Unde ieșim: eXplore #12, festival de dans contemporan și performance

Cea de a 12-a ediție a evenimentului se va desfășura la Teatrul Național “I.L.Caragiale” București, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Literaturii Române și WASP – Working Art Space & Production, între 24 septembrie și 14 octombrie 2017, iar evenimente speciale ale festivalului vor urma în perioada octombrie – noiembrie 2017 şi în oraşele Iaşi şi Arad.

Între artă și prezența corpului, acțiuni și imaginație, referințele istorice și practicile actuale, activismul social și ecologia performanței, eXplore festival își investighează locul pe harta orașului cu perseverență și voce critică, și transmite virusul curiozității mai departe în țară, la Iași și Arad.

Conceput ca o platformă de reflecţie şi dezbatere artistică a celor mai recente problematici şi direcţii contemporane, eXplore festival este recunoscut ca un festival inovator, care prezintă publicului din România unii dintre cei mai importanţi creatori internaţionali ai momentului – repere coregrafice pentru dansul contemporan, dar şi artişti care propun formate transdisciplinare, ce depăşesc graniţele dintre mai multe domenii de creaţie artistică, aducând în atenţia publicului subiecte importante ale societăţii contemporane.
Cu fiecare ediţie organizată, festivalul îşi propune să contribuie la promovarea dansului şi performance-ului contemporan în rândul publicului larg, având un rol major în ultimii 12 ani în dezvoltarea unui dialog între creatori şi publicul acestora. Totodată, eXplore festival stimulează şi susţine creaţia tinerilor artişti din domeniu, prin activităţi de producţie, prezentare, workshop-uri, dezbateri, conferinţe, şi filme de dans.
Ediția din acest an se bucură de prezența la București (pentru a treia oară în cadrul festivalului) a companiei belgiene Ultima Vez. Spectacolul conceput de Wim Vandekeybus “In Spite of Wishing and Wanting” va fi prezentat miercuri, 27 septembrie 2017, de la ora 20:00 la Teatrul Național “I.L. Caragiale”, Sala Studio.

 

Artiștii francezi François Chaignaud (“Dumy Moyi”), David Wahl (“Histoire Spirituelle de la danse”) și Aurélie Charon, Caroline Gillet, Amelie Bonnin (“RADIO Live”) vor avea performance-uri în cadrul eXplore festival #12, grație colaborării cu Institutul Francez București, prin programul France Danse.

 

Sergiu Matiș, cunoscut artist român ce performează la Berlin, va prezenta luni, 25 septembrie 2017, ora 19:00 la TNB, Sala Atelier “Neverendings”, un spectacol ce punctează importanța Revoluției Bolșevice din octombrie 1917. Spetacolul nu sărbătorește nici victoria, nici eșecul revoluției, ci e doar o platformă pentru a reflecta asupra imposibilității de a spera la o lume mai bună în timpul prezent.

Programul festivalului îl găsiți aici.

 

erika
erika.chivu@ringier.ro