Dermatologii răspund celor mai frecvente întrebări despre retinol

Dermatologii răspund celor mai frecvente întrebări despre retinol

În ultima perioadă, un ingredient-minune a dat peste cap industria produselor de skincare. Retinolul este acum văzut drept esențial în rutina de îngrijire a tenului, pentru că are potențialul de a trata probleme precum acneea și petele pigmentare, și poate preveni apariția ridurilor.

Însă retinolul are efecte benefice numai o dată ce înveți cum să îl folosești, alături de ce, și cât de des. Există numeroase mituri privind acest ingredient.  GLAMOUR UK a vorbit cu mai mulți dermatologi, pentru a obține răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre retinol.

Cele mai frecvente întrebări despre retinol și răspunsurile doctorului Ross Perry

Î:Retinolul și Vitamina A sunt același lucru?

R: „Cunoscut și sub numele de Retinol, Vitamina A poate ajuta la creșterea fermității pielii și diminuarea aspectului liniilor fine și ridurilor, poate îmbunătăți semnificativ nuanța neuniformă a pielii, și poate netezi și uniformiza suprafața pielii. Retinolul este cu siguranță un ingredient multifuncțional puternic” – Linda Blahr, Șef al departamentului de National Training la SkinCeuticals.

Î: Trebuie să aplici retinol ziua?

R: Retinolul se descompune la lumina zilei, motiv pentru care majoritatea produselor cu retinol sunt stocate în recipiente opace. Expunerea la razele UV face produsul mai puțin activ, ceea ce face folosirea lui mai puțin benefică. „Retinolul poate crește fotosensibilitatea la nivelul pielii”, spune Linda Blahr. „Folosește întotdeauna o cremă cu factor de protecție solară crescut când folosești acest produs”.

Î: Retinoidele sunt potrivite pentru toate tipurile de ten?

R: Deși retinolul este potrivit pentru orice tip de piele, ceea ce contează este concentrația. Dacă ai tenul sensibil, o concentrație prea mare de retinol folosită necorespunzător poate duce la inflamații, eczeme, rosacee și descuamare. Retinolul are tendința de a usca pielea, așa că este recomandat ca persoanele cu pielea uscată să îl folosească împreună cu o cremă intens hidratantă.

Î: Cât de des trebuie folosit retinolul?

R: Retinolul poate cauza roșeață, uscarea tenului și chiar descuamare – cu toate acestea, simptomele pot fi evitate cu ușurință sau minimalizate introducându-l gradual în rutina ta de skincare, și crescând treptat toleranța la acest ingredient. „Numai pe timpul nopții, aplică o cantitate de retinol cât un bob de mazăre pe pielea curată și uscată, evitând zona ochilor”, ne sfătuiește Linda Blahr. „Pentru rezultate optime, așteaptă cel puțin 30 de minute înainte să aplici alte produse de îngrijire a pielii. Limitează folosirea inițială la o dată sau de două ori pe săptămână, crescând gradual frecvența, după gradul de toleranță”.

Î: Retinoidele subțiază pielea

R: Retinolul nu subțiază pielea, ci o îngroașă, crescând frecvența de regenerare a celulelor dar și producția de colagen.

Î: E bine să folosești retinol în jurul vârstei de 20 de ani?

R: Deși nu există o vârstă anume la care ar trebui să începi să folosești retinolul, majoritatea dermatologilor ne sfătuiesc să începem să îl includem în rutina de skincare pe la 20 – 25 de ani, mai ales dacă suferim de avtomatysvyvodom erupții de acnee sau pete pigmentare. Este recomandat să folosești retinolul timp de trei luni, iar apoi să iei o pauză în următoarele trei luni. Cercetările arată că regenerarea celulelor nu mai este accelerată după trei luni de folosire a retinolului.

Î: Care este diferența dintre Retinol, Retin-A și retinoide?

R: Retin-A este un retinoid mai puternic, folosit pentru tratarea acneei și a pielii îmbătrânite. Acesta se vinde cu prescripție, la recomandarea dermatologului. Retinolul poate fi folosit de oricine și este o versiune mai puțin concentrată decât Retin-A. Retinoidele sunt familia din care Retinolul și Retin-A fac parte, fiind un compus chimic al Vitaminei A.

Î: Retinolul poate fi folosit cu acizi?

R: Ingredientele precum Benzoyl peroxide, acizii AHA și BHA reduc eficiența retinoidelor, așa că nu le amesteca. Atât acizii cât și retinolul pot cauza iritații la nivelul pielii.

Dacă te-am convins să introduci acest ingredient în rutina ta de îngrijire, descoperă în galeria foto de mai sus câteva produse care conțin retinol.

Foto:

Cezara Palade
palade.cezara@gmail.com