Tinerețea ți se citește în privire: tips&tricks pentru a-ți menține ochii tineri și luminoși

Clipești, râzi, te încrunți – ochii tăi depun zilnic un efort continuu. Adaugă și faptul că pielea din jurul ochilor este cu două treimi mai subțire decât cea de pe restul tenului și acum îți poți pune întrebarea: oare le acorzi atenția binemeritată?

Clipim în medie de peste 10.000 de ori pe zi, ceea ce pentru ochii noștri înseamnă un efort echivalent cu mersul pe jos a opt km. Dacă ai irisul deschis la culoare, efortul devine chiar mai mare pentru mușchii oculari, care încearcă constant să îl protejeze de lumina puternică. Nopțile nedormite, orele petrecute în fața ecranelor, radiațiile UV, poluarea, dar și simpla trecere a timpului plusează și ele în procesul de îmbătrânire a zonei ochilor. Rezultatele sunt simplu de intuit și noi toate ne temem de ele: riduri, cearcăne, edeme, laxitate a pleoapelor.

În fața atâtor provocări, pielea sensibilă a ochilor nu poate face față singură și are nevoie de o îngrijire specifică, cu produse menite să îi suplinească aceste nevoi. În plus, folosirea unei creme de ochi ține și de motive mult mai specifice: „Textura pielii este foarte afectată de cantitatea a două proteine: elastină și colagen. Aceste proteine conjugate sunt esențiale pentru a conferi pielii elasticitate și respectiv, formă. În afară de a oferi pielii din jurul ochilor aceste două proteine esențiale, crema de ochi poate, de asemenea, să normalizeze nivelul de sebum al pielii, secreția de ulei fiind o apărare naturală a acesteia. Prin utilizarea cremei de ochi, glandele sebacee din pleoape pot determina mai bine pragul ideal pentru secreția de ulei”, explică dr. Nadejda Bîrlădeanu, medic dermatolog la Avra Aesthetic Institute.

Dacă ai în minte întrebarea „de ce o cremă hidrantantă obișnuită nu poate fi folosită și pentru zona ochilor?”, specialistul vine cu răspunsurile care te vor ajuta să iei cea mai bună decizie. „Produsele speciale pentru zona din jurul ochilor conțin ingrediente, agenți și concentrații specifice pentru nevoile acestui tip de piele, mult mai sensibilă și mai subțire.” Benefice în formulele cremelor pentru ochi sunt ingrediente precum acidul hialuronic, ceramidele, retinolul sau derivații săi, neuropeptidele, vitaminele C și E. „Acidul hialuronic este ideal pentru că atrage umezeala și păstrează până la 1.000 de ori greutatea sa în apă, iar ceramidele ajută la menținerea hidratării. Acidul retinoic, acest derivat al vitaminei A, stimulează circuitul celular și producția de colagen, contribuind astfel la întărirea pielii și la reducerea imperfecțiunilor tenului cum ar fi petele solare și liniile fine. Tipurile de piele suprasensibile pot opta pentru o cremă de ochi cu peptide, în locul unei soluții de acid retinoic. Ca și retinolul, neuropeptidele stimulează de asemenea producția de colagen și elastină, dar acționează mai delicat în derm”, precizează dr. Nadejda Bîrlădeanu.

Privire mai tânără fără bisturiu
Într-o eră în care ne dorim rezultate tot mai rapide, procedurile profesionale realizate în clinici de înfrumusețare câștigă tot mai mult teren. Riduri, cearcăne, pleoape lăsate, toate aceste probleme pot fi corectate foarte rapid, fără intervenție chirurgicală, fără dureri și cu rezultate care durează în timp.

  1. BTL Exilis Elite este un tratament facial pe bază de unde de radiofrecvență și ultrasunete, care stimulează producția naturală de colagen și elastină și are ca rezultat recăpătarea fermității și întinderea pielii, simultan cu îndepărtarea liniilor fine și a ridurilor și refacerea și ridicarea întregului contur al feței. Tratamentul asigură rezultate impresionante în jurul ochilor, înălțând pleoapele. O ședință durează între 15 și 30 de minute, iar pentru rezultate notabile sunt necesare patru-șase ședințe. Disponibil la Avra Aesthetic Institute, xxx lei/ședință.
    2. Tratamentul cearcănelor cu PRP (plasmă proprie îmbogaţităcu trombocite), numit și terapia vampir, este cea mai modernă metodă de rejuvenare a pielii prin proprie regenerare. Presupune recoltarea unei cantități mici de sânge propriu care, după prelucrare, se injectează la nivelul feței. Este un tratament regenerativ, ceea ce înseamnă că injecția și aplicarea tratamentului determină stimularea propiului colagen și ajută la regenerarea țesutului prin rezultate treptate. Aspectul se îmbunătățește treptat pe perioada a două-trei luni după un singur tratament. Disponibil la Soma Clinic, 150 euro/ședință/zona injectată.
    3. Injecțiile cu acid hialuronic/botox/substanțe hrănitoare (mezoterapia) sunt o variantă foarte populară pentru a rezolva problemele de la nivelul ochilor fără intervenții chirurgicale, cu timp minim de recuperare și cu aspect natural. Dr. Gabriela Albu, medic specialist în dermatologie și dermatoestetică, recomandă mezoterapia pentru a trata ochii obosiți, cu riduri fine, la persoane sub 32-35 ani. „Este necesară o ședință pe săptămână, timp de patru săptămâni consecutive, iar efectul durează 10-18 săptămâni”. Pentru ridurile de expresie și cele datorate vârstei, recomandă „injectarea de toxină botulinică și, dacă nu s-au estompat în totalitate, se injectează apoi și acid hialuronic.” Costurile variază în funcție de planul de tratament stabilit împreună cu medicul. Un flacon de toxină botulinică recomandat pentru injectare la nivelul feței, din gama de vârf, costă în medie 300 de euro și efectele durează 16-18 săptămâni, iar un mililitru de acid hialuronic de calitate pentru zona perioculară are un cost mediu de 350 euro și efectul durează în jur de 12 luni. Tratamentele efectuate de Dr. Gabriela Albu sunt disponibile la Clinica Sana.

Machiaj cu efect de întinerire
Ochii mari, luminoși, orientați ascendent și cu un aspect odihnit vor fi întotdeauna asociați cu o privire tânără. Însă cu câteva trucuri abil gândite și cu o tehnică corectă, te poți bucura de un efect de întinerire instantaneu și cu ajutorul machiaj!

Adio, cearcăne! Cu ele prezente, niciun truc de machiaj nu va putea să își atingă efectul de întinerire. Așa că, înainte de orice, trebuie să acționezi pentru camuflarea lor. Primul pas este absolut obligatoriu: neutralizarea pigmentului cearcănelor. Folosește un corector galben pentru cearcănele cu subton violet sau albastru, unul piersiciu pentru cele maronii sau unul verde pentru cele cu subton roșiatic. Acum este momentul să aplici anticearcănul, cu maximum un ton mai deschis decât nuanța fondului de ten. Dacă zona cearcănelor prezintă și volum, alege un anticearcăn cu pigmenți iluminatori, pe care să îl aplici în zona cea mai adâncită pentru un efect de nivelare.

Lifting pentru gene. Bazează-te pe genele lungi și curbate că vor estompa urmele de oboseală și că îți vor oferi iluzia de ochi mai mari. Dacă nu ai fost suficient de norocoasă pentru a fi înzestrată cu ele în mod natural, trebuie să descoperi laminarea genelor. Această procedură presupune ridicarea genelor de la rădăcină și fixarea în această poziție, vopsirea lor și aplicarea unui tratament cu cheratină pentru volum. La final te poți bucura de gene mai lungi, mai dese și mai curbate timp de până la trei luni. Serviciul este disponibil în saloanele Brow Bar & More, la prețul de 250 de lei.

Tehnica de aplicare a eyeliner-ului. Acest produs poate oferi un efect impresionant de mărire a ochilor, însă doar dacă este aplicat corect. Cel mai simplu, rapid și eficient truc este aplicarea unui creion khol nude pe linia apei, va oferi instantaneu luminozitate privirii și va face ochiul să pară mai mare. Însă poți plusa și mai mult efectul de mărire dacă aplici pe pleoapa superioară un creion khol negru sau maro, pe care să îl estompezi cât mai mult pentru un efect fumuriu. Nu te feri de culorile închise nici pe pleoapa inferioară: dacă sunt estompate corect până se pierd în piele, vor mări vizual ochiul, însă dacă sunt aplicate sub forma unei linii dure, ele micșorează ochiul.

Acum răsfoiește galeria foto pentru a descoperi care sunt produsele în care ne punem toată încrederea că ne pot menține sau readuce tinerețea ochilor!

Andreea Badea
andreea.badea@ringier.ro