Bagajul cu cărți: descoperă destinații fabuloase în cărțile momentului

 

Tel Aviv, Napoli, orașele Turciei, Chișinău, Tokyo și pădurile Japoniei sunt doar câteva dintre destinațiile fabuloase din cărțile momentului.

Pădurea întunecată (ed. Humanitas), de Nicole Krauss, National Bestseller în SUA, împletește povestea unei scriitoare de 39 de ani, care, într-un blocaj de creație și în pragul divorțului, părăsește New Yorkul pentru Tel Aviv, cu povestea unui bătrân avocat de succes, recent divorțat, care, după ce și-a împrăștiat averea în acte caritabile, alege același Israel pentru a se regăsi.

Ambii, ca și autoarea, au origini evreiești. Iar Israelul în care debarcă e deopotrivă fascinant și înspăimântător, cu bombe care cad în plină zi, cu rabini gata să te ia în aventuri teribile, cu foști agenți Mossad dispuși să dezvăluie istorii bine ascunse timp de decenii, cum e misterul manuscriselor lui Kakfa. Ah, Kafka, acest evreu praghez despre care ni se spune că nu ar fi murit într-un sanatoriu din Austria, și nici nu ar fi fost înmormântat în Cimitirul Evreiesc din Praga, ci ar fi debarcat și el într-o zi, tuberculos, pe pământ palestinian, unde și-ar fi revenit prin miracol, și ar fi trăit mai departe încă peste 30 de ani, ca un grădinar anonim, lăsând în urma sa zeci de manuscrise nefinalizate.

Considerat răspunsul scriitoarei la romanul Iată-mă (ed. Humanitas), al lui Foer, fostul ei soț, ambele scrise pe când mariajul lor se încheia, Pădurea lui Krauss, care-și ia titlul dintr-un vers al Infernului dantesc, este o călătorie captivantă pe străzile Tel Avivului, printre case cu gratii și sârmă la geamuri, înconjurate de pisici vagaboande și terase care stau să cadă, cu adăposturi antiatomice la tot pasul, restaurantele Ierusalimului, infinitul deșertului, dramele religiei, regăsirea de sine, provocarea literaturii celei mai înalte. Citind Pădurea întunecată, îți amintești de ce ai adorat-o pe Nicole Krauss încă de la Istoria iubirii (ed. Humanitas, roman ecranizat de Radu Mihăileanu) și iei parte la o aventură memorabilă. Prețul călătoriei: 32 lei

Și apoi ar fi Acum nici tăcerea nu-ți mai aparține (ed. Polirom), de Aslı Erdogan, scriitoarea turcă recompensată în 2017 cu Premiul pentru Pace Erich Maria Remarque și anul acesta cu Premiul Simone de Beauvoir pentru libertatea femeilor. Condamnată la închisoare în iulie 2016, după tentativa de lovitură de stat din Turcia, pentru că publicase în Özgür Gündem, publicație pro-kurdă, articole în care denunța acţiuni împotriva libertăţii de opinie, Erdogan este apoi forțată să părăsească Turcia.

Volumul de față reunește texte de presă și opinii politice din perioada aceea, cu meditații pe tema scrisului și a exilului, din care vei afla mai multe despre vechile mentalități care încă domină Turcia modernă. Scrisă deopotrivă cu vocea unei poete și a unei activiste pentru drepturile omului, undeva la intersecția dintre literatură și jurnalism, cartea aceasta de doar 175 de pagini traversează în fugă lumea turcă, prin orașe de protest și de război care nu e război, pe sub elicoptere neobosite și printre polițiști în civil, trecând prin cartiere pustii sau jonglând la tot pasul cu morți și tragedii care par să țipe la omul mileniului trei să deschidă ochii. O călătorie pe care oricine vrea să înțeleagă mai mult din lumea în care trăiește ar trebui să o facă.
Prețul călătoriei: 27 lei

Urmează Napoli, orașul din romanul de debut al celebrei Elena Ferrante, căreia cu siguranță i-ai citit deja măcar Tetralogia napolitană. Iubire amară (ed. PandoraM) este despre mame și fiice și toate minciunile și trăirile ce le leagă. Abia când mama sa moare, Delia, protagonista romanului, pornește într-o călătorie inițiatică pe străzile pitorescului oraș italian în care s-a născut, cu scopul de a descoperi trecutul familiei. Și se întâmplă ca drumul acesta al ei să coincidă cu o incursiune în adâncul psihicului feminin, căci Ferrante știa, vezi bine, încă de la primul său roman, că pentru ea asta-i calea în literatură.
Prețul călătoriei: 29 lei

Și până nu ne îndepărtăm de tema maternă, las aici câteva rânduri despre Grădina de sticlă (ed. Cartier), al doilea roman semnat de scriitoarea basarabeană stabilită la Paris Tatiana Țîbuleac. După Vara în care mama a avut ochii verzi (ed. Cartier), aceasta scrie istoria unei orfane dintr-un Chișinău multicultural, ce ridică o întrebare dureroasă: Când crești între două limbi, două culturi și sisteme politice care se schimbă sub ochii tăi, simțind ca o ștampilă pe frunte consecințele neiubirii și ale abandonului, cum vezi lumea?
Prețul călătoriei: 23 lei

Odată ajunși aici, vom traversa oceanul, până în Seattle, ca s-o întâlnim pe Bernadette din Unde ai dispărut, Bernadette? (ed. Litera), de Maria Semple. Bernadette este mama lui Bee. Bee are 15 ani și note bune la școală, iar mama sa i-a promis o călătorie cu familia, așa că Bernadette începe să pregătească voiajul. Dar ea, care niciodată nu a iubit viața în Seattle, cedează dintr-odată nervos și se face dispărută. În locul excursiei promise, Bee se vede nevoită să facă pe detectivul, punând cap la cap felurite documente pentru a-și regăsi mama.

Dar cine e până la urmă Bernadette, cea care ascunde atâtea secrete? Acesta este romanul unei călătorii ratate, dar și al unei fiice care, așa cum se întâmplă și în cartea de mai sus a Elenei Ferrante, încearcă să-și descopere, cu adevărat, mama. Dacă mai aveți răbdare 400 de pagini, alerte și autentic americane.
Prețul călătoriei: 39,90 lei

După atâtea romane cu semnături feminine, e timpul pentru Japonia lui Haruki Murakami! Primul volum din Uciderea Comandorului (ed. Polirom) prezintă un pictor de 36 de ani, a cărei căsnicie tocmai ce a luat sfârșit, așa că părăsește marele oraș pentru o casă izolată de pe un vârf de munte, care i-a aparținut unui faimos pictor nihonga, Tomohiko Amada. Iată o adresă boemă, în mijlocul pădurii, a cărei grădină te invită parcă să pictezi în voie, uitând de orice necazuri și de orice crize de inspirație.

Nu e însă chiar așa, pentru că nu trece mult și pictorul nostru primește comanda unui portret pentru care misteriosul său client e dispus să plătească o sumă exorbitantă. Și el, care tocmai se hotărâse să nu mai lucreze pentru bani! Și apoi mai e și tabloul acela, cu scene desprine parcă din Don Giovanni de Mozart, pe care Amada, stăpânul casei, s-ar zice că îl ținea ascuns… Înnebunitor de modern și de tributar artei, romanul lui Murakami te atrage într-o aventură autentic japoneză pe care o vei ține minte, nu încape îndoială!
Prețul călătoriei: 49,95 lei

PLUS

La finele acestor călătorii te invităm să descoperi Viața nemuritoare a Henriettei Lacks. Povestea femeii care a schimbat medicina secolului XX (ed. Publica). Semnată de scriitoarea americană Rebecca Skloot, biografia conține aspecte științifice care îți vor atrage repede atenția. Cine a fost Henrietta Laks? O femeie de culoare, cultivatoare de tutun și săracă, reținută de istorie sub numele de HeLa.

În 1951, fără știrea ei, medicii i-au prelevat celule, iar aceste celule nu au murit niciodată, ci au revoluționat medicina, atrăgând o industrie de milioane de dolari. Celulele HeLa au stat la baza vaccinului împotriva poliomielitei, dar și la baza studiului clonării sau a fertiilizării in vitro. Iată o călătorie în universul științei, alături de o femeie aproape necunoscută, dar care, fără voia ei, a schimbat tot.
Prețul călătoriei: 55 lei

Foto: Hanna Tveite

roxana.cornac
roxana.cornac@glamour.ro