Viitor fără riduri: lupta ”antiîmbătrânire” între cifre și noi descoperiri

Viitor fără riduri: lupta ”antiîmbătrânire” între cifre și noi descoperiri

Primul rid sau primul fir alb sunt un fel de borne ale timpului, care ne fac să înțelegem pe pielea noastră ce înseamnă de fapt lupta ”anti-ageing”. Dar acel ”anti”, ca în orice altă situație, ne fixează clar ideea că ceea ce urmează după acest prefix este ceva de care trebuie să fugim. Întrebarea este: ”fugim” de îmbătrânire prin toate mijloacele pe care le avem la îndemână sau o acceptăm?

Timpul curge, așa că ”fuga” este doar temporară. Ne rămâne să o acceptăm și să o întârziem cum putem, însă modul în care privim îmbrătrânirea este foarte important.

Eticheta îmbătrânirii
Helen Miller s-a declarat împotriva utilizării termenului ”anti-ageing” și a creat un adevărat val de reacții în ultimele zile. Actrița, care nu e pentru prima dată extrem de vocală privind eliminarea stereotipurilor în frumusețe, a subliniat ideea că termenul ”anti-ageing” e ca un reminder al vârstei și primește și o conotație negativă. De aceea, ea propune o etichetare diferită a produselor. Cum va modifica acest manifest industria de frumusețe încă nu se știe, însă, cu siguranță lupta ”antiîmbătrânire” va continua.

Sunt deja branduri importante care încearcă să pună denumiri diferite produselor care au efect antirid și de rejuvenare, însă acest manifest împotriva termenului ”anti-ageing”, creat de revista Allure, susține ideea că ar trebui să interpretăm îmbătrânirea ca pe un proces firesc și neînspăimântător. Ceea ce și este. Mai ales că tendința de dezvoltare a acestei zone de produse și de tratamente este în creștere, oferindu-ne constant soluții pentru ameliorarea efectelor acestei îmbătrâniri de care ne temem. Cu alte cuvinte, primul pas ”anti-ageing” este acceptarea acestei îmbătrâniri.

Cifre ”fără vârstă”
Conceptul de ”anti-ageing” există de peste 40 de ani și din anii `80 au tot apărut produse care au la bază formule ce încearcă să stopeze efectele îmbătrânirii asupra pielii. Cercetările continuă, de aceea suntem martore la un progres uimitor când vine vorba de contracararea efectelor îmbătrânirii. Chiar dacă brandurile vor accepta sau nu o redenumire a produselor lor, pentru a elimina această interpretare negativă, cererea pentru produsele care au la bază retinol, acid hialuronic, resveratrol și alte ingrediente recunoscute pentru stoparea efectelor îmbătrânirii va fi în continuare în creștere.

Conform ultimului raport creat de orbisresearch.com, la nivel global, piața de produse și terapii antiîmbătrânire pare a fi una dintre cele mai promitătoare piețe din industria farmaceutică și de frumusețe. Câștigă constant teren, iar în 2017 se estimează că va crește cu 5,8%. Motivul ar fi mărirea semnificativă a activității de cercetare și de dezvoltare pentru astfel de soluții în dorința de a răspunde cererii. Noile descoperiri și promisiuni în domeniu alimentează această nevoie de a încetini timpul și pun pe fast forward această industrie.

Noile tehnologii
Scriind acest articol mi-a venit în minte filmul ”Tinerețe veșnică” (”Death Becomes Her”/1992) cu Meryl Streep și Goldie Hawn, în rolurile lui Madeline și Helen, două femei care intră în posesia unui elixir magic, care le întinerește instant și le oferă viață eternă. Acel elixir magic, dar fără garanția eternității, pare să fie mai real decât am fi crezut.

Cercetătorii de la Universitatea New South Wales au descoperit recent o formulă care ar putea duce la crearea unei pastile cu efect de întinerire și de îmbunătățire al ADN-ului. O descoperire care a atras chiar și atenția celor de la NASA, care căutau un astfel de tratament pentru astronauții plecați în misiune (care experimentează un proces de accelerare a îmbătrânirii, în timp ce sunt în misiune pe Marte). Conform raportului publicat pe sciencedaily.com, la bază se află terapia NMN, care momentan nu ne spune nimic, însă, în șase ani, dacă totul va merge conform planului, vom ști mai multe de pe eticheta unei pastile care promite întinerirea și care se va putea achiziționa dintr-o farmacie.

Și dacă ”pastila tinereții” nu va deveni o realitate în curând, cercetătorii de la Harvard și M.I.T propun o ”a doua piele„. Mai exact, o peliculă inviziblă, care se creează pe piele, prin interacțiunea a două produse aplicate. Rezultatul: obții instant elasticitate și fermitate. Imaginează-ți cum ridurile și cearcănele dispar, iar pielea e vizibil mai întinsă. Mai mult, această ”a doua piele” poate fi folosită pentru a trata eczemele, psoriazisul și alte probleme ale pielii. Ai crede că e o idee dintr-un episod Star Trek, dar nu e. Cercetătorii confirmă faptul că s-au făcut teste și rezultatele sunt uimitoare, iar în momentul în care vor obține toate datele necesare, acest produs va fi lansat pe piață.

Ingrediente actuale
Până la a avea la îndemână toate aceste descoperiri, profităm de ce avem. Mai exact, ne protejăm de factorii care ar accelera îmbătrânirea cum ar fi ultravioletele. Da, și mie îmi place să mă bronzez, dar soarele este principalul vinovat pentru îmbătrânirea cutanată. Cum nu ne putem feri de soare, putem cel puțin să ne bronzăm responsabil și să ne protejăm cu creme cu factor de protecție solară ridicat.

În plus, putem să încetinim îmbătrânirea dacă bem suficientă apă, ne respectăm cu sfințenie pașii de îngrijire a pielii și ne împrietenim cu produsele care au la bază ingrediente recunoscute pentru efectul antiîmbătrânire, cum ar fi retinoizii, vitamina C, coenzima Q10, resveratrolul, peptidele, acidul hialuronic, cafeina și extractul de ceai verde.

Foto: Shutterstock

Nicoleta Bujor
nicoletabujor3@gmail.com