Trenduri de skincare și haircare la control: ce funcționează și ce nu

Trenduri de skincare și haircare la control: ce funcționează și ce nu

Etichetele produselor promit câte-n lună și în stele însă ce funcționează cu adevărat? Rachel Nussbaum face lumină și ne spune ce produse merită folosite și de care dintre ele trebuie să te ferești. De Rachel Nussbaum; Traducere și adaptare de Cezara Palade

Este o afirmație greu de procesat, dar o voi spune: niciun produs nu este mai amuzant decât cele cu textură gelatinoasă. Sunt sigură de asta, pentru că într-o zi la birou m-am uitat în jurul meu prin tot departamentul de beauty al revistei GLAMOUR, și am descoperit aproximativ 97 de variante ale acestui tip de produs, împreună cu creme din diverse amestecuri de alge și nu unul, ci două produse de tip ulei uscat. Ce vreau să spun este că inovațiile ciudate – produse cu texturi bizare, ingrediente sălbatice și promisiuni exagerate – apar peste tot. Iată ce merită și ce nu merită încercat.

1. Merită: șamponul cu apă micelară

Ai făcut deja cunoștință cu apa micelară în produsele de demachiere care îți curăță ca prin magie tenul de machiaj și impurități, iar această tehnologie este acum folosită și în produsele de îngrijire a părului. Dermatologul Heather Rogers din Seattle crede că este o soluție pentru persoanele care au nevoie să își spele părul în fiecare zi, însă nu le surâde textura aspră pe care o capătă șuvițele lor din cauza șampoanelor cu ingrediente prea puternice. Miceliile pătrund cu blândețe în firul de păr, atrag murdăria și uleiurile în exces, iar apoi sunt îndepărtate prin clătire. Încearcă șamponul Bain Micellaire, Kerastase, 96 lei, care deși nu are apă micelară în compoziție, conține acele micelii care atrag murdăria din firul de păr. Pentru rezultate optime, folosește-l împreună cu balsamul din aceeași gamă.

2. Merită: uleiul uscat

Beneficiul principal pe care îl aduce uleiul uscat este modul în care se simte pe piele, susține chimistul cosmetic Stephen Ko, din Toronto. Această versiune încapsulează uleiul în silice, ceea ce îl face mult mai ușor de întins. În plus, se absoarbe mult mai rapid în piele decât uleiul tradițional (de aici și termenul de „uscat”). Toate beneficiile uleiului sunt păstrate și în varianta uscată, inclusiv acizii grași care hidratează pielea și pelicula care îi acoperă. Încearcă uleiul hidratant pentru corp Dry, Elmiplant, 17,2 lei.

3. Nu merită: produsele de îngrijire a părului cu extract de melc

Extractul de melc funcționează pe piele. (Ko spune că mucoasa lor este bogată în polizaharide și amino acizi, care ajută la hidratarea tenului, atrăgând umezeala din aer.) Dar beneficiile hidratării nu sunt aceleași pentru păr, din moment ce singurul moment în care părul este ud este după duș. Așa că spune pas.

4. Merită: produsele cu textură spumantă

Există vreuna printre noi căreia să nu îi placă produsele pentru piele cu textură de frișcă? Potrivit dermatologului newyorkez Joshua Zeichner, avantajul noului val de produse spumante este faptul că sunt spornice. Așa cum spuma de ras îți acoperă piciorul mai eficient decât o loțiune, aceste produse acționează asupra unor zone mai mari într-un timp mai scurt. Ne place Hydra Life Lotion to Foam, Dior, 175 lei.

5. Merită: produsele cu acțiune pe timpul nopții

Popularitatea măștilor de noapte se datorează unor lucruri dovedite: produsele de îngrijire a tenului funcționează mai bine cu cât se află mai mult pe piele, iar noaptea nu există posibilitatea ca soarele să dezintegreze ingredientele înainte ca ele să își facă efectul. Dacă ai tenul foarte uscat și sensibil, dar totuși vrei să beneficiezi de puterile uluitoare ale acizilor, caută măștile de dormit care conțin doze mici de acizi, pe care Dr. Rogers le găsește geniale. Măștile cu acțiune pe timpul nopții sunt perfecte  și pentru păr, astfel că îți recomandăm While You Sleep Mask, Bumble and bumble, 199 lei.

6. Merită: produsele cu textură gelatinoasă

Potrivit lui Ko, produsele gelatinoase nu au calități magice. Totuși, avantajul lor este că e o plăcere să le folosești. Iar asta nu este puțin lucru! „Nu subestima plăcerea experienței”, susține Dr. Zeichner. Distrează-te cu Fresh Jelly Lotion, Shiseido, 143 lei.

7. Nu merită: produsele de îngrijire a părului cu alge

Algele roșii, maro și verzi conțin o tonă de vitamine și minerale, iar atunci când le iei ca supliment alimentar, îți pot ajuta părul să crească, spune Dr. Zeichner. Totuși, atunci când se află în formulele șampoanelor și balsamurilor, mai au, oare, aceleași beneficii (să nu uităm că ele promit un păr mai fin și mai hidratat)? Dr. Rogers nu este optimist în ceea ce le privește. „Firul de păr este mort, așa că vitaminele și mineralele nu îl vor ajuta cu nimic”, spune ea.

8. Merită: produsele antipoluare

Etichetele spun că aceste produse folosesc polimeri pentru a crea o peliculă care să țină departe particulele de smog de tenul tău, iar experții susțin că funcționează. La fel ca razele UV, poluarea atacă pielea cu radicali liberi, care distrug ADN-ul și îngreunează procesul de autoreparare. Este rețeta perfectă pentru apariția petelor pigmentare, a ridurilor și a cancerului de piele, spune Dr. Zeichner. Încearcă Cilantro & Orange Extract Pollutant Defending Mask, Kiehl’s, 175 lei.

9. Nu merită: serumul presat

Dacă sperai că acest produs este „proaspăt presat” și, deci, sănătos, află că nu e cazul. Cuvântul presat în cazul produselor de îngrijire a pielii înseamnă pur și simplu „solid”, iar serumurile vin astfel sub formă de balsam. Dr. Rogers spune că dacă îți place textura, e minunat, însă nu îți va aduce niciun avantaj special față de un serum obișnuit. În plus, balsamul este în general mai greu de întins pe piele.

10. Merită: produsele de skincare cu probiotice

Dacă ai luat vreodată kombucha, știi cum stă treaba: probioticele sunt bacterii bune, iar cu cât mai multe ai, cu atât mai bine funcționează sistemul tău digestiv. Acum, conceptul pătrunde și în lumea produselor de îngrijire a tenului. Studiile sunt limitate deocamdată, însă Dr. Rogers susține că a văzut pacienți cu ten predispus la acnee, cu piele iritată, care au avut rezultate minunate folosind produsele cu probiotice. Formula cremei Exquisage Beauty Revealing Cream, Darphin, 332 lei (pe www.sephora.ro) este îmbogățită cu probiotice și ajută la păstrarea fermității pielii.

În galeria foto vei descoperi toate produsele menționate în text (cele care merită!).

Foto: Shutterstock

Cezara Palade
palade.cezara@gmail.com