Doar 3 dintre filmele inscrise la Cannes 2018 sunt regizate de femei

Doar 3 dintre filmele înscrise la Cannes 2018 sunt regizate de femei

Problema inegalității de gen a primit extrem de multă atenție anul acesta la Hollywood, însă nu se poate spune același lucru și despre Festivalul de Film de la Cannes. Până acum, doar 3 dintre cele 17 filme înscrise în competiția oficială de anul acesta sunt regizate de femei.

Doar 3 regizoare sunt înscrise în competiția oficială de la Cannes 2018

Poate că este mai bine față de anii trecuți (2005, 2010, 2012) când nu a existat nici măcar o regizoare, însă tot nu este de ajuns. Comparativ, Festivalul de Film de la Tribeca, care va începe săptămâna aceasta, include 44 de filme regizate de femei, ceea ce înseamnă un procent de 46% din toate filmele care vor rula la festival.

Iată așadar un motiv în plus să le urmărești pe cele trei regizoare.

Eva Husson

Ultimul film al regizoarei de origine franceză, „Bang Gang (A Modern Love Story)”, spune povestea unor adolescenți cu comportament deviant, la care se adaugă felul nonșalant în care este filmat. Cel mai nou film al lui Eva Husson, „Girls of the Sun”, urmărește o cu totul altă premisă – femeile Kurde luptând pentru a-și recăpăta orașul din mâinile extremiștilor. Actrița de origine franceză-iraniană, Golshifteh Farahani, joacă în rolul principal, acela al unei tinere avocate care devine comandant al unui batalion format numai din femei și este acompaniată de actrița Julie Delpy, în rolul unui corespondent de război.

Alice Rohrwacher

Pelicula „The Wonders” a regizoarei Alice Rohrwacher a câștigat trofeul Grand Prix la Festivalul Cannes în 2015. Cel mai nou film al regizoarei italiene este intitulat „Lazzaro Felice” și urmărește schimbările majore care au avut loc în societatea italiană în ultimii 30 de ani.

Nadine Labaki

Regizoarea de origine libaneză, Nadine Labaki, a mai avut două apariții la Festivalul de Film de la Cannes, cu „Where Do We Go Now” în 2011 și „Caramel” în 2007. Cel mai recent film al ei, „Capernaum”, este plasat în zona Orientului Mijlociu și pune în lumină experiențele oamenilor care au plecat din zonele în care erau stabiliți.

Foto: Northfoto

 

Irina Munteanu
skipped.hb@gmail.com