Zona feței de care nu ar trebui să te atingi dacă suferi de acnee

Să recunoaștem, nu ne putem abține să nu stoarcem coșurile și punctele negre. Însă încercarea de a extrage manual coșurile de pe o anumită zonă a feței – cunoscută și ca „triunghiul morții” – poate duce la efecte negative mult mai neplăcute decât o cicatrice sau o rană mică.

Denumirea este în mod categoric exagerată, însă atrage atenția asupra pericolelor pe care le atrage stoarcerea coșurilor, iar această problemă de sănătate este cât se poate de reală. Atât de serioasă încât este un subiect studiat în facultățile de medicină și are propria pagină pe Wikipedia.

„Triunghiul morții”  este zona de pe fața noastră situată de la colțurile gurii până între sprâncene. Exact în mijlocul acestui triunghi, deși nu la suprafața pielii, se află sinusul cavernos, care adăpostește nervi și vase care duc sângele la creier. Dacă suprafața pielii ar fi infectată, infecția s-ar putea răspândi, ar putea ajunge în vasele de sânge și, în cel mai rău caz, ar duce la formarea cheagurilor de sânge pe sinus, accident vascular sau chiar deces. Și ce mod mai sigur de a cauza o infecție pe suprafața pielii decât prin stoarcerea coșurilor?

Ce spun dermatologii?

Un coș infectat este o cale mai scurtă ca infecția să ajungă în sinusul cavernos. Dacă inflamația dintr-un coș se răspândește, există riscul de orbire sau accident vascular.

Totuși, dermatologii spun că „triunghiul morții” nu este chiar atât de înfricoșător precum sună. În această eră dispunem de antibiotice care luptă rapid împotriva infecției și nu o lasă să se răspândească până la un nivel atât de grav. Astfel, posibilitatea celor mai grave dintre consecințe (orbire, accident vascular, deces) este extrem de mică.

Verdictul

Deși are o denumire terifiantă și o bază științifică solidă în spate, un singur lucru (foarte ușor de realizat de altfel) este soluția pentru a evita pericolele expuse de „triunghiul morții”: nu stoace coșurile de pe față, mai ales pe cele inflamate. Nici măcar dacă acționezi foarte atent și blând sau dacă îți dezinfectezi mâinile înainte.

Nu uita că ori de câte ori pui presiune pe un coș poți împrăștia bacteriile pe față, ceea ce poate duce la erupții serioase sau chiar la cicatrici. Folosește mai degrabă un tratament local potrivit tipului tău de ten și de acnee. Dacă nu știi să identifici tipul de acnee de care suferi, citește articolul nostru pe această temă.

Dacă totuși ai făcut greșeala de a stoarce un coș inflamat de pe această zonă, asigură-te că îl tratezi corect după extracție. Curăță zona mai întâi cu o soluție dezinfectantă, apoi aplică o cremă cu antibiotic care va elimina bacteriile.

Foto: Hepta

 

 

Andreea Badea
andreea.badea@ringier.ro