessandra Ambrosio (născută în Erechim, Brazilia) se bucură de o carieră mai mult decât solidă în industria modei. Un lucru deloc de neglijat, ținând cont de numărul imens de noi talente care apar de la un an la altul, care nici măcar nu ajung să cunoască succesul. Nu este cazul braziliencei, care și-a petrecut deja mai bine de jumătate din viață pe podiumurile de modă, începându-și cariera la 15 ani. Același număr de ani de când a obținut invidiatul titlu de înger Victoria’s Secret. Iar acum ea este și ambasadoarea gamei Diarichesse Hivisibility de la L’Oréal Professionnel; acestui nou rol i se datorează și schimbarea ei de look: șuvițe cu reflexii roșcate și o tunsoare cu lungime medie pe care o poartă în acest pictorial realizat de colegii noștri de la GLAMOUR Spania.

Alături de Gisele Bündchen, Isabeli Fontana și Adriana Lima, faci parte din generația de modele braziliene care a triumfat în anii 2000. Ce se întâmpla în acea epocă în Brazilia de era considerat un soi de epicentru al lumii modei?

Era pe undeva prin jurul anului 1998 atunci când toate am început să plecăm din Brazilia și să cucerim lumea. Am mers în Paris, la New York… eram o mulțime de fete. Cred că, într-un fel sau altul, acest boom s-a produs datorită unor concursuri precum Elite Model Look care ne-a oferit ocazia de a fi descoperite și de a lucra în alte țări, acolo unde marile agenții de modele își au sediile. În plus, la începutul anilor 2000 era la modă lookul braziliencelor. Toate fetele își doreau să fie bronzate, sexy și frumoase. Acela a fost marele moment de grație al braziliencelor.

Când ai știut că îți dorești o carieră în modă?

Nașa mea avea un atelier în orașul meu natal (Erechim); îmi amintesc că făcea niște rochii superbe. Bunica mea lucra acolo așa că acela era locul în care mergeam în fiecare zi după școală. Toate femeile din familia noastră mergeau la atelier. Îmi plăcea să defilez purtând hainele create acolo și să mă uit pe reviste: la imagini din prezentările haute couture și la modelele anilor ‘90 defilând. Le știi foarte bine pe supermodelele acelor ani: Karen Mulder, Cindy Crawford, Claudia Schiffer… Atunci când le vedeam, mă gândeam: „Asta îmi doresc să fac, să port aceste piese incredibile, să lucrez în lumea modei. Așa am știut că vreau să mă dedic complet acestei cariere.

Îmi imaginez că e dificil să gestionezi celebritatea atunci când ea bate la ușa ta atât de devreme. Cine te-a ajutat să mergi pe drumul corect?

Familia este foarte importantă pentru brazilieni. Aș spune că este cea mai importantă pentru noi. Călătoresc în jurul lumii, am acces la aproape totul, dar atunci când ajung acasă singurul lucru de care am nevoie este iubirea familiei mele și timpul petrecut împreună cu ei.

Care crezi că este cel mai bun lucru, dar și cel mai rău lucru atunci când vine vorba despre celebritate?

Cel mai rău lucru este lipsa de intimitate, de exemplu atunci când ți se fac poze când ești cu familia. Iar cel mai bun lucru este că poți folosi această notorietate pentru a aduce în prim-plan anumite cauze sociale, pentru a povesti lumii despre cauzele în care crezi. Eu sunt ambasadoare pentru Societatea de Scleroză Multiplă în America de Nord și Brazilia. Și de asemenea colaborez cu organizații mai mici în orașul meu natal.

Cum reușești să păstrezi un echilibru între carieră și viața personală?

Jobul meu mă împiedică să îmi petrec fiecare zi cu copiii mei, însă atunci când stau acasă, ei sunt cei mai importanți și petrecem tot timpul împreună. Am o echipă care mă ajută să îmi organizez programul astfel încât să fiu eficientă și să pot să mă întorc acasă ca să stau cu copiii mei.

glamour-spain-alessandra-1160

Mergi des în Brazilia?

Da, în fiecare an.

Cum îți propui să trăiești Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro care sunt pe punctul de a începe?

Nu știu, încă nu mi-am făcut programul (n.red.: interviul a fost realizat în luna martie). Mi-ar plăcea să fiu acolo și să trăiesc totul pe viu. Am avut norocul de a participa la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de la Londra în 2012; a fost o mare onoare să îmi reprezint țara. Îmi amintesc cum vibra întregul stadion. A fost un sentiment foarte special.

Pe Instagram, apari adesea alături de colega ta, Ana Beatriz Barros. Ai multe prietene din domeniul modei sau îți place să îți păstrezi viața personală departe de acest domeniu?

Ambele sunt la fel de adevărate. Am prietene din copilărie, aproape toate amicele mele bune sunt din acea perioadă. Dar am și prietene din lumea modei și am legat relații de-a lungul vremii, mai ales în timpul călătoriilor mele prin lume. Am o relație bună cu toți fotografii Victoria’s Secret; Stewart Shining este unul dintre cei mai buni prieteni ai mei.

Acesta va fi al 12 an în care defilezi pentru Victoria’s Secret

Da, sunt ca și familia mea. Mă fac foarte fericită. A fost cel mai important pas în jobul meu, un soi de sponsori ai carierei mele. A fost o vreme când nu lucram decât pentru ei.

Te pregătești într-un fel special pentru această prezentare?

Îmi place să mă antrenez în aer liber: să mă joc cu copiii mei, să mergem cu bicicleta și să înot cu ei, să joc volei cu prietenii meii, să fac surf… Mai merg și la ore de yoga, pilates și balet. Pentru prezentarea Victoria’s Secret încerc să merg constant la antrenamente. Am un antrenor personal în Brazilia și un altul în New York astfel încât să continui să mă antrenez și atunci când călătoresc. Și ori de câte ori sunt în aer liber îmi fac propriul program de exerciții.

glamour-spain-alessandra-0560-2

Și asta se vede! O muncă fizică serioasă care a condus-o către un corp de 1,80 de metri sculptat la fiecare centimetru. Alessandra este în mod surprinzător minionă. Îmbrăcată cu jeanși, o bluză lejeră și espadrile, nu pare să ascundă acea voluptate la care face apel pentru aparițiile pe covorul roșu. Mai mult decât atât, privirea ei jucăușă și blândă, asemenea unei căprioare, îi conferă chipului ei un anumit aer infantil care se evaporă odată cu primul cuvânt pe care îl rostește cu vocea ei gravă și sexy. Senzualitatea, este, fără doar și poate, o trăsătură de care Alessandra pare că nu poate scăpa. Urmărind-o atunci când pozează – uneori unduindu-se la auzul unei muzici imaginare – în fața aparatului fotografului Paul Bellaart, cu care modelul a mai lucrat în urmă cu mai bine de un deceniu, înțelegi cu ușurință de ce brazilianca este unul dintre modelele cel mai bine plătite din lume, cu un venit anual de aproximativ cinci milioane de dolari, conform Forbes.

Ești o obișnuită a festivalului de la Coachella. Ce muzică asculți?

Rock clasic și indie. Angus & Julia Stone, Air…

În afară de muzică, ce hobby-uri ai?

Să mă joc cu copiii mei la plajă sau la piscină. Atunci când sunt acasă ei sunt prioritatea mea. În rest, îmi place să merg la Spa, la filme.

Ai jucat în Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows. Iar acesta nu este primul tău job ca actriță; ai mai apărut în serialul New Girl și în pelicula din seria 007, Casino Royal. Iei în serios actoria?

Ei bine, acum sunt foarte ocupată cu rolul de mamă, am propriul brand de costume de baie (n.red.: Ále) și cariera mea de model. Actoria cere timp pentru a o studia și mi-ar plăcea să o încerc, dar acum nu am timp. Anul trecut, în Brazilia, am participat la filmările serialului Verdades secretas și mi-a plăcut experiența, dar sunt conștientă de efortul care se depune în spatele camerelor de luat vederi. Actorii își trăiesc toată viața consolidându-și cariea, așa cum fac eu cu a mea, cea de model.

Când te privești în oglindă ce vezi diferit la tine față de Alessandra de la începuturi?

Personal, am mai mult respect de sine. Când ești tânăr crezi că le știi pe toate dar acum văd tot ce am învățat odată cu trecerea timpului. Iar la exterior, culoarea pielii mi s-a schimbat. (Râde).

Din noua ta poziție, de ambasadoare L’Oréal Professionnel, care este lookul pe care îl preferi?

Îmi place să îmi usuc în mod natural părul, astfel încât șuvițele mele să fie sănătoase și strălucitoare. Și dacă vreau un păr texturat, aplic șampon uscat pentru un efect rock & roll.

Ești una dintre cele mai frumoase femei din lume. Frumusețea îi atrage sau îi sperie pe bărbați?

Depinde de bărbați.

Care este cel mai bun sfat de frumusețe care ți-a fost dat?

Îmi place naturalețea, deci să duc un stil de viață sănătos și să îmi arăt frumusețea naturală, cred că acesta este cel mai bun sfat.

De Leyre Moreno, traducere și adaptare de Mirela Ujică, fotografii de Paul Bellaart, realizatoare Mónica Oliver

roxana.cornac
roxana.cornac@glamour.ro