Blast from the Past - Milenialii și nostalgiile

Blast from the Past: Milenialii și nostalgiile

Ca orice millennial aș fi preferat să rezum totul la un meme cu cele mai cunoscute versuri ale anilor “90: „Amintirile mă chinuiesc, amintirile mă răscolesc“. Cum n-a fost chip, iată-mă investigând sindromul nostalgiei în rândul generației mele într-un Word, o rochie cu pliuri moștenită și același vinil rotindu-se la nesfârșit. 

„Nu mai râdem de pozele din tinerețe ale părinților, ci le căutăm hainele prin pod.”

În anii ’60, cărțile și filmele SF (până și desenele animate!) preconizau că la trecerea în mileniul trei vom putea călători pe Marte și pe Lună, iar Uber-ul de azi va fi de fapt un Jetpack. Poate că nu am ajuns chiar acolo, dar avansăm cu viteze amețitoare. Și atunci de unde până unde această nostalgie a trecutului în rândul geneției noastre?
Să fie și vina rețelelor de socializare? Nu mai lipim fotografii pe frigider, dar putem afla într-o secundă ce făceam acum patru ani. Și dacă tot am pornit mașinăria nostalgiei, nici hashtagul #tbt nu este cu nimic diferit și îl folosim de fiecare dată când căutăm un pretext bun să scotocim prin arhive. Să mai menționăm că ieșirile în oraș au devenit un throwback continuu împărțit în târguri de viniluri și petreceri care te întorc direct în anii ’90? Avem serviciile de streaming la îndemână și totuși apelăm la internet pentru a ne completa colecția de viniluri, suntem aproape sufocați de mall-uri, dar cele mai de preț comori la găsim în târgurile de vechituri și în podul bunicilor, trăim în epoca de aur a comunicației și a tehnologiei, dar nu ne putem despărți de aparatele de fotografiat analogice și vederile pe care le mai trimitem uneori din călătorii. Suntem mai conectați ca niciodată, dar oare ne îndreptăm cu toții spre viitor sau facem mai multe opriri în trecut decât credem?

Streaming vs. vinil
În vreme ce streaming-ul ia cu asalt industria muzicală, popularitatea discurilor de vinil crește din ce în ce mai mult. Artiștii acordă la rândul lor mai multă atenție acestui format și oferă ediții limitate pentru colecționari. Cei care ascultă muzică de pe vinil spun că sunetul este mai cald, iar experiența în sine autentică și organică, în special atunci când este dublată de micile sunete de zgârieturi și pârâituri. Recunosc și eu, este ceva legat de întoarcerea discului și potrivirea acului ce mă face uneori să prefer asta în locul unui playlist pe Spotify. Iar cum muzicienii încep să se orienteze din ce în ce mai mult către sintetizatoarele analog, poate că este firesc să facem pasul înapoi către vinil.

Blast from the Past - Milenialii și nostalgiile

Blast from the Past – Milenialii și nostalgiile

Binge-watching the past
Spune drept, de câte ori nu ai urmărit seriale ca Seinfeld sau Friends? Ne entuziasmăm la cel mai mic semn că serialele noastre preferate vor fi redifuzate sau reluate și deși în prezent se produc mai multe titluri ca niciodată, ceva ne face să revenim mereu tot la cele care ne-au plăcut cândva. Ne alimentăm nostalgia cu reinterpretări moderne (Lost In Space), „scrisori de dragoste” aduse lui Steven Spielberg (Stranger Things), filme care amintesc de estetica anilor ’80 (Bladerunner, It Follows, Nightcrawler) și lungmetraje filmate pe peliculă (Dunkirk, The Hateful Eight, The Killing of a Sacred Deer etc).
Video killed the radio star? Același fenomen se întâmplă și în muzică. Tot mai mulți artiști se reîntorc la filmări analog pentru videoclipurile lor: Arcade Fire, MGMT, Adele, Lorde ca sa menționez câțiva.

Moda din cufărul cu vechituri
De ce ne întoarcem la perioada anilor ’90-2000 pentru inspirație când vine vorba de vestimentație? Pentru răspuns m-am dus la Consignația 7, unul dintre cele mai cool magazine de piese vintage și second hand din București. La Consignație, Adelina Serafim, proprietara magazinului, aude foarte des oameni exclamând „Asta purta mama!” și își amintește de perioada în care nu era tocmai plăcut să îți spună cineva că te îmbraci „ca mama”. Așa cum observă și ea, acum lucrurile s-au schimbat. Din ce în ce mai mulți încearcă să reinventeze ceva din trecut, unii cumpără haine retro, alții vintage, le modifică, le mixează, le adaugă elemente și cel mai important, le poartă în felul lor.
Așadar, de unde nostalgia? „Probabil că începe brusc să îți fie dor de copilărie, să fie mișto toate lucrurile de care râdeai când erai mic: cămașa cu pătrățele a lui tata, fusta cu pliuri a mamei, adidașii butucănoși și blugii tipei brunete din Beverly Hills”, îmi spune Adelina.
Și are dreptate. Nu-mi amintesc de câte ori m-am bucurat de moștenirea atașamentului emoțional față de haine, pe care mi-a transmis-o bunica și mama mea. Nimic nu se compară cu adevărații mum’s jeans și puloverele de lână lucrate manual. În fond, e adevărat – „nu mai râdem de pozele din tinerețe ale părinților, ci le căutăm hainele prin pod”.

Blast from the Past - Milenialii și nostalgiile

Fotografia pe film nu este doar nostalgie, este o experiență fizică, este imprevizibilă, este un întreg proces care cere timp, dedicare și grijă, ceea ce lipsește adesea în lumea digitală.“

Foto: Irina Munteanu

Irina Munteanu
skipped.hb@gmail.com