5 filme de văzut săptămâna aceasta

Săptămâna aceasta punem pe listă: un film documentar, aventurile unor suedezi în Alpi, James Franco, Matt Damon și Louis Garrel.

 

I AM NOT YOUR NEGRO (2016)

Prima ediție de CineMacaz din acest an debutează cu documentarul nominalizat pentru un Oscar, „I Am Not Your Negro”, regizat de Raoul Peck, adaptat după cartea lui James Baldwin. Avându-l drept narator pe Samuel L. Jackson, filmul trasează istoria rasismului în Statele Unite sub conducerea și influența unor nume precum Malcolm X sau Martin Luther King. Un alt duș rece pentru timpurile în care trăim.

 

FORCE MAJEURE (2014)

Spațiul Public European găzduiește o nouă seară de film, de această dată cu o peliculă ce-i aparține regizorului aclamatului „The Square” de anul acesta, Ruben Östlund. Cu Premiul Juriului la secția Un Certain Regard, Force Majeure e o dramedie ce are în centru familia suedeză a omului de afaceri Tomas, care împreună cu soția sa, Ebba, și copiii lor foarte-blonzi pleacă într-o excursie de ski în Alpi. Una din senzațiile cinematografice ale lui 2014.

 

LE REDOUTABLE (2017)

Louis Garrel trebuia să vină în toamna anului trecut în București, să ne prezinte acest film la Les Films de Cannes a Bucarest, numai că a trebuit într-un final să ne mulțumim cu un Q&A prin Skype. Garrel ne-a vorbit onest despre cum a fost temător în a-l portretiza pe regizorul Jean-Luc Godard, lider al unei generații, tânăr, atractiv, însurat cu una dintre cele mai populare actrițe ale vremii: Anne Wiazemsky.

 

DOWNSIZING (2017)

De la regizorul care a făcut Nebraska și The Descendants, Alexander Payne, vine anul acesta un film în care se pune o întrebare extrem de actuală: tu ai alege să te micșorezi dacă ai putea combate în acest fel suprapopularea planetei? Soții Safranek, Paul (Matt Damon) și Audrey (Kristen Wiig) se încumetă și spun da, dând drumul la vale bulgărelui de zăpadă. În alte roluri îi mai găsim pe Neil Patrick Harris sau Laura Dern.

 

THE DISASTER ARTIST

Testamentul biografic al celui-mai-prost-film-din-istorie-atât-de-prost-că-e-bun, „The Room”, urmărește îndeaproape notițele neînțelesului Tommy Wiseau, scris și regizat de James Franco. Filmul spune povestea tânărului cu aspirații Greg Sestero și a spiralei momentelor de neuitat în care ajunge după ce-l întâlnește pe Wiseau. Pe lângă fratele lui Franco, Dave, își mai fac apariția Allison Brie, Seth Rogan și Zac Efron.

 

Eliza Nita
eliza.nitta@yahoo.com