Etiopia a ales prima femeie președinte

Etiopia a ales prima femeie președinte

O nouă pagină din istoria Etiopiei a fost scrisă ieri: Sahle-Work Zewde a devenit prima femeie președinte a țării și singura șefă de stat din Africa. Sahle-Work Zewde (68 de ani), diplomat și fost reprezentant al Etiopiei la Națiunile Unite, promite să lupte pentru „o societate care respinge persecutarea femeilor”, cât și pentru pace și unitate.

Sahle-Work Zewde a devenit prima femeie președinte a Etiopiei

În urma alegerii lui Sahle-Work de către parlamentul etiopian, s-a susținut că funcția de președinte este mai mult o poziție formală în Etiopia, puterea executivă fiind deținută în mare parte de către prim-ministru (Abiy Ahmed).

Conform The Washington Post, după ce a devenit prim-ministru în aprilie, Abiy Ahmed (42 de ani) a dat curs unor schimbări treptate în Etiopia, printre care eliberarea deținutilor politici, reprimirea disidenților din exil și negocierea păcii cu adversarul Eritrea. De asemenea, Abiy Ahmed este cunoscut pentru susținerea femeilor, rezultatul fiind numărul de posturi oferite femeilor după o remaniere a cabinetului miniștrilor.

Numirea în funcție a lui Sahle-Work Zewde a fost aplaudată de către purtătorul de cuvânt al prim-ministrului, Fitsum Arega. „Într-o societate patriarhală precum a noastră, alegerea unei femei președinte nu doar că oferă o direcție viitorului nostru, ci pune pe masă o normalitate: puterea de decizie a femeilor în viața publică”, a scris Arega pe Twitter.

Foto: Hepta

Tags:
Irina Munteanu
skipped.hb@gmail.com