Ecoturism sau vacanțele prietenoase cu mediul - Casa de oaspeți a Contelul Kalnoky, Copșamare Guesthouse, Hotelul Eleonas Grecia

Ecoturismul sau vacanțele prietenoase cu mediul

Dacă nu îți este familiar conceptul de ecoturism, află că este momentul să îi dai o șansă și să alegi cu mai multă grijă următoarea ta destinație de vacanță. Regula de bază a ecoturismului? Orice activitate este permisă și încurajată atâta timp cât nu dăunează mediului. De ce să nu pui la cale o drumeție cu prietenii tăi? Observarea faunei sau a florei sunt câteva dintre activitățile în care cu siguranță îți vei găsi liniștea sufletească. Dacă ești o fire mai activă, poți merge la sigur cu cicloturismul și toate variațiile sale, iar dacă frigul nu este o problemă pentru tine, atunci activitățile de iarnă îți vor garanta buna dispoziție.

Ecoturismul sau călătoritul responsabil

Pe lângă impactul negativ minim pe care îl are asupra mediului, ecoturismul pune accent pe proprietatea locală, respectiv pe afacerile mici și pe folosirea resurselor umane locale. Astfel, nu doar că susține populația locală din zona rurală sau din zona natural protejată, ci contribuie și la conservarea biodiversității și amplifică respectul pentru natură în rândul turiștilor și a comunității locale.

Comunitatea locală este parte integrantă a ecoturismului și poate beneficia prin folosirea ghizilor locali, cumpărarea de bunuri și servicii locale și folosirea facilităților locale.

Turismul ecologic nu înseamnă să renunți la condițiile bune sau la calitate atunci când călătorești, înseamnă să te îndepărtezi de turismul de masă și să te apropi de natură, să îmbrățișezi stilul simplu de viață, să consumi doar ce produci, să descoperi și să cunoști îndeaproape locul pe care îl vizitezi și nu în ultimul rând, oamenii locului și poveștile pe care doar ei le cunosc.

De altfel, în ultimii ani se pare că turiștii preferă o vacanță autentică și prietenoasă cu mediul atunci când își planifică călătoriile și sunt din ce în ce mai interesați să afle cum trăiesc localnicii și cum se păstrează comunitatea.

Din dorința de a experimenta viața la țară, te poți orienta oricând spre o casă țărănească autentică și poți lua parte la activitățile de zi cu zi: poți lucra cot la cot cu proprietarii, poți învăța vechi îndeletniciri meșteșugărești și cel mai important, vei trăi în armonie cu natura.

În căutarea unei destinații ecoturistice, oamenii aleg să călătorească în insule din Grecia, orașe mici din Italia, sate din Serbia și Macedonia și nu în ultimul rând, în munții Carpați.

Atunci când spui ecoturism în România, iată locurile unde te poți bucura de această alternativă: Băile Tușnad și împrejurimile sale, Pădurea Craiului, Mara-Cosău, Mărginimea Sibiului, Țara Dornelor, Țara Hațegului, Zărnești – Piatra Craiului, Colinele Transilvaniei, Delta Dunării.

Dacă te-am convins și ești în căutarea unei vacanțe prietenoase cu mediul, atunci trebuie să iei în considerare și aceste două site-uri: www.eco-romania.ro și www.ecobnb.com.

Este timpul să descoperim și câteva destinații unde putem să ne relaxăm în armonie cu natura! Am ales cinci dintre cele mai inedite locuri din România, Grecia și Franța. Le găsești în galerie.

Foto: Casele de oaspeți ale Contelui Tibor Kalnoky și Casa Prințului Charles, Hotelul Eleonas, Casa de oaspeți Orri de Planes, Casa de oaspeți Marioara și Casele de oaspeți Copșamare.

Irina Munteanu
skipped.hb@gmail.com