Cristian Mungiu, primul cineast român care va prezida juriul la Cannes

Cristian Mungiu va prezida juriul secţiunii Cinéfondation şi de scurtmetraje la cea de-a 70-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes.

 A câştigat trofeul Palme d’Or  cu 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, al doilea lungmetraj al său, apoi cel mai bun scenariu şi premiul pentru cea mai bună actriță cu filmul După dealuri, iar anul trecut a plecat acasă cu trofeul pentru regie cu pelicula ”Bacalaureat”.

”Cristian Mungiu este un glorios membru al şcolii româneşti, evidenţiată de Thierry Frémaux în anii 2000”, a spus Gilles Jacob, preşedintele Cinéfondation. ”Doar privind inteligenţa şi ramificaţiile interactive ale scenariului din «Bacalaureat» vei înţelege imediat faptul că Mungiu este examinatorul de vis pentru secţiunea Cinéfondation şi de scurtmetraje. Succes tuturor candidaţilor”, a spus Gilles Jacob.

Mungiu e primul regizor român care a câştigat trofeul Palme d’Or pentru lungmetraj, la ediţia din 2007 a Festivalului de la Cannes, cu 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, dar și primul cineast din România care a fost invitat să facă parte din juriul competiţiei oficiale de la Cannes, la ediţia din 2013. Secțiunea pe care o va prezida, Cinéfondation, e înfiinţată în 1998 de Gilles Jacob, sub egida Festivalului de la Cannes, și vizează descoperirea tinerelor talente din arta cinematografică. În fiecare an sunt selecţionate între 14 şi 18 scurtmetraje şi mediumetraje ce provin din diverse şcoli cinematografice ale lumii.

A 70-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se va desfăşura în perioada 17 – 28 mai, iar juriul competiţiei oficiale va fi prezidat în acest an de regizorul spaniol Pedro Almodovar.

Foto: hepta.ro

erika
erika.chivu@ringier.ro