Interviu cu trupa britanică The Underground Youth

Interviu cu trupa britanică The Underground Youth

Aflați în turneul de promovare al ultimului album „What Kind of Dystopian Hellhole Is This?”, trupa britanică The Underground Youth a concertat și în București, în Club Control, unde am avut ocazia să îi cunosc și să le pun câteva întrebări. Îi puteți găsi pe bandcampSpotifyFacebook și Instagram.

Unele dintre cele mai influente trupe provin din Manchester: Joy Division, New Order, Stone Roses, The Smiths, Oasis, Buzzcocks, chiar și The Chemical Brothers. De ce crezi? Este ceva legat de oraș sau oamenii sunt de vină?

Este ceva în aer probabil. Manchester este un oraș foarte creativ, sau a fost cu siguranță. Acum suferă din cauza gentrificării, cluburile vechi se închid și tot așa. E păcat să vezi lucrurile astea, deși cred că se întâmplă peste tot. În orice caz, noi am plecat de acolo.

Acum locuiți în Berlin – unul dintre cele mai cool locuri din Europa, aș spune. Cum vă simțiți acolo?

Este un oraș incredibil, cu o istorie bogată și plin de cultură, o adevărată sursă de inspirație. Oferă și o scenă extraordinară pentru muzicieni, artiști, regizori. Nu există alt loc unde am vrea să fim în momentul ăsta.

Interviu cu trupa britanică The Underground Youth

Interviu cu trupa britanică The Underground Youth

Aveți o lună plină turneul acesta – 21 de concerte. Cum este viața pe drum în turneu?

Te obișnuiești cu genul ăsta de viață, indiferent de cât de mult durează. Să fii pe drumuri este plăcut, dar și obositor. Ai parte de atât de multe experiențe într-un timp și spațiu atât de limitate. Mie îmi place foarte mult.

Am văzut că ați avut concerte în Rusia și Ucraina. Mi se pare incredibilă scena lor punk și cea tehno, la fel și petrecerile underground. Cum este publicul acolo? Este diferit de partea vestică a Europei?

Nu pot să descriu, dar are cu siguranță un alt sentiment față de Europa de Vest. Am petrecut destul de mult timp acolo mai de mult, având în vedere că Olya este din Rusia, dar este întotdeauna diferit atunci când vizitezi țara ca trupă și concertezi acolo. Publicul este minunat și am cunoscut mulți oameni mișto acolo.

Interviu cu trupa britanică The Underground Youth

Interviu cu trupa britanică The Underground Youth

Cum a fost să concertați în Control pentru a treia oară?

Mi se pare ciudat să revizitezi un loc unde te-ai mai simțit bine înainte. Cum reușești să faci să fie mai bine ca data trecută? Oricum, ăsta cred că a fost cel mai bun show de până acum.

Craig și Olya, voi doi formați un cuplu. Care este cea mai bună parte din a fi în aceeași trupă? Dar cea mai dificilă?

Cred că cea mai bună parte este că ai acea persoană lângă tine și împărtășiți toate momentele extraordinare împreună. Ca trupă, ne simțim foarte bine pe drum și împărtășind asta cu ea, face ca totul să fie și mai bine. Chiar nu există nicio parte proastă.

Olya, există foarte multe femei hotărâte în industria muzicală, de la Kim Deal la Kim Gordon sau Carrie Brownstein. Despre cine ai putea spune că te inspiră sau că o admiri?

Încerc să nu acord atenție sexului persoanei care mă inspiră. Fie că muzicianul sau artistul este bărbat sau femeie, acest lucru nu influențează cu nimic. Cred că oamenii se concentrează prea mult pe asta uneori. Probabil cea mai mare inspirație a mea este Nick Cave.

Interviu cu trupa britanică The Underground Youth

Ce trupe noi v-au atras atenția?

În câteva dintre concertele din acest turneu i-am avut în deschidere pe cei de la Holy Motors. Merită o ascultare.

Ce trupe noi ați recomanda?

Poate că sună urât, dar nu m-a mai entuziasmat de foarte mult timp nimic din ce am ascultat în ultima vreme. Din păcate, uneori trec prin perioade în care nu ascult prea multă muzică nouă. Spunând asta, cred că este doar o chestiune de timp până îmi va atrage din nou atenția ceva.

Ce ascultați pe drum?

În timp ce scriu ascult A Place to Bury Strangers.

Interviu cu trupa britanică The Underground Youth

Interviu cu trupa britanică The Underground Youth

Dacă ar fi să vă contraziceți, cine ar avea ultimul cuvânt?

Olya. Fără doar și poate.

Întotdeauna m-am întrebat ce își șoptesc membrii trupelor unii celorlați atunci când se află pe scenă.

Ha, ar putea fi orice. Poate chiar ceva despre voi. Va rămâne un mister.

Interviu cu trupa britanică The Underground Youth

Interviu cu trupa britanică The Underground Youth

Grafica și design-ul albumelor voastre arată minunat. Cine sunt artiștii din spatele acestora?

Unele dintre copertele albumelor au fost realizate de Olya, iar altele de o artistă de origine mexicană, Lorena Sequeyro. De designul celui mai recent album s-a ocupat prietena noastră Miriam Marlene Waldner, fotograf stabilit în Berlin.

Ce urmează pentru The Underground Youth?

În timp ce scriu, au mai rămas câteva concerte de susținut în acest turneu. Odată reîntorși în Berlin, vom începe să lucrăm la un nou album, în luna mai vom da startul unui turneu în Marea Britanie, plus multe alte lucruri programate până la finalul anului. Sunt foarte multe lucruri pe care vreau să le fac și încă nu simt nevoia să iau o pauză.

Foto: Uncertain Magazine

 

Irina Munteanu
skipped.hb@gmail.com