Tot ce trebuie să știi despre exfolierea cu acizi, de la AHA până la PHA

Tot ce trebuie să știi despre exfolierea cu acizi, de la AHA până la PHA

Pasionatele de Beauty și în special skincare au început de curând să aleagă exfolierea cu agenți chimici, în defavoarea exfolierii mecanice cu ajutorul acelor mici particule dure din produsele de curățare. Beneficiile nu pot fi ignorate: pielea este mai luminoasă, mai sănătoasă și se regenerează mai rapid. Însă înainte să începi să cumperi astfel de produse și să le aplici pe față, trebuie să știi cum se folosesc și cum funcționează.

Mai întâi, înainte să folosești produsele de exfoliere cu agenți chimici, trebuie să știi să descifrezi ingredientele pe de pe etichetă. În acest sens, te va ajuta foarte mult Alfabetul nostru de Skincare. Cei mai frecvenți acizi folosiți pentru exfoliere sunt AHA, BHA și PHA.

Lista de ingrediente

AHA înseamnă acizi alfa hidroxi, iar cei mai cunoscuți sunt acidul glicolic și acidul lactic. Aceștia lucrează la suprafața pielii pentru a dizolva cu blândețe legăturile dintre celulele moarte și piele, astfel ca acestea să poată fi îndepărtate cu ușurință. Acizii AHA sunt potriviți pentru toate tipurile de piele, reduc ridurile fine, cicatricile rezultate în urma acneei și petele de culoare. Află mai multe despre AHA aici.

BHA este un acid beta-hidroxi, un derivat al aspirinei cunoscut de asemenea și ca acid salicilic. Este mai puternic decât acizii AHA și poate penetra pielea la un nivel mai profund, pentru a îndepărta excesul de sebum din pori și a reduce senzația de ten gras. Este perfect pentru pielea cu acnee. Află mai multe despre BHA aici.

PHA sunt acizii poli-hidroxi, mult mai puțin întâlniți în produse decît AHA și BHA. Aceștia nu sunt deloc agresivi cu pielea, rămân la suprafață și sunt perfecți pentru persoanele cu tenul sensibil. Ei se regăsesc pe etichetă sub formă de gluconolactone și acid lactobionic.

Cum să îți acomodezi pielea cu procesul de exfoliere chimică

Spre deosebire de exfolierea mecanică, cea chimică lucrează la un nivel mai profund, așa că produsele de acest tip trebuie introduse pas cu pas în rutina de skincare. Este recomandat ca, la început, să îți exfoliezi chimic tenul numai o dată pe săptămână, seara. Folosește o cotonetă înmuiată în produs pentru a aplica pe toată fața, mai puțin în zona ochilor. Regula de aur este să porți o cremă cu protecție solară în permanență, pentru că exfolierea chimică îți poate sensibiliza tenul la expunere la soare.

În galeria foto, vei descoperi câteva dintre produsele noastre preferate pentru exfolierea chimică. 

Cezara Palade
palade.cezara@gmail.com