campania-metoo-va-fi-prezenta-la-festivalul-de-film-de-la-berlin-2018

Campania #MeToo va fi prezentă la Festivalul de film de la Berlin 2018

Festivalul de film de la Berlin s-a impus de mult ca fiind cel mai politic festival de film internațional. Cum Festivalul Berlinale și-a asumat de la început că va lupta împotriva hărțuirii sexuale și a hărțuirii de orice fel, termenul #MeToo va fi din nou pe buzele tuturor.

De la inițiative precum „Nobody’s Doll” și #BlackCarpetBerlinale la controversata decizie de a îl invita pe regizorul sud-coreean Kim Ki-duk după acuzațiile grave care i-au fost aduse, discuțiile pe tema #MeToo au început de dinainte ca festivalul să ia start.

Conform directorului festivalului Berlinale, Dieter Kosslick, producțiile ale căror regizori au fost acuzați de hărțuire sexuală au fost descalificate din competiție, însă această declarație a stârnit adevărate controverse cu câteva zile înainte de începerea festivalului.

Controversa regizorului Kim Ki-duk

La începutul săptămânii, o actriță sud-coreeană i-a acuzat pe organizatori de ipocrizie, întrucât l-au invitat la premiera ultimul său film „Human, Space, Time and Human” pe regizorul Kim Ki-duk, în ciuda faptului că acesta este învinovățit de abuzuri. Actrița a susținut că regizorul a agresat-o fizic și a forțat-o să filmeze scene de sex înafara scenariului, în vreme ce lucra în 2013 pentru pelicula „Moebius”. În ciuda faptului că regizorul Kim Ki-duk a fost amendat pentru agresiunea fizică, el a negat orice fel de acuzație, iar acestea au fost retrase din lipsă de dovezi.

campania-metoo-va-fi-prezenta-la-festivalul-de-film-de-la-berlin-2018

Campania #MeToo și noile sale ramificații la Berlinale

Așa cum s-a întâmplat și la Globurile de Aur, se așteaptă ca rochiile negre să domine covorul roșu, în semn de suport pentru mișcarea #MeToo. De asemenea, au existat voci care au propus ca tradiționalul covor roșu să devină și el negru. Ideea a circulat în ultima săptămână sub forma unei petiții începută de actrița germană Claudia Eisinger. Petiția ei intitulată #BlackCarpetBerlinale a fost semnată de peste 20.000 de oameni.

În același timp o nouă campanie a fost lansată de actrița Anna Brüggemann. „Nobody’s Doll” este menită să pună sub semnul întrebării obiceiul femeilor de a purta rochii provocatoare și tocuri înalte pe covorul roșu și a fost deja semnată de multe dintre colegele actriței din industrie, în vreme ce pe social media hashtagul #nobodysdoll a deschis o întreagă dezbatere.

„Femeile sunt percepute ca fiind atractive și de succes numai dacă arată în acel fel. Nu acesta este mesajul pe care vrem să îl transmitem” a declarat pentru „DW” actrița Alina Levshin în sprijinul inițiativei.

Dieter Kosslick, directorul festivalului, a spus că și el sprijină ideea și le încurajează pe femei să se prezinte în felul în care își doresc.

„Nu a existat niciodată un dress code la Berlinale. Femeile sunt bine venite să poartă pantofi fără toc, la fel cum bărbații sunt bine veniți să poarte tocuri înalte” a mai spus acesta într-o conferință de presă.

campania-metoo-va-fi-prezenta-la-festivalul-de-film-de-la-berlin-2018

Cea de-a 68-a ediție a Festivalului de film de la Berlin va avea loc între 15 și 25  februarie. 24 de filme vor rula în cadrul competiției, dintre care 19 se califică pentru a câștiga Ursul de Aur. Trofeul Ursul de Argint va fi oferit pentru diverse categorii, ca cea pentru cel mai bun regizor sau cel mai bun scenariu.

Îi ținem pumnii regizoarei românce Adina Pintilie, calificată anul acesta în marea competiție cu filmul său de debut „Touch Me Not” care va avea premiera în cadrul festivalului.

adina pintilie touch me not berlinale

Printre numele mari pe care vom avea șansa să le vede, la Festivalul de film de la Berlin se numără regizorii Wes Anderson, Greta Gerwig, Gus Van Sant și Steven Soderbergh, acompaniați de actrițele și actorii din filmele lor. De asemenea, Emily Watson, Rosamunde Pike, Robert Pattinson, Joaquin Phoenix, Bryan Cranston și Bill Murray sunt figurile proeminente așteptate să pășească pe covorul roșu.

 

Foto: Northfoto, Hepta, aarc.ro

 

 

Irina Munteanu
skipped.hb@gmail.com