Interviu cu Raluca Răducanu (Fata cu Vioara): „Relația mea cu muzica este profundă, intimă și foarte puțin rațională”

Interviu cu Raluca Răducanu (Fata cu Vioara): „Relația mea cu muzica este profundă, intimă și foarte puțin rațională”

Eurovision, X Factor România și X Factor Global – Raluca Răducanu, cunoscută drept Fata cu Vioara, le-a bifat pe toate în cariera ei de muzician profesionist, devenind una dintre cele mai apreciate soliste și instrumentiste din România. Întotdeauna în căutare de noi abordări în muzică și cu o doză sănătoasă de seriozitate și dedicare, Fata cu Vioara se află în plină ascensiune și se bucură de cea mai productivă perioadă din viața ei. 

Cum s-a născut dragostea ta pentru muzică?

Pasiunea mea pentru muzică s-a născut în copilărie, reproduceam cu ușurintă orice linie melodică, iar părinții mei m-au susținut de la început. La vârsta de 6 ani mi-au făcut cunoștință cu vioara în cadrul Liceului de Artă Carmen Sylva din Ploiești pe care l-am și absolvit 12 ani mai târziu. Apoi am urmat cursurile Universității Naționale de Muzică din București, secția vioară interpretare, studiul devenind un mod de viață printre examene, concursuri, recitaluri și concerte, mai ales datorită disciplinei muzicii clasice.

Cum ai descrie relația ta cu muzica, respectiv cu vioara?

Relația mea cu muzica este profundă, intimă și foarte puțin rațională. S-a construit în timp, cu seriozitate, dedicare și multe ore petrecute în sala de repetiții, vioara fiind cea care mi-a deschis porțile muzicii.

Ești singura artistă din România remarcată de X Factor Global pentru prestația de voce și mai ales instrument – vioară. Care a fost prima ta reacție și cum a fost întreaga experiență pentru tine?

În timpul în care mă pregăteam pentru Bootcamp, undeva trecut de ora 00:00, după o zi lungă de repetiții, am observat pe YouTube în news feed, sintagma “Unusual Cover” și fotografia unei fețe care mi se părea mie că seamănă foarte bine cu mine, însă la o privire mai atentă, am realizat că eu eram cea din video. Am sunat imediat pe toată lumea, am trezit toți vecinii, pentru că fericirea mea se auzea efectiv în tot blocul. Doar momentul Bellei Santiago a fost preluat atunci, după care momentul meu, iar la două zile distanță cel al lui Cezar Ouatu. X Factor Global înseamnă o confirmare a muncii mele de-o viață și mă simt onorată că momentul meu a fost apreciat la nivel mondial, aceasta fiind cea mai mare realizare a mea din punct de vedere profesional. Cu ocazia aceasta vreau să mulțumesc X Factor România pentru șansa de a mă face auzită.

Raluca Răducanu (Fata cu Vioara): „Relația mea cu muzica este profundă, intimă și foarte puțin rațională” - Interviu

Vorbește-ne despre parcursul tău profesional și despre cum ai ajuns la această performanță.  

Cea mai mare parte a carierei mele i se datorează tatălui meu pe care din păcate l-am pierdut în anul II de facultate. A fost un eveniment care mi-a marcat întreaga existență din toate punctele de vedere.

Perioada ce avea să urmeze nu a fost tocmai ușoară mai ales din punct de vedere financiar. Pentru a-mi continua studiile, am început să cochetez în paralel cu muzica ușoară și muzica populară la evenimente. Am activat ca instrumentistă atât în orchestre de muzică clasică, cât și în ansambluri de folclor. Ulterior, am descoperit că sunetul viorii se integrează foarte bine cu ritmurile autohtone. După terminarea studiilor a trebuit să aleg între lumina reflectoarelor și pupitrul de instrumentist. Faptul că am avut oportunitatea să abordez o varietate de genuri muzicale a făcut ca alegerea mea să fie una sigură și foarte asumată.

Am început să înregistrez cover-uri audio-video, atât cu vioara, cât și cu vocea, clipuri pe care am avut onoarea să le prezint în cadrul mai multor emisiuni TV. Așa a apărut proiectul Fata cu Vioara – un apelativ pe care mi l-am însușit cu drag. Am colaborat cu o parte din bandurile din țară alături de care am fost invitată la diverse emisiuni și evenimente, am participat la Eurovision ca violonistă și iată cea mai notabilă experiență: X Factor.

Ți-ai lansat de curând prima piesă orchestrată împreună cu trupa ta. Ce ne poți spune despre ea?

Fata cu Vioara & Band este un proiect la care visez de mult timp și mă bucur că începe să prindă contur. Piesa “Într-o zi la poarta mea” aparține celebrei interprete Gabi Luncă și este o explozie de folclor cu influențe pop-rock și funk, care își propune să readucă folclorul românesc în atenția publicului într-o manieră modernă, pe valul curentului muzicii autohtone. Membrii trupei sunt muzicieni profesioniști, absolvenți ai Universității Naționale de Muzică București, angajați în cadrul unor instituții precum Ateneul Român, Opera Română și Reprezentativa Armatei. Pe această cale, vreau să le mulțumesc pentru înregistrarea și producția piesei studiourilor Melody Nation și Lee Music Production.

Cine te-a influențat cel mai mult ca artist?

Încă din copilărie, tatăl meu, muzician de altfel, a fost cel care mi-a ghidat pașii către muzică. În ciuda durității lui, îi datorez tot ceea ce sunt și fac astăzi.

Care este cea mai frumoasă amintire a ta legată de muzică?

Primul concurs la care am participat ca violonistă în clasa a III-a, la concursul internațional W. Amadeus Mozart la care am obținut Premiul 1.

Dacă nu ar fi existat muzica, ce altceva ți-ar fi plăcut să faci?

Dintotdeauna mi-a plăcut să călătoresc, să cunosc oameni și culturi diferite. Cred că ceva în domeniul turismului mi s-ar fi potrivit mănușă.

Ce mai urmează pentru Fata cu Vioara și unde te mai putem vedea?

În acest moment mă pregătesc pentru Bootcamp, piesa pe care am ales-o fiind o surpriză chiar și pentru mine pentru că este prima dată când abordez acest gen. Este o piesă ritmată a lui Michael Jackson, plină de energie, reorchestrată, în care am integrat un solo de vioară. Ce o să iasă cu siguranță se va numi show. Am muncit foarte mult la această piesă și am îndrăznit să dau frâu liber intuiției și imaginației mele. Sper din suflet să se facă cel puțin la fel de auzită ca Every Breath You Take.

Acum mă împart între evenimentele pe care le am de onorat, repetiții, studio și interviuri. Este una dintre cele mai solicitante, dar în același timp productive perioade din viața mea și simt că își va pune amprenta într-un mod pozitiv asupra carierei mele. Mi-am dorit, ca orice alt artist de altfel, să ies din anonimat și să pot lăsa ceva în urma mea.

Fata cu Vioara & Band este prioritatea mea în momentul de față și sunt convinsă că, prin seriozitate și dedicare, va ajunge un brand cu rezonanță pe piața muzicală din România.

Pe Raluca Răducanu (Fata cu Vioara) o poți găsi pe canalul ei de Youtube.

Irina Munteanu
skipped.hb@gmail.com