Lemonade, cel mai recent film al regizoarei Ioana Uricaru, dublu premiat în acest weekend

Mălina Manovici: „Aș fi putut să fiu chiar eu Mara. Într-o anumită măsură chiar am fost” (interviu)

Pe actrița Mălina Manovici o poți vedea în Lemonade, jucând formidabil rolul unei asistente medicale plecată din România, care în decursul a câtorva zile tensionate trăiește un altfel de vis american.

„De multe ori resimt o stare de neliniște înainte de a face ceva și după ce se întâmplă îmi dau seama că nu era nimic de speriat, ci doar de câștigat din experiența respectivă. E un lucru pe care trebuie să mi-l tot repet.”

Lemonade, cel mai recent film al regizoarei Ioana Uricaru, dublu premiat în acest weekend

Cum este personajul Mara și cât de solicitant a fost rolul pentru tine?

Aș fi putut să fiu chiar eu Mara. Și într-o anumită măsură chiar am fost. Ea este ca orice femeie care face alegerea de a pleca din țară să muncească în străinătate și să-i ofere un viitor mai bun copilului ei. Pentru asta e nevoie de curaj și rezistență, ca să zic așa, și aceste calități îi sunt supuse la test pe parcursul filmului. În ceea ce mă privește, am plecat în Montreal, orașul în care s-a filmat, setată pe munca pe care urma să o fac. Știam că nu va fi ușor, dar am dat tot ce am putut.

Cum te-ai pregătit pentru acest rol?  

În primul rând am învățat replicile. Am discutat mult cu Ioana despre situațiile descrise în scenariu, ea mi-a povestit despre experiențele pe care le-a trăit în America, despre experiențele altor români cu care a discutat când s-a documentat pentru a scrie scenariul. În plus, cred că știm cu toții pe cineva care a emigrat în America sau în altă parte, poveștile emigranților români sunt ușor de accesat. Știm că e greu, dar a știi nu se poate compara cu a trăi. Un alt lucru pregătitor pe care l-am făcut a fost să petrec un timp cu Milan, băiatul care l-a jucat pe fiul meu în film. A contat foarte mult pentru că am construit o relație de prietenie care a îmbogățit jocul.

Ce te-a entuziasmat cel mai mult legat de „Lemonade” după ce ai citit scenariul?

Sursa de entuziasm a fost în același timp și una de temere, și anume că era rol principal și că se filma și în altă țară – două semi-necunoscute dintr-una. De multe ori resimt o stare de neliniște înainte de a face ceva și după ce se întâmplă îmi dau seama că nu era nimic de speriat, ci doar de câștigat din experiența respectivă. E un lucru pe care trebuie să mi-l tot repet.

Cea mai dragă amintire pentru tine din timpul filmărilor pentru „Lemonade”. 

Îmi amintesc cu drag de toată perioada, de toți oamenii cu care am intrat în contact, cu toții profesioniști, foarte generoși și amabili. A fost realmente o bucurie să-i întâlnesc.

Cum ai descrie experiența primului tău rol principal de film?

A fost și greu și plăcut în același timp. Simt că am învățat multe și că sunt mai pregătită pentru ce-mi rezervă viitorul.

Roluri de film sau de teatru – ce preferi și de ce?

Fiecare te provoacă în mod diferit. Mi-ar plăcea să pot să le fac pe ambele, dar mărturisesc că cinema-ul are un farmec aparte pentru mine, în special pentru că admir atât de mulți actori și regizori.

Care a fost rolul tău preferat de până acum?

Nu pot să spun unul anume. Îmi plac rolurile mele în care simt că am încercat și am reușit să fac ceva nou, în care am mai depășit un prag și am învățat ceva nou despre abilitățile mele ca actriță.

Dacă ar fi să joci un rol biografic, ce ai alege?

Nu m-am gândit niciodată la asta, chiar ar fi o provocare. Nu mi se pare că am calitatea de a imita, dar mă gândesc că prin repetiții și muncă multă aș reuși. Poate într-un film despre, nu știu, îmi vine să spun Nadia Comăneci. E o întrebare interesantă, sunt sigură că există multe personalități feminine, românce care merită ca un film să le spună povestea.

Unde te mai putem vedea?

În Bacalaureat, primul meu rol în film și dacă veniți prin Timișoara, la Teatrul Național joc în mai multe spectacole din stagiunea asta.

Citește și interviul cu Ioana Uricaru, regizoarea filmului Lemonade.

Irina Munteanu
skipped.hb@gmail.com